Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Digital präst räddar liv

Monica Eckerdal digitaliserade Svenska kyrkan på ett sätt som har räddat liv. Som nationell samordnare för jourhavande präst fick hon ut tjänsten på internet och når nu fler användare än någonsin. Monica Eckerdal är nominerad till Årets digitaliseringsledare. 

Text Fredrik Adolfsson 27 januari 2017 årets digitledare

eckerdal 960640.jpg

Prästen från Göteborg, Monica Eckerdal, är en av de tre nominerade finalisterna till tidningen Chefs nya pris Årets digitaliseringsledare. Hennes nominering löd bland annat: “Från ett begränsat initialt uppdrag har kandidaten i en traditionstyngd miljö på eget initiativ och med enormt tålamod verkat genom digital vardagsteknik för att göra skillnad och rädda liv. Hon har överbryggat geografiska hinder och mött människor där och när de behöver det som mest.” 

– Jag blev oerhört glatt förvånad när jag fick höra om nomineringen som har med min före detta tjänst som jourhavande präst att göra. Det är från kyrkokansliet nomineringen kommer, där jag var i konstant diskussion med it-avdelningen och jag trodde att de tyckte att jag var en pain in the ass som tjatade så mycket om att jourhavande präst var en samhällstjänst och därför alltid måste vara tillgänglig via internet, men tydligen så tyckte de jag gjort något rätt.

kollage mindre variant.jpg

Finalisterna till Årets digitaliseringsledare, Daniel Forslund, innovationslandstingsråd Liberalerna, Michelle Kadir, VP digital business på Sony Music, och Monica Eckerdal, Svenska kyrkan.

Monica Eckerdal arbetade i tio år som nationell samordnare för jourhavande präst, en samhällstjänst som har funnits i 60 år. Från början var jourhavande präst endast en telefontjänst där personer med självmordstankar fick ringa in till larmcentralen och bli vidarekopplade till den jourhavande prästen. Monica Eckerdal utvecklade tjänsten och skapade bland annat ett virtuellt rum där jourhavande präster tjänstgör via chatt.

– Virtuella rummet innebär en bättre överblick. Man kan se att nu sitter vi tolv präster utspridda över hela landet, vi blir som ett arbetslag. Förut satt man bara ensam och väntade på samtal från 112. Nu kan man också se hur många som försöker nå oss, den vetskapen hade vi inte förut. Men om inte SOS Alarm varit med och utvecklat tjänsten så hade den aldrig kunnat bli av, det är viktigt att säga. 

Varför var det viktigt med det virtuella rummet?

– På grund av unga människor som inte hittar till oss via telefoner, och var är de? Jo, på nätet. Är man ute och söker på internet ska man få en hint om vad en jourhavande präst är och vad den gör, och att det är gratis samt att vi har tystnadsplikt. Man kan inte föreställa sig vilken stor skillnad det gör för någon som mår dåligt att märka att det finns någon som är där och lyssnar, bryr sig, och tar det hen säger på allvar. Vi räddar många liv genom det. En vanlig kväll söker ungefär 225 personer sig till oss.

1 september 2014 öppnade det virtuella rummet de två nya kanalerna chatt och digitalt brev och redan första kvällen var det personer som mådde dåligt som hittade in till chatten, och antalet personer i behov av hjälp blir fler hela tiden. Chatten är öppen fyra kvällar i veckan och de jourhavande prästerna tar fortfarande emot vanliga telefonsamtal samt digitala brev för de som vill skriva av sig, på dessa ska en präst ha svarat inom 24 timmar.

monica eckerdal går .jpg

Monica Eckerdal har efter lång tid som nationell samordnare för jourhavande präst gått tillbaka till församlingstjänst.

– I vår digitaliseringsresa har det varit viktigt med en vision vart det är vi ska ta vägen för att kunna göra skillnad för människor. Tålamod har även det varit viktigt. Många gånger flyttar man fram positionerna med myrsteg och det hade nog ibland bara varit lättare att ge upp på vägen.

– Jag är bra på samtal och predikan, men inte lika vass på det digitala. Som tur är har jag haft ynnesten att arbeta med personer som är duktiga på digitalisering och har kunnat bygga den här plattformen, utan dem hade det inte blivit något.

Hur hoppas du på att Svenska kyrkan fortsätter sitt digitala arbete?

– Jag hoppas att man på ett självklart sätt använder digitaliseringen som ett sätt att kommunicera och då inte bara via facebook utan även använda det så att människor på ett naturligt sätt kan komma i kontakt med sin församling. Att mammor eller pappor som inte har lätt att ta sig hemifrån kan ta del av bibelstudium hemifrån till exempel, och att de inte blir ensamma utan kan göra det i grupp och hamnar i ett sammanhang. Mycket går att erbjuda via internet.

– Jag hoppas också att tjänsten jourhavande präst inte stannar av utan fortsätter att utvecklas digitalt med ännu bättre öppningstider och att det virtuella rummet förfinas och blir ännu bättre att använda för brukarna. Det kommer det att göra. När jag slutade hade tjänsten kommit till en punkt där jag vågade släppa taget. Jag ville inte sluta om det skulle innebära att allt bara lades ner. 

Och någon gång kanske du kommer tillbaka?

– Jag njuter av att vara tillbaka i församlingstjänst men jag kommer absolut fortsätta tjänstgöra som jourhavande präst. Jag vill inte släppa kontakten där då jag brinner för att hjälpa folk i behov, men ansvaret över att driva utvecklingen får någon annan ta hand om framöver.

Årets digitaliseringsledare

Priset för Årets digitaliseringsledare delas ut på Chefgalan den 9 mars. Tanken är att belöna en ledare som vågat kliva fram för att göra sin organisation mer digital. Kriterierna för att bli nominerad har varit följande:

  • Pristagaren har sett möjligheten i digitaliseringen, anammat denna och med framgång lett sin verksamhet genom den digitala transformationen.
  • Pristagaren har skapat goda resultat genom digitaliseringen.
  • Pristagaren har effektiviserat och/eller skapat en offensiv konkurrenskraft i sin organisation.
  • Pristagaren har visat på nytänkande och tagit digitaliseringen till nya områden.
  • Pristagaren är en linjechef utanför IT-avdelningen.

Voister har intervjuat några av de nominerade, bland annat Michelle Kadir, VP digital business Sony Music, Arash Gilan, vice vd på Viva Media, Daniel Forslund, innovationslandstingsråd (L) och Suzanne Jacobsson, avdelningschef på Länsstyrelsen Skåne

Rekommenderad läsning

Ylva_Sundkvist 960640.jpg

Öppet, smart och optimerat - tre nyckelord för Piteå kommun

3 jan 2017 årets digitledare

Redan efter sex månader på sin nya tjänst som kommunchef för Piteå kommun så nominerades Ylva Sundkvist till det nya priset årets digitaliseringsledare.
 Jag blev otroligt överraskad, det kändes väldigt inspirerande och kul.

JonasOchArash12_fotoMagnusLiamKarlsson_960x640.jpg

"Alla företag måste bli mjukvaruföretag"

28 dec 2016 årets digitledare

Arash Gilan är vice vd på Viva Media och författare till boken ”Get digital – or die trying”. Han är en av de nominerade till tidningen Chefs pris för Årets digitaliseringsledare. För honom och hans bolag är målet med digitaliseringen tydligt: att förändra marknadsföringen i grunden.

inger_lindhe1_960x640.jpg

"Digitalisering kräver kommunikativt ledarskap"

29 dec 2016 årets digitledare

Inger Lindhe, chef för fastighetsinskrivningen på Lantmäteriet, är en av de nominerade till Årets digitaliseringsledare för sitt jobb med att systematiskt införa digitaliserade processer i en traditionellt manuell verksamhet.

suzanne jacobsson _960x640-blur.jpg

"Använd alla kollegor - ingen kan göra allt men alla kan göra mycket"

11 jan 2017 årets digitledare

Det finns 21 länsstyrelser i Sverige och Suzanne Jacobsson är tillfällig länsöverdirektör och avdelningschef för verksamhetsstöd på den näst största, nämligen Skånes. Nyligen blev hon av sina kollegor nominerad till Årets digitaliseringsledare.
– Digitalisering för mig handlar mer om processöversyn och att jobba teambaserat och mindre om enskilda ledare, säger hon.

MontageDigitledareFärdig.jpg

Årets viktigaste utnämning

3 mar 2017 årets digitledare

En präst, ett landstingsråd och en vice president digital business har en sak gemensam. De jobbar alla, på ett utomordentligt sätt, med digitalisering av sin respektive verksamhet och är just därför nominerade till Årets digitaliseringsledare.

monica 960640.jpg

Monica Eckerdal - Årets digitaliseringsledare

10 mar 2017 årets digitledare

Med hjälp av digitalisering och chattfunktion ökade framkomligheten hos jourhavande präst. Monica Eckerdal är kvinnan bakom effektiviseringen av den livsviktiga verksamheten och får nu utnämningen som Årets digitaliseringsledare.

lindaliukas_960x640_SV.jpg

Eldsjälarna driver utvecklingen

13 jun 2017 ledarskap

”Jorden kan du inte göra om. Stilla din häftiga själ. Endast en sak kan du göra, en annan människa väl,” skrev poeten Stig Dagerman. Han kunde skrivit om digitaliseringens eldsjälar, människorna som med empati och teknik gör livet bättre för andra.

Michelle_Kadir_Foto Stefan Källstigen_960x640.jpg

"Digitalisering är inte längre ett särbegrepp"

24 jan 2017 årets digitledare

Michelle Kadir, VP digital business på Sony Music, är en av de nominerade finalisterna till Årets digitaliseringsledare.  - All förändring möter motstånd i början, men digitaliseringen är genomgående i allt numera. 

VMware-960x640.jpg

VMware: It numera en fråga för verksamheten

9 dec 2016 ledarskap

VMware har låtit göra en undersökning bland 1 200 företagsledare i Europa och Mellanöstern, och de allra flesta menar att verksamheten tar över mer av teknikansvaret från it-avdelningen för att främja innovationsklimatet.