Digital präst räddar liv

eckerdal 960640.jpg

Monica Eckerdal digitaliserade Svenska kyrkan på ett sätt som har räddat liv. Som nationell samordnare för jourhavande präst fick hon ut tjänsten på internet och når nu fler användare än någonsin. Monica Eckerdal är nominerad till Årets digitaliseringsledare. 

Prästen från Göteborg, Monica Eckerdal, är en av de tre nominerade finalisterna till tidningen Chefs nya pris Årets digitaliseringsledare. Hennes nominering löd bland annat: “Från ett begränsat initialt uppdrag har kandidaten i en traditionstyngd miljö på eget initiativ och med enormt tålamod verkat genom digital vardagsteknik för att göra skillnad och rädda liv. Hon har överbryggat geografiska hinder och mött människor där och när de behöver det som mest.” 

– Jag blev oerhört glatt förvånad när jag fick höra om nomineringen som har med min före detta tjänst som jourhavande präst att göra. Det är från kyrkokansliet nomineringen kommer, där jag var i konstant diskussion med it-avdelningen och jag trodde att de tyckte att jag var en pain in the ass som tjatade så mycket om att jourhavande präst var en samhällstjänst och därför alltid måste vara tillgänglig via internet, men tydligen så tyckte de jag gjort något rätt.

kollage mindre variant.jpg

Finalisterna till Årets digitaliseringsledare, Daniel Forslund, innovationslandstingsråd Liberalerna, Michelle Kadir, VP digital business på Sony Music, och Monica Eckerdal, Svenska kyrkan.

Monica Eckerdal arbetade i tio år som nationell samordnare för jourhavande präst, en samhällstjänst som har funnits i 60 år. Från början var jourhavande präst endast en telefontjänst där personer med självmordstankar fick ringa in till larmcentralen och bli vidarekopplade till den jourhavande prästen. Monica Eckerdal utvecklade tjänsten och skapade bland annat ett virtuellt rum där jourhavande präster tjänstgör via chatt.

– Virtuella rummet innebär en bättre överblick. Man kan se att nu sitter vi tolv präster utspridda över hela landet, vi blir som ett arbetslag. Förut satt man bara ensam och väntade på samtal från 112. Nu kan man också se hur många som försöker nå oss, den vetskapen hade vi inte förut. Men om inte SOS Alarm varit med och utvecklat tjänsten så hade den aldrig kunnat bli av, det är viktigt att säga. 

Varför var det viktigt med det virtuella rummet?

– På grund av unga människor som inte hittar till oss via telefoner, och var är de? Jo, på nätet. Är man ute och söker på internet ska man få en hint om vad en jourhavande präst är och vad den gör, och att det är gratis samt att vi har tystnadsplikt. Man kan inte föreställa sig vilken stor skillnad det gör för någon som mår dåligt att märka att det finns någon som är där och lyssnar, bryr sig, och tar det hen säger på allvar. Vi räddar många liv genom det. En vanlig kväll söker ungefär 225 personer sig till oss.

1 september 2014 öppnade det virtuella rummet de två nya kanalerna chatt och digitalt brev och redan första kvällen var det personer som mådde dåligt som hittade in till chatten, och antalet personer i behov av hjälp blir fler hela tiden. Chatten är öppen fyra kvällar i veckan och de jourhavande prästerna tar fortfarande emot vanliga telefonsamtal samt digitala brev för de som vill skriva av sig, på dessa ska en präst ha svarat inom 24 timmar.

monica eckerdal går .jpg

Monica Eckerdal har efter lång tid som nationell samordnare för jourhavande präst gått tillbaka till församlingstjänst.

– I vår digitaliseringsresa har det varit viktigt med en vision vart det är vi ska ta vägen för att kunna göra skillnad för människor. Tålamod har även det varit viktigt. Många gånger flyttar man fram positionerna med myrsteg och det hade nog ibland bara varit lättare att ge upp på vägen.

– Jag är bra på samtal och predikan, men inte lika vass på det digitala. Som tur är har jag haft ynnesten att arbeta med personer som är duktiga på digitalisering och har kunnat bygga den här plattformen, utan dem hade det inte blivit något.

Hur hoppas du på att Svenska kyrkan fortsätter sitt digitala arbete?

– Jag hoppas att man på ett självklart sätt använder digitaliseringen som ett sätt att kommunicera och då inte bara via facebook utan även använda det så att människor på ett naturligt sätt kan komma i kontakt med sin församling. Att mammor eller pappor som inte har lätt att ta sig hemifrån kan ta del av bibelstudium hemifrån till exempel, och att de inte blir ensamma utan kan göra det i grupp och hamnar i ett sammanhang. Mycket går att erbjuda via internet.

– Jag hoppas också att tjänsten jourhavande präst inte stannar av utan fortsätter att utvecklas digitalt med ännu bättre öppningstider och att det virtuella rummet förfinas och blir ännu bättre att använda för brukarna. Det kommer det att göra. När jag slutade hade tjänsten kommit till en punkt där jag vågade släppa taget. Jag ville inte sluta om det skulle innebära att allt bara lades ner. 

Och någon gång kanske du kommer tillbaka?

– Jag njuter av att vara tillbaka i församlingstjänst men jag kommer absolut fortsätta tjänstgöra som jourhavande präst. Jag vill inte släppa kontakten där då jag brinner för att hjälpa folk i behov, men ansvaret över att driva utvecklingen får någon annan ta hand om framöver.

Årets digitaliseringsledare

Priset för Årets digitaliseringsledare delas ut på Chefgalan den 9 mars. Tanken är att belöna en ledare som vågat kliva fram för att göra sin organisation mer digital. Kriterierna för att bli nominerad har varit följande:

  • Pristagaren har sett möjligheten i digitaliseringen, anammat denna och med framgång lett sin verksamhet genom den digitala transformationen.
  • Pristagaren har skapat goda resultat genom digitaliseringen.
  • Pristagaren har effektiviserat och/eller skapat en offensiv konkurrenskraft i sin organisation.
  • Pristagaren har visat på nytänkande och tagit digitaliseringen till nya områden.
  • Pristagaren är en linjechef utanför IT-avdelningen.

Voister har intervjuat några av de nominerade, bland annat Michelle Kadir, VP digital business Sony Music, Arash Gilan, vice vd på Viva Media, Daniel Forslund, innovationslandstingsråd (L) och Suzanne Jacobsson, avdelningschef på Länsstyrelsen Skåne

27 januari 2017Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfsson årets digitledare

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng