Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

AJ:s digitala resa

AJ Produkter säljer allt från konferensbord till tryckluftspistoler. Hjärtat i försäljningen är produktkatalogen men e-handeln blir en allt viktigare del av bolagets tillväxt i Sverige och Europa. Nästa steg för bolaget är att utveckla smarta tjänster inom logistik.

– Vi är ju ett företag som har varit väldigt analoga, men som nu har en digital prägel på vår e-handel och överhuvudtaget är hur vi driver vår försäljning och vår tillväxt mer digitaliserad, säger Johan Petersson, CIO för AJ Produkter.

Ni har katalog och e-handel?

– Precis. Katalogen är lite av hjärtat i företaget, men e-handeln är där vi ser den stora tillväxten och den resan började för 6-7 år sedan. Sedan dess har vi arbetat väldigt strukturerat med att rekrytera personer till vår digitala satsning, och successivt byggt upp vår kompetens. Vi har ett brett sortiment, vilket gör att vi är relevanta för alla och vi har kunder i alla sorters företag i Sverige. Men bredden gör också att det kan vara svårt att möta respektive kund på rätt sätt. Därför arbetar vi mycket med att möta kunderna i olika kanaler, med rätt erbjudande vid rätt tidpunkt.

Tycker du att ni har lyckats?

– Ja, det har vi definitivt. Vi har en stark tillväxt. Sverige är vår största marknad och där växer vi fortsättningsvis, men vi växer också på andra marknader i Europa och är representerade i 14 länder. Vi växer i stort sett i alla länder, där e-handeln är en starkt bidragande faktor.

Kommer ni att sluta med katalogen, tror du?

– Det tror jag inte. Det är vårt hjärta, men kanske att den får ett annat syfte under åren framöver. Det är vår typ av omnikanal.

Hur gör ni för att bli effektivare?

– Vi har många olika områden vi arbetar med. Logistik är naturligtvis viktigt när man arbetar med e-handel. Samtidigt som det driver kostnader är det också en del i vad som gör oss unika. En stor del av vårt sortiment finns på lager och vi vill ständigt utveckla våra logistiktjänster genom att följa upp kostnader och bygga marginal, men också om att hålla nere ledtiderna och ha snabba leveranser. Kan vi göra det växer vår affär samtidigt som vi får koll på vår marginal.

Hur jobbar ni med hållbarhet?

– Vi har stora kunder som ställer stora krav på vårt sortiment. Ett av våra stora områden är att leverera produkter till skola och offentlig miljö. I de stora upphandlingarna vi är delaktiga i det där ställs det höga krav på hållbarhet inom våra produkter. Om man tittar på mitt ansvarsområde inom it har vi också arbetat med att skapa hållbarhet, vilket bland annat handlar om det cirkulära arbetet med vår hårdvara. Vi skickar tillbaka det som är gammalt för att få en andrahandsmarknad. Där har vi också bidragit till de delarna.

21 augusti 2019 Reporter Elisabeth Nore digit Foto Fredrik Kron

Rekommenderad läsning

Ett Strukturerat Och Trevligt Skrivbord

Ökat tryck för AJ Produkter

3 maj 2021 digit

Med en utvecklad e-handel var AJ Produkter rustade för många av de förändringar som pandemin har fört med sig. En påtaglig effekt för bolaget är att flera it-projekt har påskyndats, bland annat molnbaserad telefoni som både ska avlasta säljare och kundservice och ge en bättre upplevelse för kunder.

Fem Färgglada Cirklar Mot Vit Bakgrund

Fem hållbara tips

21 jan 2021 digit

Den 24 januari är det Circular Electronics Day. När fler och fler företag och organisationer ansluter sig till TCO Developments initiativ passar organisationen som delar ut hållbarhetscertifieringar på att tipsa om hur alla kan bidra till en mer cirkulär it-hantering. 

Ett Bi På En Trädgren

Hållbarhetstesta din AI

9 dec 2020 digit

Open source-verktyget Codecarbon håller koll på koldioxid som produceras till följd av AI som körs på servrar. Förhoppningen är att det ska hjälpa organisationer att minska klimatavtryck.

En Grön Och Lila Kålplanta

Smart it för odling

16 sep 2020 digit

Ett hållbart lantbruk behöver automatisering och robotar. Det menar Joakim Stehn, it-chef på Sydgrönt, som även vill utöka spårbarheten av grödorna.

Stormigt Hav

MS moln i havet

15 sep 2020 digit

Microsoft har plockat sin cylinder med servrar som legat i havet under ett två år långt pilotprojekt. Syftet har varit att utnyttja vattnet som nedkylningsresurs och resultaten är positiva.

Indisk Rupie Med Mathatma Gandi (1)

Kodens förlorare

7 sep 2020 digit

När västvärlden utlokaliserar hanteringen av gamla kodspråk till utvecklingsländer finns det en risk att det skapar ett B-lag inom programmering. Det visar en avhandling från Malmö universitet.

Tecknade Tekniska Prylar I Ett Färggrant Rutnät

75 milj ton avfall

6 jul 2020 digit

Världens befolkning kommer att kasta närmare 75 miljoner ton elektroniskt avfall 2030, vilket är 20 miljoner ton mer än vi kastade förra året. Det visar en ny forskningsrapport.

Sustainability Ehandel

E-handel utan retur

25 jun 2020 digit

En växande e-handel innebär även ett ökat antal returer. Nästan hälften av svenskarna har returnerat åtminstone en vara senaste året. För att komma åt problemet kan bättre digitala mätverktyg vara en lösning.

Norsk Flagga På Stång Mot Ljusblå Himmel

Chatta i Härryda

11 jun 2020 digit

Kommun-Kim ska hjälpa Härryda kommuns medborgare att svara på frågor. Kim är en kopia på en chattbot som redan finns i över 100 norska kommuner.