Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

AJ:s digitala resa

AJ Produkter säljer allt från konferensbord till tryckluftspistoler. Hjärtat i försäljningen är produktkatalogen men e-handeln blir en allt viktigare del av bolagets tillväxt i Sverige och Europa. Nästa steg för bolaget är att utveckla smarta tjänster inom logistik.

Text Elisabeth Nore Foto Fredrik Kron 21 augusti 2019 digit

– Vi är ju ett företag som har varit väldigt analoga, men som nu har en digital prägel på vår e-handel och överhuvudtaget är hur vi driver vår försäljning och vår tillväxt mer digitaliserad, säger Johan Petersson, CIO för AJ Produkter.

Ni har katalog och e-handel?

– Precis. Katalogen är lite av hjärtat i företaget, men e-handeln är där vi ser den stora tillväxten och den resan började för 6-7 år sedan. Sedan dess har vi arbetat väldigt strukturerat med att rekrytera personer till vår digitala satsning, och successivt byggt upp vår kompetens. Vi har ett brett sortiment, vilket gör att vi är relevanta för alla och vi har kunder i alla sorters företag i Sverige. Men bredden gör också att det kan vara svårt att möta respektive kund på rätt sätt. Därför arbetar vi mycket med att möta kunderna i olika kanaler, med rätt erbjudande vid rätt tidpunkt.

Tycker du att ni har lyckats?

– Ja, det har vi definitivt. Vi har en stark tillväxt. Sverige är vår största marknad och där växer vi fortsättningsvis, men vi växer också på andra marknader i Europa och är representerade i 14 länder. Vi växer i stort sett i alla länder, där e-handeln är en starkt bidragande faktor.

Kommer ni att sluta med katalogen, tror du?

– Det tror jag inte. Det är vårt hjärta, men kanske att den får ett annat syfte under åren framöver. Det är vår typ av omnikanal.

Hur gör ni för att bli effektivare?

– Vi har många olika områden vi arbetar med. Logistik är naturligtvis viktigt när man arbetar med e-handel. Samtidigt som det driver kostnader är det också en del i vad som gör oss unika. En stor del av vårt sortiment finns på lager och vi vill ständigt utveckla våra logistiktjänster genom att följa upp kostnader och bygga marginal, men också om att hålla nere ledtiderna och ha snabba leveranser. Kan vi göra det växer vår affär samtidigt som vi får koll på vår marginal.

Hur jobbar ni med hållbarhet?

– Vi har stora kunder som ställer stora krav på vårt sortiment. Ett av våra stora områden är att leverera produkter till skola och offentlig miljö. I de stora upphandlingarna vi är delaktiga i det där ställs det höga krav på hållbarhet inom våra produkter. Om man tittar på mitt ansvarsområde inom it har vi också arbetat med att skapa hållbarhet, vilket bland annat handlar om det cirkulära arbetet med vår hårdvara. Vi skickar tillbaka det som är gammalt för att få en andrahandsmarknad. Där har vi också bidragit till de delarna.

Rekommenderad läsning

en arm slänger en pet-flaska i en pantsortering.jpg
video

Vägen till pantad it

12 jun 2018 digit

I både Varberg och Karlstad jobbar kommunen aktivt för en hållbarare it-hantering. Prio är att ställa hållbarhetskrav på it-leverantörerna samtidigt som kommunens it-avdelning har full kontroll på utrustningen.

varbergWEBB.jpg
video

Bäst i väst för Varberg

18 okt 2017 ledarskap

För både politiker och tjänstemän är valet självklart. Varberg ska vara västkustens kreativa mittpunkt år 2025. Ett steg på vägen är självbetjäningstjänster och smarta digitala assistenter. 

VarbergsCIO.JPG

När målet är 2025

10 jun 2016 ledarskap

Hur arbetar man med det operativa när målen är fastställda till 2025? Varberg kommuns CIO Anders Boustedt delar med sig och ger råd.

deborah snip.JPG
video

Så förbättrar EICC industrin

21 jul 2016 ledarskap

Deborah Albers, vice president sustainability EICC, pratar om varför hållbarhetsarbete inom it-industrin är en lönsam nyckelfaktor för medarbetare, investerare och kunder.

AdobeStock_77835007_960x640.jpg

Autonoma bilar skapar möjligheter och hot

12 aug 2016 säkerhet

I och med att bilar blir allt mer robotiserade så ökar också hotmöjligheterna. Hackar man en centraluppdatering hos exempelvis Tesla kan man nå höga antal bilar - men de positiva aspekterna är också många. 
– Automation kan innebära klimatbesparingar på 50 procent, säger Peter Georén från KTH. 

Hydro66_960x640.jpg

Norrländsk kalluft ger effektiva datacenter

12 aug 2016 digit

Grön el och kallt klimat gör att allt fler väljer att lägga sina datacenter i Norrland. Hydro66 nya designfilosofi använder kalluften för att bygga högeffektiva datacenter.

AdobeStock 960640 skog.jpg

3D-printade trähus ger hållbart byggande

16 aug 2016 ledarskap

På Sliperiet vid Umeå universitet pågår många forsknings- och innovationsprojekt inom olika områden. Ett projekt är +Project där de bland annat arbetar med att ta fram de bästa cellulosabaserade materialen för 3D-print.

Inomhuspositioneringinomvården_960x640.jpg

Inomhuspositionering säkrar vården

13 jun 2016 digit

Koll på utrustningen och ett säkrare liv för dementa patienter. Inomhuspositionering ger många fördelar till vården. Per Holm, produktspecialist på Cisco och Lars Cederholm, affärsutvecklare kommunikation på Atea, berättar om möjligheterna.

11699422-fontan-poseidon-i-goteborg-2.jpg

Kampen om västkustens it-proffs

1 sep 2016 ledarskap

I ena ringhörnan: en liten kuststad. I andra hörnan: Sveriges näst största stad. Hur lockar lillebror Varberg it-talangerna ifrån storebror Göteborg?
 Kontorstid är inte viktigt, vi går efter devisen frihet under ansvar, säger Anders Boustedt, CIO, Varbergs kommun.