Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Bolidens nya datacenter

Boliden förbereder för ett hyperkonvergerat datacenter, som kommer att kunna hantera gruvbolagets enorma mängd data från bland annat prospektering och sensorer. Under Dell Technologies World var Stefan Bergström, manager it services, Boliden, på plats för att lära sig mer om den nya tekniken. 

– Vi håller på att driftsätta ett nytt datacenter som vi har köpt från Dell. När det är klart kommer vi att jobba mycket med att förnya all annan utrustning och även operativsystem som vi lägger på för att få en mer modern miljö, säger Stefan Bergström manager it services, Boliden.

Hur långt har ni kommit med arbetet?

– Vi har arbetat med det här i ganska precis fyra månader och ska alldeles strax starta upp det nya datacentret fullt ut inom ett par veckor.

Vad hoppas du på när det gäller det här nya hyperkonvergerade datacentret?

– Jag hoppas på att vi kan nyttja externa tjänster i form av Azure och liknande, när vi har kapacitetstoppar eller när vi behöver bygga ut. Så jag hoppas att vi ska kunna ha mer kapacitet utan att behöva köpa hårdvara inom en rimlig tid.

Vilken typ av data är det som ni samlar idag?

– Det är framförallt från två stora områden. Vid prospektering undersöker vi marktillgångar och vi sparar datat under väldigt lång tid för att veta var vi ska borra ytterligare och vilka fyndigheter vi kan tänkas hitta.

– Sedan har vi en stor tillväxt av data från sensorer i olika produktionsanläggningar. Det är data vi måste ta om hand för att för att kunna få beslutsstöd till verksamheten.

Kan du ge några exempel på den här typen av sensorer?

– Det kan vara vibrationsmätning, olika typer av varvtal vid vibrationer och liknande, för att förutsäga när maskiner kommer att gå sönder så vi kan förebygga underhåll på en specifik maskin.

Och när ni har det nya datacentret, hur gör ni med all övrig utrustning då?

– Vi byter ut det gamla datacentret och ganska mycket av den gamla utrustningen lämnar vi tillbaka. Sedan finns det naturligtvis mycket annan hårdvara som kommer att finnas kvar i drift framöver.

Hur jobbar Boliden med återtag och livscykelhantering?

– Det har vi jobbat med ganska länge. Vi har jobbat med leasing ett antal år och vi lämnar tillbaka när leasingperioden går ut eller köper loss. Men det som är viktigt är ju när vi får in de här nya sakerna så jobbar vi aktivt med att byta ut även det gamla, även det som inte hör till datacentret, och att vi får kontroll på det som börjar bli gammalt och vilka operativ som finns på dem och likande. Det är nästa fokusområde att hålla allt uppdaterat.

Vad hoppas du kunna se och uppleva här under Dell Technologies World?

Jag hoppas kunna lära mig mer om hyperkonvergerade tekniken och vilka möjligheter vi har med det som vi faktiskt har köpt. Om vi inte lär oss mer så kommer vi att använda vårt nya datacenter som ett traditionellt datacenter och vi måste lära oss mer hur vi kan gå till väga för att få en mer sömlös koppling till molnet för vissa typer av resurser.

3 juni 2019 Uppdaterad 21 januari 2020 Reporter Elisabeth Nore digit Foto Fredrik Kron

Rekommenderad läsning

Person På Ett Av Bolidens Smältverk

Lönsam data för Boliden

23 feb 2021 digit

För att öka lönsamheten har Boliden Smältverk utvecklat en algoritm som ska optimera inköpsprocessen. En AI tränas med en stor mängd data om alltifrån råvarukvalitet till valutakurser och nu handlar det om att hitta den mest relevanta datakombinationen.

Cevt Redigerad
video
Ett samarbete med Nutanix

Hypereffektiva Cevt

22 jan 2021 digit

För att kunna arbeta med VDI:er med höga grafikkrav har Cevt investerat i ett hyperkonvergerat datacenter från Nutanix. Flexibiliteten och snabbheten uppskattas, vilket även lett till att det tidigare ljumma intresset för VDI:er har ökat.

Paraplyer Hylte
video
ett samarbete med hpe

Hyltes hyperskydd

16 okt 2020 digit

Hylte kommun har börjat använda den hyperkonvergerade infrastrukturen HPE Simplivity. Skiftet ska bland annat leda till en ökad säkerhet, flexibilitet och effektivitet. 

Boliden Digital Arbetsplats
video

Bolidens smarta arbetsplats

17 aug 2020 digit

Boliden använder sig av arbetsplats som tjänst vilket innebär att många delar av den digitala arbetsplatsen levereras i samma tjänst. Det har inneburit bättre omvärldsbevakning, minskad arbetsbelastning och sänkta utgifter. 

man-med-simfotter-och-dator-på-stranden.jpg
video
Ett samarbete mellan HPE och Voister

AI:n som analyserar allt

24 jan 2020 digit

Infosight är en AI-driven plattform som samlar data från alla dina uppkopplade system och gör trafikanalyser på virtuell maskin-nivå. Det finns även möjlighet att få stöd av ett eget HPE-team. 

två killar på boliden med en platta i en gruva.jpg
video

BI gör Boliden bättre

16 dec 2019 digit

Boliden tar hjälp av Power BI för att få struktur och koll på all data. I kombination med plattor i gruvorna är planen att verktygen ska förbättra bolagets processer och även vara ett stöd för medarbetarna att ta nya digitala kliv.

talltoppar-960640.jpg
video

Fler svenska datacenter

7 nov 2019 digit

Under 2020 planerar Nodepole att lansera en miljömärkning av datacenter. Fossilfri energi och ett bra läge gör Sverige extra intressant för kommande anläggningar. Det menar Christoffer Svanberg på Nodepole.

maskinist nere i bolidens gruva står och fjärrstyr en maskin.jpg
video

Bolidens plan för 2024

21 okt 2019 digit

Uppkopplade gruvor med hjälp av 5G, allt fler medarbetare som jobbar digitalt och en konstant, hög säkerhet. Det är planen för Boliden, enligt CIO Göran Kördel. 

boliden-gruva.jpg
video

Säker automation hos Boliden

20 aug 2019 digit

Boliden satsar på automation och nya digitala verktyg för en säkrare och mer produktiv drift, bland annat med hjälp av digitala produktionsrapporter.