Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Bolidens nya datacenter

Boliden förbereder för ett hyperkonvergerat datacenter, som kommer att kunna hantera gruvbolagets enorma mängd data från bland annat prospektering och sensorer. Under Dell Technologies World var Stefan Bergström, manager it services, Boliden, på plats för att lära sig mer om den nya tekniken. 

Text Elisabeth Nore Foto Fredrik Kron 3 juni 2019 digit

– Vi håller på att driftsätta ett nytt datacenter som vi har köpt från Dell. När det är klart kommer vi att jobba mycket med att förnya all annan utrustning och även operativsystem som vi lägger på för att få en mer modern miljö, säger Stefan Bergström manager it services, Boliden.

Hur långt har ni kommit med arbetet?

– Vi har arbetat med det här i ganska precis fyra månader och ska alldeles strax starta upp det nya datacentret fullt ut inom ett par veckor.

Vad hoppas du på när det gäller det här nya hyperkonvergerade datacentret?

– Jag hoppas på att vi kan nyttja externa tjänster i form av Azure och liknande, när vi har kapacitetstoppar eller när vi behöver bygga ut. Så jag hoppas att vi ska kunna ha mer kapacitet utan att behöva köpa hårdvara inom en rimlig tid.

Vilken typ av data är det som ni samlar idag?

– Det är framförallt från två stora områden. Vid prospektering undersöker vi marktillgångar och vi sparar datat under väldigt lång tid för att veta var vi ska borra ytterligare och vilka fyndigheter vi kan tänkas hitta.

– Sedan har vi en stor tillväxt av data från sensorer i olika produktionsanläggningar. Det är data vi måste ta om hand för att för att kunna få beslutsstöd till verksamheten.

Kan du ge några exempel på den här typen av sensorer?

– Det kan vara vibrationsmätning, olika typer av varvtal vid vibrationer och liknande, för att förutsäga när maskiner kommer att gå sönder så vi kan förebygga underhåll på en specifik maskin.

Och när ni har det nya datacentret, hur gör ni med all övrig utrustning då?

– Vi byter ut det gamla datacentret och ganska mycket av den gamla utrustningen lämnar vi tillbaka. Sedan finns det naturligtvis mycket annan hårdvara som kommer att finnas kvar i drift framöver.

Hur jobbar Boliden med återtag och livscykelhantering?

– Det har vi jobbat med ganska länge. Vi har jobbat med leasing ett antal år och vi lämnar tillbaka när leasingperioden går ut eller köper loss. Men det som är viktigt är ju när vi får in de här nya sakerna så jobbar vi aktivt med att byta ut även det gamla, även det som inte hör till datacentret, och att vi får kontroll på det som börjar bli gammalt och vilka operativ som finns på dem och likande. Det är nästa fokusområde att hålla allt uppdaterat.

Vad hoppas du kunna se och uppleva här under Dell Technologies World?

Jag hoppas kunna lära mig mer om hyperkonvergerade tekniken och vilka möjligheter vi har med det som vi faktiskt har köpt. Om vi inte lär oss mer så kommer vi att använda vårt nya datacenter som ett traditionellt datacenter och vi måste lära oss mer hur vi kan gå till väga för att få en mer sömlös koppling till molnet för vissa typer av resurser.

Rekommenderad läsning

tre lastbilar sedda bakifrån med mycket sten kör i en riktning längs med ett berg2.jpg
video

Bolidens växande datamängd

29 maj 2018 digit

En växande datamängd från sensorer och IoT gör att företags datacenter måste moderniseras och utökas för att kunna hantera allt större datamängder. Det menar Robert Ekberg driftchef på Boliden, som nu planerar för Bolidens uppdaterade datacenter.

oresundsbron.jpg
video

3D och sensorer på väg till Danmark

4 jun 2018 digit

3D-teknik, sensorer och liknande upplägg som Stockholms vägtullar skapar nya intjäningsmodeller för Öresundsbron. Och parallellt sker arbetet med att öka integriteten, inte minst med tanke på GDPR, när allt fler bilar blir uppkopplade.

ashton-kutcher-john-roese.jpg

Så ska Dell EMC erövra AI

14 maj 2018 digit

När John Roese på Dell Technologies World höll en keynote om AI handlade mycket om siffran tre. Bolaget ser enorma förändringar inom tre segment och ska vara AI:s bränsle, hjärna och motor. Med på scenen var även Ashton Kutcher som driver Thorn, ett initiativ mot människohandel bland annat med hjälp av AI. 

kvinna-solglasögon-retail-960640.jpg
video

Början av retails stålbad

19 jun 2018 ledarskap

Retails stålbad kommer att påverka hela branschen och för de europeiska bolagen ökar pressen då allt fler amerikanska bolag etablerar sig i Europa. Det menar Mats Oretorp, Europachef inom försäljning på Dell EMC.

people-town-cloud-960640.jpg
video

Så skyddar du din data

16 maj 2018 säkerhet

Hoten med molntjänster är många och det största är att anställda inte har koll på vilken information de lägger i molnet. Det menar Tobias Ander, före detta informationssäkerhetsansvarig på Transportstyrelsen. Dessutom luras många att tro att ett lokalt skydd innebär en säker drift. 

dell-ljusare.jpg

Teknik som utvecklar människan

1 maj 2018 digit

Fyra sorters transformation och mänsklig utveckling genom teknologi var några av punkterna från Michael Dells inledande keynote under Dell Technologies World. Dessutom hyllades två svenska bolag från scenen.

snip scen prisutdelning.JPG
video

Zenuitys big data-lösning hyllas

2 maj 2018 digit

Robert Tapper och Martta Lystila från Zenuity tog emot priset Trailblazer award av Michael Dell under inledningen av Dell Technologies World. Bolaget kommer att samla in och hantera 4,4 petabyte data per månad, vilket kräver en helt ny teknik.

indien-foto-960640.jpg
video

Så hjälper Dell EMC:s vårdapp

4 maj 2018 digit

Från moderkort till guldsmycken och havsplast som blir till nya material. Dell EMC fortsätter att driva hållbarhet och cirkulär ekonomi. Det senaste tillskottet är vårdappen som ska diagnostisera diabetes, cancer och andra allvarliga sjukdomar i Indien. Trisa Thompson, Chief Responsibility Officer på Dell EMC, förklarar. 

martin-edquist-snip-redigerad.jpg
video

Hetaste från Dell Tech World

9 maj 2018 digit

Teknik för vertikal odling, Powermax och VR i olika former var några av nyheterna under Dell Technologies World i Las Vegas. Martin Edquist, Presales Manager, Dell EMC Sverige tog med Voister på en rundtur.