Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Uppsala väljer VxRail

Uppsala automatiserar arbetet för sin it-avdelning med hjälp av VxRail från Dell Technologies. Den hyperkonvergerade lösningen kommer att ge en hög tillförlitlighet och fokus kan istället läggas på att leverera bra välfärd till medborgarna i kommunen. 

Text Fredrik Adolfsson Foto Fredrik Kron 22 maj 2019 digit

– I Uppsala kommun håller vi på med ett antal ganska stora digitaliseringsprojekt. Det är något vi måste göra för att klara av att leverera välfärden framöver. Det täcker allt från stadsbyggnad till vård och omsorg och skola, säger Mattias Ersson, chef för infrastrukturenheten på Uppsala kommun.

Ni håller på att skaffa hyperkonvergerat, inte sant?

– Vi håller på att bygga om vårt datacenter till en lösning som är baserad på Dell Technologies teknik, närmare bestämt VxRail med cloud foundation med sin hyperkonvergerade arkitektur. I höst ska vi ha klar en helt redundant lösning där datacenter finns samtidigt på två platser i ett så kallat stretchkluster. Det innebär att den ena sajten kan sprängas och vi fortsätter att leverera likadant ändå.

Vad innebär det ytterligare?

– Det gör också att vi får en högre grad av automatisering hur vi administrerar och tar hand om det här datacentret. Vi får en högre tillförlitlighet och det är lättare att få allting att fungera enligt standard och dessutom till en lägre kostnad och färre arbetstimmar.

Varför blev det VxRail?

– Vi har bra erfarenhet av Dell Technologies lösningar och VxRail och Dell var väldigt tidiga med hyperkonvergerade lösningar.

Vad tar du mer med dig från Dell Technologies World?

– Ett antal punkter. Det kanske allra viktigast är kvittot på att vi har valt rätt väg med vårt datacenter. Väldigt mycket av det som är här handlar om just hur man hanterar automatisering av datacenter och multicloud-lösningar på liknande sätt.

Hur ser er verksamhet ut om två år?

– Vi kommer fortsätta på samma spår. Vi ska ha en otroligt hög tillförlitlighet och tillgänglighet. Vi passerar så mycket av kommunens verksamhet på det vi löser i datacentret och det är stora värden som står på spel. Samtidigt fortsätter resan med att öka vår automatisering och sänka våra kostnader.

Rekommenderad läsning

delltechworld-plast.jpg
video

Nyheter från Dell Tech World

3 maj 2019 digit

Tydliga erbjudanden som integrerar teknik från hela familjen Dell är några av nyheterna som presenterades under Dell Technologies World. Martin Edquist från Dell Sverige guidar oss igenom årets gigantiska expo i Las Vegas.

barn-med-teknik.jpg

Dags för digital lycka

9 maj 2019 digit

Hur blir vi lyckligare i den digitala tidseran? Det är viktigt att få koll på din idatity, inte vara en teknikmissbrukare och att vi uppfostrar våra barn till att vilja bli ingenjörer. Annars kan vi förlora vår humanitet. Det menar musikern och techentreprenören Will.I.am och Allison Dew, Dell Technologies. 

tiger-960640.jpg
video

Ett tigersprång för Dell

14 maj 2019 digit

Tätare samarbete inom Dellfamiljen innebär smarta lösningar som gynnar alla kunder och hot inom IoT beror ofta på att säkerheten har varit helt obefintlig. Det menar Jason Shepherd, CTO för IoT och edge computing på Dell Technologies.

student.jpg

Kommunens nytta med AI

21 feb 2019 digit

Mycket av det som sägs om AI inom offentlig sektor är högst tveksamt och istället bör det vara mer fokus på verklig nytta. Det menar Markus Bylund, strategichef it och digitalisering i Uppsala kommun.

varsadd-med-traktor.jpg

Sveriges smartaste by

21 mar 2019 digit

Nu startar Veberöd med knappt 5 000 invånare ett projekt för framtidens samhällsplanering. Målet är att testa nya lösningar för hållbar utveckling, minska klyftan mellan beslutsfattare och medborgare, och inspirera andra byar i Sverige och utomlands.

tjej står med hvuudet in i en griffeltavla med mattetal.jpg

SKL:s plan till regeringen

18 mar 2019 it i skolan

Idag har regeringen tagit emot SKL:s nationella handlingsplan för digitalisering av skolan. I rapporten finns totalt 18 konkreta initiativ som ska ta tillvara digitaliserings möjligheter.

chattbot-skapa-egen-eskilstuna.jpg
video
Ett samarbete mellan Microsoft och Voister

Så gör du en chattbot i Azure

15 feb 2019 digit

Eskilstuna kommun har utvecklat en chattbot i Azure som svarar på frågor som tidigare har tagits om hand av servicedesken. Nästa steg är en bot som kan svara på flera språk och ta hand om frågor om bygglov och förskoleplatser.

sodertalje-i-centrum.jpg

Alla räknas i Södertälje

18 feb 2019 digit

Som ett led i centrumutvecklingen installerar Södertälje nu besöksräknare längs gågatan och vid Stora torget. Målet är att utses till Årets stadskärna om fyra år. 

sandvik960640.jpg

Sandviks världsledande innovation

27 mar 2019 digit

Sandvik Coromants produktion i Gimo är en av världens mest innovativa. Nyligen utsåg World Economic Forum anläggningen till ett Lighthouse. En utmärkelse som belönar företag som framgångsrikt lyckats använda industri 4.0-teknik i produktionen.