Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Uppsala väljer VxRail

Uppsala automatiserar arbetet för sin it-avdelning med hjälp av VxRail från Dell Technologies. Den hyperkonvergerade lösningen kommer att ge en hög tillförlitlighet och fokus kan istället läggas på att leverera bra välfärd till medborgarna i kommunen. 

Text Fredrik Adolfsson Foto Fredrik Kron 22 maj 2019 digit

– I Uppsala kommun håller vi på med ett antal ganska stora digitaliseringsprojekt. Det är något vi måste göra för att klara av att leverera välfärden framöver. Det täcker allt från stadsbyggnad till vård och omsorg och skola, säger Mattias Ersson, chef för infrastrukturenheten på Uppsala kommun.

Ni håller på att skaffa hyperkonvergerat, inte sant?

– Vi håller på att bygga om vårt datacenter till en lösning som är baserad på Dell Technologies teknik, närmare bestämt VxRail med cloud foundation med sin hyperkonvergerade arkitektur. I höst ska vi ha klar en helt redundant lösning där datacenter finns samtidigt på två platser i ett så kallat stretchkluster. Det innebär att den ena sajten kan sprängas och vi fortsätter att leverera likadant ändå.

Vad innebär det ytterligare?

– Det gör också att vi får en högre grad av automatisering hur vi administrerar och tar hand om det här datacentret. Vi får en högre tillförlitlighet och det är lättare att få allting att fungera enligt standard och dessutom till en lägre kostnad och färre arbetstimmar.

Varför blev det VxRail?

– Vi har bra erfarenhet av Dell Technologies lösningar och VxRail och Dell var väldigt tidiga med hyperkonvergerade lösningar.

Vad tar du mer med dig från Dell Technologies World?

– Ett antal punkter. Det kanske allra viktigast är kvittot på att vi har valt rätt väg med vårt datacenter. Väldigt mycket av det som är här handlar om just hur man hanterar automatisering av datacenter och multicloud-lösningar på liknande sätt.

Hur ser er verksamhet ut om två år?

– Vi kommer fortsätta på samma spår. Vi ska ha en otroligt hög tillförlitlighet och tillgänglighet. Vi passerar så mycket av kommunens verksamhet på det vi löser i datacentret och det är stora värden som står på spel. Samtidigt fortsätter resan med att öka vår automatisering och sänka våra kostnader.

Rekommenderad läsning

delltechworld-plast.jpg
video

Nyheter från Dell Tech World

3 maj 2019 digit

Tydliga erbjudanden som integrerar teknik från hela familjen Dell är några av nyheterna som presenterades under Dell Technologies World. Martin Edquist från Dell Sverige guidar oss igenom årets gigantiska expo i Las Vegas.

barn-med-teknik.jpg

Dags för digital lycka

9 maj 2019 digit

Hur blir vi lyckligare i den digitala tidseran? Det är viktigt att få koll på din idatity, inte vara en teknikmissbrukare och att vi uppfostrar våra barn till att vilja bli ingenjörer. Annars kan vi förlora vår humanitet. Det menar musikern och techentreprenören Will.I.am och Allison Dew, Dell Technologies. 

varsadd-med-traktor.jpg

Sveriges smartaste by

21 mar 2019 digit

Nu startar Veberöd med knappt 5 000 invånare ett projekt för framtidens samhällsplanering. Målet är att testa nya lösningar för hållbar utveckling, minska klyftan mellan beslutsfattare och medborgare, och inspirera andra byar i Sverige och utomlands.

tiger-960640.jpg
video

Ett tigersprång för Dell

14 maj 2019 digit

Tätare samarbete inom Dellfamiljen innebär smarta lösningar som gynnar alla kunder och hot inom IoT beror ofta på att säkerheten har varit helt obefintlig. Det menar Jason Shepherd, CTO för IoT och edge computing på Dell Technologies.

tre missiler med himmel som bakgrund.jpg
video

Hotet gav kommunen O365

16 sep 2019 digit

Krypteringsattacker och mejlfiske fick Landskrona kommun att satsa på Office 365. Samtidigt som it-avdelningen fick ett bättre verktyg att hantera säkerhetsutmaningarna har verksamheterna en plattform för kommunikation.

studenthatt framför carolina rediviva.jpg

Uppsalas plan för 2050

7 okt 2019 digit

Uppsala siktar på 350 000 invånare. För att locka till inflyttning krävs e-tjänster, 5G och smarta IoT-lösningar. Med nya pengar från politiken är nu kommunens CIO redo att starta arbetet för att nå målen.

ASF 960640.jpg

Branschen tycker till om hållbarhet

13 jul 2017 digit

Under Atea Sustainability Focus Forum i Almedalen samlades personer verksamma inom hållbarhet och väldigt olika branscher. Voister tog tempen på några av dem, bland annat Svenska kyrkan och Uppsala kommun, och frågade vad de största utmaningarna inom hållbarhetssektorn är just nu. 

den årliga tennistävlingen i båstad.jpg
video

När it styr utvecklingen

14 aug 2018 digit

Mer samverkan mellan kommuner, gärna tydligare krav från staten och varför finns det inget alternativ till bank-id. Det är några av punkterna som it-driftcheferna i Båstads och Marks kommun tar upp när de ses i Voisterstudion.

student.jpg

Kommunens nytta med AI

21 feb 2019 digit

Mycket av det som sägs om AI inom offentlig sektor är högst tveksamt och istället bör det vara mer fokus på verklig nytta. Det menar Markus Bylund, strategichef it och digitalisering i Uppsala kommun.