Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Uppsala väljer VxRail

Uppsala automatiserar arbetet för sin it-avdelning med hjälp av VxRail från Dell Technologies. Den hyperkonvergerade lösningen kommer att ge en hög tillförlitlighet och fokus kan istället läggas på att leverera bra välfärd till medborgarna i kommunen. 

Text Fredrik Adolfsson Foto Fredrik Kron 22 maj 2019 digit

– I Uppsala kommun håller vi på med ett antal ganska stora digitaliseringsprojekt. Det är något vi måste göra för att klara av att leverera välfärden framöver. Det täcker allt från stadsbyggnad till vård och omsorg och skola, säger Mattias Ersson, chef för infrastrukturenheten på Uppsala kommun.

Ni håller på att skaffa hyperkonvergerat, inte sant?

– Vi håller på att bygga om vårt datacenter till en lösning som är baserad på Dell Technologies teknik, närmare bestämt VxRail med cloud foundation med sin hyperkonvergerade arkitektur. I höst ska vi ha klar en helt redundant lösning där datacenter finns samtidigt på två platser i ett så kallat stretchkluster. Det innebär att den ena sajten kan sprängas och vi fortsätter att leverera likadant ändå.

Vad innebär det ytterligare?

– Det gör också att vi får en högre grad av automatisering hur vi administrerar och tar hand om det här datacentret. Vi får en högre tillförlitlighet och det är lättare att få allting att fungera enligt standard och dessutom till en lägre kostnad och färre arbetstimmar.

Varför blev det VxRail?

– Vi har bra erfarenhet av Dell Technologies lösningar och VxRail och Dell var väldigt tidiga med hyperkonvergerade lösningar.

Vad tar du mer med dig från Dell Technologies World?

– Ett antal punkter. Det kanske allra viktigast är kvittot på att vi har valt rätt väg med vårt datacenter. Väldigt mycket av det som är här handlar om just hur man hanterar automatisering av datacenter och multicloud-lösningar på liknande sätt.

Hur ser er verksamhet ut om två år?

– Vi kommer fortsätta på samma spår. Vi ska ha en otroligt hög tillförlitlighet och tillgänglighet. Vi passerar så mycket av kommunens verksamhet på det vi löser i datacentret och det är stora värden som står på spel. Samtidigt fortsätter resan med att öka vår automatisering och sänka våra kostnader.

Rekommenderad läsning

delltechworld-plast.jpg
video

Nyheter från Dell Tech World

3 maj 2019 digit

Tydliga erbjudanden som integrerar teknik från hela familjen Dell är några av nyheterna som presenterades under Dell Technologies World. Martin Edquist från Dell Sverige guidar oss igenom årets gigantiska expo i Las Vegas.

barn-med-teknik.jpg

Dags för digital lycka

9 maj 2019 digit

Hur blir vi lyckligare i den digitala tidseran? Det är viktigt att få koll på din idatity, inte vara en teknikmissbrukare och att vi uppfostrar våra barn till att vilja bli ingenjörer. Annars kan vi förlora vår humanitet. Det menar musikern och techentreprenören Will.I.am och Allison Dew, Dell Technologies. 

varsadd-med-traktor.jpg

Sveriges smartaste by

21 mar 2019 digit

Nu startar Veberöd med knappt 5 000 invånare ett projekt för framtidens samhällsplanering. Målet är att testa nya lösningar för hållbar utveckling, minska klyftan mellan beslutsfattare och medborgare, och inspirera andra byar i Sverige och utomlands.

tiger-960640.jpg
video

Ett tigersprång för Dell

14 maj 2019 digit

Tätare samarbete inom Dellfamiljen innebär smarta lösningar som gynnar alla kunder och hot inom IoT beror ofta på att säkerheten har varit helt obefintlig. Det menar Jason Shepherd, CTO för IoT och edge computing på Dell Technologies.

student.jpg

Kommunens nytta med AI

21 feb 2019 digit

Mycket av det som sägs om AI inom offentlig sektor är högst tveksamt och istället bör det vara mer fokus på verklig nytta. Det menar Markus Bylund, strategichef it och digitalisering i Uppsala kommun.

cykel-vr.jpg

VR och robotar i Norrköping

28 feb 2019 digit

Pröva, testa och inspirera. Norrköping växer med ny teknik. Nu kan invånarna VR-cykla i en av kommunens parker och i skolorna finns robotar som eleverna kan träna med inför sina framföranden i klassen.

hyperflex-960640.jpg
video
Ett samarbete mellan Cisco och Voister

Säker, smidig och hyperflex

23 jan 2019 digit

Valfrihet att lagra både publikt och privat, vilket många svenska kommuner uppskattar, ger en fördel för Hyperflex. Dessutom finns det ekonomiska vinster. Det menar Greger Jerlehagen, datacenterchef på Cisco Sverige. 

balkong-960640.jpg

Automation för Balco

27 dec 2018 digit

Det småländska bolaget Balco är störst i Europa på inglasade balkonger. För att fortsätta utvecklas och vara mobila satsar de på videomöten, automation och ett hyperkonvergerat datacenter. 

tradlost-gavle.jpg

Gävle skalla – trådlöst till alla

25 feb 2019 digit

Gävle har satsat på fritt trådlöst nät överallt i alla kommunens 87 lokaler inom vård och omsorg. Det ska göra de boende mer självständiga och arbetet för personalen enklare.