Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Ett tigersprång för Dell

Tätare samarbete inom Dellfamiljen innebär smarta lösningar som gynnar alla kunder och hot inom IoT beror ofta på att säkerheten har varit helt obefintlig. Det menar Jason Shepherd, CTO för IoT och edge computing på Dell Technologies.

Text Elisabeth Nore Foto Fredrik Kron 14 maj 2019 digit

– VMware cloud foundation, eller VMC on Dell EMC som det officiellt heter, är ett viktigt erbjudande för Dell Technologies kunder. De får upplevelsen av att vara i ett publikt moln oavsett om de är i molnet eller on-prem och oavsett om de är ute på en filial eller precis ovanpå datacentret. Man behöver inte oroa sig kring drift, utan kan fokusera på sin verksamhet. Det är viktigt i ljuset av det oundvikliga behovet av att köra mer och mer av sina applikationer ute i verksamheterna, säger Jason Shepherd, CTO för IoT och edge computing på Dell Technologies.

Hur hjälper detta kunder att dra nytta av IoT?

– IoT och edge computing, alltså att mer och mer datorkraft behövs lokalt där datan samlas in, går hand i hand nuförtiden och blir viktigare när allt fler grejor kopplas upp. Oavsett om du arbetar inom retail eller industri ser vi hur VMC on Dell EMC kommer att göra det lättare för kunder att snabbare analysera de data de samlar in ute på sajten de befinner sig.

Vilka är de största hoten för IoT?

– Att saker inte hålls uppdaterade. Många av de överträdelser som vi ser tenderar att hända i kundsegmenten, och många gånger kan det handla om något så enkelt som att löpande uppdatera sina lösenord. Utmaningen vi ser idag är att det finns så många olika plattformar, användare och tjänster, och det blir svårt att både skala och att hålla koll på ur ett säkerhetsperspektiv. Därför arbetar vi på Dell Technologies mycket med att påtala vikten av en sammanhängande it-infrastruktur. Exempelvis är Pulse IoT ett verktyg från VMware som handlar om att kunna överblicka alla sina tjänster på stor skala, och som håller koll på hot och anomalier.

Det finns ett galet stort antal av IoT-plattformar, flera hundra olika, och kunder vet inte vad de ska välja.

Vilka risker finns det för utvecklingen av IoT att säkerheten inte är prio?

– Det handlar om att veta hur säkerheten ska appliceras och att det är utmanande att göra det i stor skala. Faktum är att de fallen vi ser när IoT hackas på något sätt är när säkerheten i stort sett har varit obefintlig. Däremot tror jag att den stora utmaningen handlar om den stora mängd och fragmentering av operativsystem, hårdvara, plattformar med mera. Det finns ett galet stort antal av IoT-plattformar, flera hundra olika, och kunder vet inte vad de ska välja. För oss handlar det då om att ge en sammanhängande grund med rätt säkerhetsverktyg som är agnostisk till den underliggande hårdvaran. Det är en av de stora utmaningarna.

Rekommenderad läsning

barn-med-teknik.jpg

Dags för digital lycka

9 maj 2019 digit

Hur blir vi lyckligare i den digitala tidseran? Det är viktigt att få koll på din idatity, inte vara en teknikmissbrukare och att vi uppfostrar våra barn till att vilja bli ingenjörer. Annars kan vi förlora vår humanitet. Det menar musikern och techentreprenören Will.I.am och Allison Dew, Dell Technologies. 

uppsala-kommun.jpg
video

Uppsala väljer VxRail

22 maj 2019 digit

Uppsala automatiserar arbetet för sin it-avdelning med hjälp av VxRail från Dell Technologies. Den hyperkonvergerade lösningen kommer att ge en hög tillförlitlighet och fokus kan istället läggas på att leverera bra välfärd till medborgarna i kommunen. 

delltechworld-plast.jpg
video

Nyheter från Dell Tech World

3 maj 2019 digit

Tydliga erbjudanden som integrerar teknik från hela familjen Dell är några av nyheterna som presenterades under Dell Technologies World. Martin Edquist från Dell Sverige guidar oss igenom årets gigantiska expo i Las Vegas.

Oatly oat drink + shoes.jpg
podcast
ett samarbete mellan nutanix och voister

En hyperkonvergerad havredryck

29 maj 2019 digit

Svenska Oatly har som mål att producera 100 miljoner liter om året på sin anläggning i Landskrona samtidigt som man är på gång att öppna nya verksamheter i Nederländerna och USA. För att expansionen ska gå så smidigt som möjligt har man valt hyperkonvergerade datacenter från Nutanix.

sca-skogsindustri.jpg
video

SD-WAN för SCA

17 jun 2019 digit

Skogsindustribolaget SCA förnyar både datacenter och nätverk. Med Ciscos SD-WAN blir nätverket mjukvarudefinierat och snabbare och VMwares NSX ska göra datacentret driftsäkert och datasäkert, och enkelhet och flexibilitet är nyckelorden i sammanhanget. 

jordbruk-960640.jpg

Hållbart jordbruk med tech

10 jun 2019 digit

Rise har invigt en testbädd för digitaliserat jordbruk i Uppsala. Här ska man arbeta med utveckling och samarbeten kring teknik som kan leda till ett fossilfritt samt mer lönsamt och hållbart jordbruk. 

spindel-hot.jpg

Så motstår vi hackare

26 jun 2019 säkerhet

Ransomware, mejlintrång och trojaner är de största hoten mot företag. Växer gör även ransomware-as-a-service som gör alla till potentiella hackare mot en viss summa pengar. För att skydda sig krävs bland annat utbildning, frekvent patchning och mer samarbeten företag emellan. Det menar Craig Bray från Secureworks. 

david goeckeler.png

Cisco Live: Datacenter utan center

30 jan 2019 digit

Cisco ska finnas där datan finns. Det är huvudbudskapet när chefen för nätverk och säkerhet, David Goeckeler, inleder Cisco Live i Barcelona. För att det ska bli möjligt presenterar bolaget en ny ACI och en ny Hyperflex.

martin-edquist-snip-redigerad.jpg
video

Hetaste från Dell Tech World

9 maj 2018 digit

Teknik för vertikal odling, Powermax och VR i olika former var några av nyheterna under Dell Technologies World i Las Vegas. Martin Edquist, Presales Manager, Dell EMC Sverige tog med Voister på en rundtur.