Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Ett tigersprång för Dell

Tätare samarbete inom Dellfamiljen innebär smarta lösningar som gynnar alla kunder och hot inom IoT beror ofta på att säkerheten har varit helt obefintlig. Det menar Jason Shepherd, CTO för IoT och edge computing på Dell Technologies.

Text Elisabeth Nore Foto Fredrik Kron 14 maj 2019 digit

– VMware cloud foundation, eller VMC on Dell EMC som det officiellt heter, är ett viktigt erbjudande för Dell Technologies kunder. De får upplevelsen av att vara i ett publikt moln oavsett om de är i molnet eller on-prem och oavsett om de är ute på en filial eller precis ovanpå datacentret. Man behöver inte oroa sig kring drift, utan kan fokusera på sin verksamhet. Det är viktigt i ljuset av det oundvikliga behovet av att köra mer och mer av sina applikationer ute i verksamheterna, säger Jason Shepherd, CTO för IoT och edge computing på Dell Technologies.

Hur hjälper detta kunder att dra nytta av IoT?

– IoT och edge computing, alltså att mer och mer datorkraft behövs lokalt där datan samlas in, går hand i hand nuförtiden och blir viktigare när allt fler grejor kopplas upp. Oavsett om du arbetar inom retail eller industri ser vi hur VMC on Dell EMC kommer att göra det lättare för kunder att snabbare analysera de data de samlar in ute på sajten de befinner sig.

Vilka är de största hoten för IoT?

– Att saker inte hålls uppdaterade. Många av de överträdelser som vi ser tenderar att hända i kundsegmenten, och många gånger kan det handla om något så enkelt som att löpande uppdatera sina lösenord. Utmaningen vi ser idag är att det finns så många olika plattformar, användare och tjänster, och det blir svårt att både skala och att hålla koll på ur ett säkerhetsperspektiv. Därför arbetar vi på Dell Technologies mycket med att påtala vikten av en sammanhängande it-infrastruktur. Exempelvis är Pulse IoT ett verktyg från VMware som handlar om att kunna överblicka alla sina tjänster på stor skala, och som håller koll på hot och anomalier.

Det finns ett galet stort antal av IoT-plattformar, flera hundra olika, och kunder vet inte vad de ska välja.

Vilka risker finns det för utvecklingen av IoT att säkerheten inte är prio?

– Det handlar om att veta hur säkerheten ska appliceras och att det är utmanande att göra det i stor skala. Faktum är att de fallen vi ser när IoT hackas på något sätt är när säkerheten i stort sett har varit obefintlig. Däremot tror jag att den stora utmaningen handlar om den stora mängd och fragmentering av operativsystem, hårdvara, plattformar med mera. Det finns ett galet stort antal av IoT-plattformar, flera hundra olika, och kunder vet inte vad de ska välja. För oss handlar det då om att ge en sammanhängande grund med rätt säkerhetsverktyg som är agnostisk till den underliggande hårdvaran. Det är en av de stora utmaningarna.

Rekommenderad läsning

barn-med-teknik.jpg

Dags för digital lycka

9 maj 2019 digit

Hur blir vi lyckligare i den digitala tidseran? Det är viktigt att få koll på din idatity, inte vara en teknikmissbrukare och att vi uppfostrar våra barn till att vilja bli ingenjörer. Annars kan vi förlora vår humanitet. Det menar musikern och techentreprenören Will.I.am och Allison Dew, Dell Technologies. 

uppsala-kommun.jpg video

Uppsala väljer VxRail

22 maj 2019 digit

Uppsala automatiserar arbetet för sin it-avdelning med hjälp av VxRail från Dell Technologies. Den hyperkonvergerade lösningen kommer att ge en hög tillförlitlighet och fokus kan istället läggas på att leverera bra välfärd till medborgarna i kommunen. 

joy-buolamwini-nära.jpg

Risken med partiska algoritmer

16 maj 2019 digit

Ett problem med dagens AI-utveckling är att tekniken oftast designas av vita personer och män. Det menar forskaren Joy Boulamwini som granskat algoritmer inom ansiktsigenkänning hos olika storföretag och där kunnat bevisa att färgade personer och kvinnor misskrediteras. 

david goeckeler.png

Cisco Live: Datacenter utan center

30 jan 2019 digit

Cisco ska finnas där datan finns. Det är huvudbudskapet när chefen för nätverk och säkerhet, David Goeckeler, inleder Cisco Live i Barcelona. För att det ska bli möjligt presenterar bolaget en ny ACI och en ny Hyperflex.

martin-edquist-snip-redigerad.jpg video

Hetaste från Dell Tech World

9 maj 2018 digit

Teknik för vertikal odling, Powermax och VR i olika former var några av nyheterna under Dell Technologies World i Las Vegas. Martin Edquist, Presales Manager, Dell EMC Sverige tog med Voister på en rundtur.

satya-dell-gelsinger.jpg

Dells nya samarbeten

30 apr 2019 digit

I en tid av data vill Dell Technologies äga hela ekosystemet och kundresan från edge till core till cloud, vilket ska ske genom ett antal lanseringar och utvidgade samarbeten med VMware och Microsoft. Det klargjorde vd:n Michael Dell under Dell Technologies Worlds första dag.

delltechworld-plast.jpg video

Nyheter från Dell Tech World

3 maj 2019 digit

Tydliga erbjudanden som integrerar teknik från hela familjen Dell är några av nyheterna som presenterades under Dell Technologies World. Martin Edquist från Dell Sverige guidar oss igenom årets gigantiska expo i Las Vegas.

riddarholmen-fran-luften.jpg video

Ciscos smarta lokala lösningar

31 jan 2019 digit

Cisco finns där datan är. Det behövs för att snabbare kunna analysera all data som samlas in av IoT, så att it-avdelningen lättare kan stödja verksamheten. Det menar Ylva Fonselius, systemingenjör på Cisco.

AdobeStock_77835007_960x640.jpg

Autonoma bilar skapar möjligheter och hot

12 aug 2016 säkerhet

I och med att bilar blir allt mer robotiserade så ökar också hotmöjligheterna. Hackar man en centraluppdatering hos exempelvis Tesla kan man nå höga antal bilar - men de positiva aspekterna är också många. 
– Automation kan innebära klimatbesparingar på 50 procent, säger Peter Georén från KTH.