Sundare med surfplatta

innovationspris-mot-undernaring.jpg

En innovation med fokus på bättre hälsa hos äldre får bidrag från EU-projektet INCluSilver för att öka samordningen mellan vård- och omsorgsinstanser i hemmet. Pengarna fördelas av Livsmedelsakademin.

– Vår digitala lösning ska öka samordningen mellan vård- och omsorgsinstanser och se till att alla dessa parter kan följa patientens näringsintag. Det är avgörande för en hållbar vård och omsorg av äldre i framtiden, säger Fredrik Koffner, medgrundare av Cuviva som driver projektet tillsammans med italienska e-hälsoföretaget Meteda.

Sex av tio äldre som bor hemma är undernärda eller riskerar att bli det. Undernäringen orsakar lidande och hälsoproblem och kostar drygt 20 miljarder per år. En viktig anledning till undernäring är att det ofta saknas ett system för insatser som involverar och koordinerar hemtjänst och sjukvård. Det leder till missförstånd, att vissa inatser inte genomförs och att det saknas en helhetsbild av den äldres hälsa.

Daglig koll på hälsodata

Med hjälp av en lättanvänd surfplatta och mätinstrument kan den äldre leva ett normalt liv i hemmet och dagligen själv, eller med hjälp av anhöriga eller omsorgspersonal, mäta hälsodata som exempelvis vikt och blodsockernivåer. Dessutom visas näringsintag och näringsplaner.

Hälsodatan finns tillgänglig digitalt för respektive vård- och omsorgsgivare vilket ger en samlad bild av den äldres hälsa. På så sätt kan exempelvis hemtjänst, sjukhus och närstående samordna sina vård- och omsorgsinsatser och vårda proaktivt. Vårdgivare genomför även regelbundna videomöten med patienten för att följa upp näringsplaner och vårdinsatser.

Kort om INCluSilver

Genom EU-projektet INCluSilver har entreprenörer kunnat söka totalt 3, 5 miljoner kronor för att utveckla hälsosamma produkter för äldre. Projektet finansieras av EU Horizon 2020 och leds av Livsmedelsakademin, i samarbete med nio länder.

Källa: Livsmedelsakademin

29 maj 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjöldit i vårdenFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng