Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

App för finsmakare

Vid Örebro universitet utvecklas en app som ska hjälpa forskare, kockar och andra i livsmedelsbranschen att bedöma egenskaper som smak, konsistens, känsla och utseende på olika typer av mat och livsmedel.

Text anne hammarskjöld Foto adobestock 28 januari 2019 digit

rod-och-svart-kaviar.jpg

Emma Pettersson och Lukas Lindgren läser sista terminen på systemvetenskapliga programmet vid Örebro universitet. I samarbete med flera olika uppdragsgivare och parter bygger de under våren en sensorikapp som ska fungera i läsplattor, mobiltelefoner och datorer.

En av projektets uppdragsgivare är Magnus Westling, doktorand i måltidskunskap vid Restaurang- och hotellhögskolan på Örebro universitet, som forskar inom området sensorik. Han använder flera olika metoder för att låta försökspersoner beskriva mat. Ofta är det pappersenkäter eller enklare webbformulär som gäller när konsumentgrupper ska delta i studierna.

– Det skulle vara fantastiskt om vi kunde genomföra våra enkäter med ett digitalt verktyg som är användarvänligt för konsumenterna och gärna också kunna statistiskt analysera samt presentera resultatet i anslutning till undersökningen, säger Magnus Westling.

Gott eller inte

En annan uppdragsgivare är bageriet Helens Glutenfria i Örebro som nu hoppas kunna hitta nya vägar att testa produkter.

– Våra kunder vill ha mindre fett och socker, och färre tillsatser och därför jobbar vi mycket med att ta fram nya produkter i vårt bageri. Men hur vet man att det är gott, säger Emil Wallin, säljare på Helens Glutenfria.

Samordnare för projektet är Annika Grälls, profilområdesansvarig för Mat och Måltid på Alfred Nobel Science Park, vars uppdrag är just att skapa och stötta samarbeten mellan näringsliv, akademi och offentliga aktörer.

Senaste nytt

Sveriges ansvar för GDPR

23 juli 2019

Nu blir Datainspektionen ordförande för en EU-arbetsgrupp med uppgiften att se över och harmonisera sanktionsavgifterna vid regelbrott mot GDPR. I ett nästa steg kommer de svenska riktlinjerna också revideras.

Trä i 3D

23 juli 2019

Ett träbaserat bläck innebär helt nya möjligheter att 3D-printa allt från kläder, emballage och möbler till hälso- och sjukvårdsprodukter. Nu siktar forskarna på Chalmers tekniska högskola på användning i rymden.

Agent smittar 25 miljoner

18 juli 2019

Under täckmanteln att vara en Google-relaterad applikation misstänks den skadliga koden Agent Smith ha infekterat mobila enheter i bland annat Indien och USA. Attacken påminner om tidigare varianter som Gooligan och CopyCat och sker utan inblandning från användarna.

Drönare mot elfel

16 juli 2019

Ölands elledningar har undersökts av drönare och nu meddelar Eon att projektet har varit så framgångsrikt att bolaget planerar för att arbeta på ett liknande sätt i norra Sverige. 

Rekordköpet är klart

12 juli 2019

IBM har nu slutfört förvärvet av Red Hat för cirka 34 miljarder dollar, vilket är den dyraste mjukvaruaffären i historien. Transaktionen stängdes den 9 juli 2019.

Första 5G under jord

12 juli 2019

Telia, Boliden och Ericsson har byggt världens första 5G-nät under jord i Bolidens gruva i Kankberg. Nätet ska användas för att förfina lösningar för automatiserad och hållbar gruvdrift.