Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

App för finsmakare

Vid Örebro universitet utvecklas en app som ska hjälpa forskare, kockar och andra i livsmedelsbranschen att bedöma egenskaper som smak, konsistens, känsla och utseende på olika typer av mat och livsmedel.

Text anne hammarskjöld Foto adobestock 28 januari 2019 digit

rod-och-svart-kaviar.jpg

Emma Pettersson och Lukas Lindgren läser sista terminen på systemvetenskapliga programmet vid Örebro universitet. I samarbete med flera olika uppdragsgivare och parter bygger de under våren en sensorikapp som ska fungera i läsplattor, mobiltelefoner och datorer.

En av projektets uppdragsgivare är Magnus Westling, doktorand i måltidskunskap vid Restaurang- och hotellhögskolan på Örebro universitet, som forskar inom området sensorik. Han använder flera olika metoder för att låta försökspersoner beskriva mat. Ofta är det pappersenkäter eller enklare webbformulär som gäller när konsumentgrupper ska delta i studierna.

– Det skulle vara fantastiskt om vi kunde genomföra våra enkäter med ett digitalt verktyg som är användarvänligt för konsumenterna och gärna också kunna statistiskt analysera samt presentera resultatet i anslutning till undersökningen, säger Magnus Westling.

Gott eller inte

En annan uppdragsgivare är bageriet Helens Glutenfria i Örebro som nu hoppas kunna hitta nya vägar att testa produkter.

– Våra kunder vill ha mindre fett och socker, och färre tillsatser och därför jobbar vi mycket med att ta fram nya produkter i vårt bageri. Men hur vet man att det är gott, säger Emil Wallin, säljare på Helens Glutenfria.

Samordnare för projektet är Annika Grälls, profilområdesansvarig för Mat och Måltid på Alfred Nobel Science Park, vars uppdrag är just att skapa och stötta samarbeten mellan näringsliv, akademi och offentliga aktörer.

Senaste nytt

Branschkod för AI

20 november 2019

IT- och Telekomföretagen har tillsammans med åtta företag lämnat över en branschkod för ansvarsfull AI till näringsminister Ibrahim Baylan. Koden har tre principer, ett mänskligt och hållbart samhälle, förståelse och inkludering samt förtroende. 

Hyllad internetdoldis

20 november 2019

Internetstiftelsens säkerhetschef Anne-Marie Eklund Löwinder är Årets trygghetsambassadör. Som en av Sveriges ledande it-experter ingår hon i regeringens Digitaliseringsråd och är en av sju nyckelbärare till internet.

Smart i hamn

19 november 2019

Nordens största hamn sjuder av aktivitet. Med det egenutvecklade Permesso får Göteborgs hamns energihamn bättre koll på pågående underhållsarbeten och kan snabbt utfärda nödvändiga arbetstillstånd.

AI hjälper unga

19 november 2019

En intuitiv chattbot ska erbjuda unga samtalsstöd dygnet runt. Med Chatpal hoppas forskare på Luleå tekniska högskola hitta ett flexibelt alternativ för unga som befinner sig i riskzonen för psykisk ohälsa. Upplevelsen ska bli ett tryggt samtal som hemma vid köksbordet.

Bestulen via mobilen

18 november 2019

Secure World sparar betalningsuppgifter till nästan varannan smartphone i världen. Nu har Check Point hackat programmet och fann ett antal sårbarheter hos olika leverantörer. 

Kritik mot klassrobot

18 november 2019

När nyhetens behag bleknar har elever med erfarenhet av humanoida robotar i klassrummet en hel del invändningar. Många är tveksamma till om robotar ska undervisa yngre elever och framhåller risken att roboten kan störa i klassrummet. Det visar ny forskning från Göteborgs universitet.