Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

H&M:s väg till molnet

Digitala ambassadörer har en central roll i H&M:s molnflytt till Office 365. Under en så omfattande intern digital transformation är det viktigt att inte glömma bort syftet och att ständigt kommunicera. Det menar Robert Lingemark, it-serviceansvarig på H&M.

Text Tim Leffler Foto H&M 13 maj 2019 digit

hm-tjejer med blommiga kläder2.jpg

– När jag började på H&M för tre år sedan tänkte jag att det var en liten uppgradering vi skulle göra och hur svårt kan det vara. Det visade sig att det fanns en del utmaningar längs med vägen, säger Robert Lingemark, it-serviceansvarig på H&M, under Microsoft Ignite Tour i Stockholm.

It driver

När H&M startade sin migrering till Office 365 var en av de viktigaste anledningarna att komma bort ifrån skugg-it, det vill säga lösningar och verktyg som inte bolagets officiella it-avdelning stödjer och som ofta inte går att kombinera på ett smart sätt och därmed inte gynnar samarbete. Det, kombinerat med möjligheten att anställda skulle bli mobila på riktigt, gjorde att arbetet inte lät vänta på sig.

– Det var vi på it som valde att driva förändringen för att öka vår effektivitet. Från it ville vi göra denna satsning för att det i slutändan skulle vara bra för vår huvudverksamhet, det vill säga att sälja kläder. Syftet att det ska hjälpa företages business får man aldrig släppa tag om, säger Robert Lingemark.

Business champions

Hela emigreringen började med en pilot. Där handlade det om att identifiera vilka program och verktyg som då användes som var viktiga för verksamhetskritiska, för att se hur dessa skulle integreras in i O365 på bästa sätt. Därefter genomfördes satsningen på 10 procent av organisationen som fick testa hur allt fungerade.

Det var vi på it som valde att driva förändringen för att öka vår effektivitet.

Tidigt kunde man då märka små saker som kunde ställa till med bekymmer, exempelvis att om du sitter i molnet kan du se kalenderbokningarna för de medarbetare som fortfarande är on-prem men det går inte åt andra hållet.

– Här var det viktigt att lyssna på den feedback vi fick. Vi utsåg vad vi kallade för business champions runt om i organisationen och de blev våra ögon och öron, och de som skulle driva förflyttningen. Här handlar det om att hitta rätt tjejer och killar som är beredda att ställa upp och hjälpa sina kollegor i att hitta rätt i det nya landskapet på ett prestigelöst sätt, säger Robert Lingemark.  

Ryck av plåstret

Under utrullningen 2017 såg man till att ständigt uppdatera sina medarbetare med information om vad som var på gång. Man startade med Nordamerika, följt av Europa med omnejd och avslutade med Asien.

– Så här i efterhand skulle jag nog vilja köra utrullningen på en och samma gång för samtliga våra verksamheter världen över. En oerhört viktig lärdom är att inte låta saker och ting dra ut på tiden, eftersom medarbetare tröttnar på att bli matad med information om vad som ska hända och man riskerar att de slutar att lyssna. Plåstret ska ryckas av fort, säger Robert Lingemark.

Idag, tre år senare, är lanseringen mer eller mindre fullbordad. Microsofts alla arbetsverktyg går att komma åt ,oavsett var medarbetaren, och on-premdatan har fått en ny hemvist i molnet.

– Ett av våra bästa beslut är att vi valde att omfamna allt O365 har att erbjuda och nu står vi inte stilla utan fortsätter att vara engagerade i nya tjänster och uppdateringar som kommer. Vi har ett digital productivity team som fortsätter att hjälpa till och utbilda medarbetare som fortfarande har bekymmer med de nya verktygen och härnäst tittar vi på att på sikt släppa Skype och gå över helt till Teams, säger Robert Lingemark.

Rekommenderad läsning

rentav städ ab.jpg
video

Inget gör så rent som VR

7 nov 2017 digit

Lokalvårdsföretaget Rentav Städ & Miljövård satsar på virtual reality i både utvecklings- och rekryteringssyfte. Innan man börjar städa får man dra på sig glasögonen och träna i VR.

en fälj på en himmelsblå vw.jpg

Volkswagen väljer Azure

19 nov 2018 digit

Volkswagen Automotive Cloud är en av bilbranschens största molnlösningar som ska rymma alla koncernens digitala tjänster. Det avgörande steget för biltillverkarens omställning till mobilitetsleverantör är resultatet av samarbete med Microsoft.

scania-i-molnet.jpg
video

Scania väljer valfrihet

24 okt 2018 digit

Med målet att erbjuda sina 50 000 medarbetare full valfrihet i 100 länder driver Scania nu en pilot för Macanvändare i molnet. Jätteprojektet med många tekniska utmaningar blir en värdefull erfarenhet också för den övriga Volkswagen-koncernen.

röda hus i falun längs med faluån.jpg
video

Molnstrategin för Falu och Flen

14 jun 2018 digit

Kommunerna Falu och Flen må ha valt olika molnlösningar men resultaten har mycket gemensamt: att med medborgarna i centrum utveckla god service och smidig kommunikation helt enligt kraven från GDPR och svensk lag. 

snip damgard.JPG
video

Joacim Damgard om Microsofts utveckling

24 okt 2016 ledarskap

Den 1 juni tillträdde Joacim Damgard som vd för Microsoft Sverige. Säkerhet, IoT och kundernas efterfrågan på molnlösningar driver efterfrågan. Och så avslöjar Joacim sin personliga favorit i MS-familjen.

Axfood-ny.jpg

Kundnytta i fokus för Axfood

18 apr 2017 digit

Molnförflyttningar och tjänster som skapar en förbättrad kundupplevelse. Det är några av hållplatserna på den digitala resan som Axfood gör just nu.

sjukhus 4.jpg
video

Regionen som jobbar med Teams

14 nov 2017 digit

Region Västmanland använder alltmer av de olika delarna i Office 365. Senaste tillskottet är Teams.  

skyddhjalmar-pa-rad.jpg

AFA Försäkring väljer O365

28 jan 2019 digit

Med införandet av Office 365 och Windows 10 vill AFA Försäkring erbjuda medarbetare, konsulter och gäster nya möjligheter. Samtidigt får it-avdelningen ett helt annat uppdrag.

glasbruk.jpg
video

Nybros säkra satsningar

22 maj 2019 digit

Med O365 ser Nybro kommun stora möjligheter att skapa en säkrare arbetsplats för kommunens anställda. Säkerhet är dessutom en central del när man tillsammans med sju andra kommuner i Region Kalmar Län lägger grunden för framtidens e-tjänster.