Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Power BI för Alimak

frihetsgudinnan960640.jpg

En av Alimaks installationer är en permanent hiss för nödsituationer och service i Frihetsgudinnan i New York.

För att få ordning och struktur på leveranser satsar Alimak Group på en Power BI-lösning. Det innebär att flöde och status blir mer synligt och på sikt även nöjdare kunder.

Hissföretaget Alimak har, likt många andra bolag, en hel del excel-listor som de tidigare tagit hand om manuellt. Nu kan de istället sammanlänka dessa listor och därigenom skapa smarta Business Intelligence-rapporter.

 I rapporterna kan vi se hissordrarnas status, är de i tid eller har vi problem. Vi kan visualisera avvikelser och sätta en tidsplan. När vi har planeringsmöten med alla inblandade avdelningar så kan vi se om vi ligger i fas med våra leveranser, säger Martin Edeljung, Production Engineering Manager på Alimak Group.

Rent praktiskt är det en relativt enkel lösning men våra arbetsprocesser blir visuella nu så nyttan är stor.

Kunderna får önska

Alimaks hissar är kundunika och konstrueras på beställning. Via en webbaserad produktkonfigurator kan därför kunderna själva ange önskemål och parametrar för hissen de söker, som sedan läggs in i Alimaks affärssystem. När kunden önskar specialanpassningar som inte finns med i konfiguratorn använder Alimaks orderflödesorganisation ett digitalt planeringsverktyg för att tidsätta processtiden. Det här tillsammans med excel-listorna sammanfogas i den nya Power BI-plattformen och blir visuell för organisationen. Därefter är det bara att sätta igång och tillverka.

construction960640.jpg

En Alimak-hiss på utansidan av en byggnad.

 Rent praktiskt är det en relativt enkel lösning men våra arbetsprocesser blir visuella nu så nyttan är stor. Huvudmålet är att få en bättre leveransprecision och vara i tid i alla delar, vilket kommer underlättas nu eftersom lösningen visar upp alla led från konstruktion till produktion. Vi vill kunna leverera när vi har lovat kunden, och det ska BI-rapporterna hjälpa till med.

BI-plattformen har använts sedan i december och reaktionerna är än så länge positiva.

 Det är än så länge för tidigt att säga vad skillnaderna har blivit. Vi hade ingen dålig leveransprecision tidigare heller men vi vill alltid bli bättre, och det kommer vi att lyckas bli med den nya plattformen. Om vi kan öka leveranssäkerheten så skapar det en ROI för oss. Nöjdare kunder innebär ofta fler kunder, avslutar Martin Edeljung.

Fakta om Alimak

Alimak är ett hissföretag som grundades 1948 i Skellefteå. Företaget exporterar till hela världen och är världsledande inom kuggstångsdrivna hissar till fabriker och byggarbetsplatser. Globalt arbetar 2 500 personer på Alimak, varav 400 i Skellefteå.

15 april 2019 Uppdaterad 23 april 2019 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Adobestock, Alimak

Rekommenderad läsning

En Pokal Med Massa Konfetti Och Rosa Bakgrund

Bäst på stadsnät

23 sep 2020 digit

Mittnät har utsetts till årets stadsnät. Motiveringen till utnämningen är bland annat förmågan att ta tillvara nio kommuners olikheter och att dela med sig av erfarenheter.

Mysig Gata I Lund

Drönare scannar Lund

4 sep 2020 digit

Lunds kommunala fastighetsbolag anlitar drönare i jakten på att få koll på fastigheternas status. Datan ska användas i samband med kommande renoveringar. 

timmerstockar på hög med ljusblå himmel i bakgrunden.jpg

Smart virkesmätning

6 maj 2020 digit

Efter att ha tränat på att mäta upp virke har en AI tagit anställning hos skogsnäringsaktören Biometria. Nu används den som stöd på tre mätplatser.

gem och häftstift i glada färger.jpg
video
ett samarbete mellan Microsoft och Voister

AJ:s agila arbete

27 apr 2020 digit

Med Power BI får AJ Produkter bättre koll på lönsamhet, nyckeltal och affärer. Det menar Johan Petersson, CIO på AJ Produkter.

coronaviruset mot vit bakgrund.jpg

Vaccin med superdator

24 mar 2020 digit

Tillsammans med den amerikanska staten ställer IBM sin datorkraft till förfogande i jakten på vaccin och medicin mot det nya coronaviruset. Även Microsoft och Google ingår i det nystartade konsortiet.

kvinnor och män är glada och har dragkamp.jpg

Gemensam it i Hälsingland

23 mar 2020 digit

När sex kommuner slår ihop sina it-avdelningar är möjligheterna större än problemen. IT Hälsingland innebär både bättre upphandlingar och rekryteringar. 

fyra byggpersoner står och kollar på den ritning i ett stort betongrum.jpg

Ny guide för bygg

2 mar 2020 digit

För att både bli mer lönsamma och hållbara kan byggbranschen vinna mycket på att våga testa nya digitala tekniker. Nu finns det en gratis guide som visar hur det går till.

en rauk på gotland.jpg
video

Så klimatsatsar Svenska spel

2 mar 2020 digit

97 varv runt jorden med en Volvo V40. Så mycket koldioxid har Svenska spel sparat in de senaste sju åren tack vare sitt hållbarhetsarbete. Nu tar det statliga bolaget nya kliv i samma riktning med sitt klimatsmarta datacenter och färre flygresor. 

skäggig man gör hårdrockstecken och skrattar och tittar in i sin mobil.jpg

Västerbotten nu på video

3 feb 2020 digit

Idag kan Region Västerbottens 13 000 användare prata med varandra och med regionens medborgare genom smarta videomöten. Nu handlar arbetet om att utbilda och att driva på leverantörer att lösningarna blir ännu mer öppna.