Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Power BI för Alimak

För att få ordning och struktur på leveranser satsar Alimak Group på en Power BI-lösning. Det innebär att flöde och status blir mer synligt och på sikt även nöjdare kunder.

Text Fredrik Adolfsson Foto Adobestock, Alimak 15 april 2019 digit

frihetsgudinnan960640.jpg

En av Alimaks installationer är en permanent hiss för nödsituationer och service i Frihetsgudinnan i New York.

Hissföretaget Alimak har, likt många andra bolag, en hel del excel-listor som de tidigare tagit hand om manuellt. Nu kan de istället sammanlänka dessa listor och därigenom skapa smarta Business Intelligence-rapporter.

 I rapporterna kan vi se hissordrarnas status, är de i tid eller har vi problem. Vi kan visualisera avvikelser och sätta en tidsplan. När vi har planeringsmöten med alla inblandade avdelningar så kan vi se om vi ligger i fas med våra leveranser, säger Martin Edeljung, Production Engineering Manager på Alimak Group.

Rent praktiskt är det en relativt enkel lösning men våra arbetsprocesser blir visuella nu så nyttan är stor.

Kunderna får önska

Alimaks hissar är kundunika och konstrueras på beställning. Via en webbaserad produktkonfigurator kan därför kunderna själva ange önskemål och parametrar för hissen de söker, som sedan läggs in i Alimaks affärssystem. När kunden önskar specialanpassningar som inte finns med i konfiguratorn använder Alimaks orderflödesorganisation ett digitalt planeringsverktyg för att tidsätta processtiden. Det här tillsammans med excel-listorna sammanfogas i den nya Power BI-plattformen och blir visuell för organisationen. Därefter är det bara att sätta igång och tillverka.

construction960640.jpg

En Alimak-hiss på utansidan av en byggnad.

 Rent praktiskt är det en relativt enkel lösning men våra arbetsprocesser blir visuella nu så nyttan är stor. Huvudmålet är att få en bättre leveransprecision och vara i tid i alla delar, vilket kommer underlättas nu eftersom lösningen visar upp alla led från konstruktion till produktion. Vi vill kunna leverera när vi har lovat kunden, och det ska BI-rapporterna hjälpa till med.

BI-plattformen har använts sedan i december och reaktionerna är än så länge positiva.

 Det är än så länge för tidigt att säga vad skillnaderna har blivit. Vi hade ingen dålig leveransprecision tidigare heller men vi vill alltid bli bättre, och det kommer vi att lyckas bli med den nya plattformen. Om vi kan öka leveranssäkerheten så skapar det en ROI för oss. Nöjdare kunder innebär ofta fler kunder, avslutar Martin Edeljung.

Fakta om Alimak

Alimak är ett hissföretag som grundades 1948 i Skellefteå. Företaget exporterar till hela världen och är världsledande inom kuggstångsdrivna hissar till fabriker och byggarbetsplatser. Globalt arbetar 2 500 personer på Alimak, varav 400 i Skellefteå.

Rekommenderad läsning

linbäckWEBB.jpg

Från pärmar till skärmar

21 aug 2017 digit

En ny digitaliseringsplattform ska få byggföretaget Lindbäcks att effektivisera sin produktion. När man i slutet av året öppnar sin nya fabrik i Piteå räknar man med att mer än fördubbla sin produktion.

sjukhus 4.jpg
video

Regionen som jobbar med Teams

14 nov 2017 digit

Region Västmanland använder alltmer av de olika delarna i Office 365. Senaste tillskottet är Teams.  

bolidens-smaltverk.jpg
video

Plattor säker succé i gruvan

13 sep 2018 digit

När Boliden inför plattor i en av sina underjordsgruvor är skiftlagens delaktighet helt avgörande. Tillgången till poddradio 1 300 meter ner i berget har blivit en oväntad ambassadör för digitalisering.

AdobeStock_41902079.jpg

SDC tar skogen in i molnet

16 mar 2017 Digit

Tack vare SDC ligger skogsbranschen i digitaliseringens framkant. Nu leder alla skogsvägar mot molnet och ett mer mobilt arbetssätt.

en våg håller på att slå över intill en solig strand.jpg
video
Ett samarbete mellan HP och Voister

Inget brus med HP

17 sep 2018 digit

Nu presenterar HP en viktig pusselbit för smarta, digitala möten. Konferenssystemet HP Elite Slice skalar bort onödigt brus, innebär hög säkerhet och är lätt att använda.

lantmateriet-mixedrealirt-960640.jpg

MR och containrar för Lantmäteriet

15 okt 2018 digit

När Lantmäteriet omvärldsbevakar så är det bland annat Windows Server 2019, mixed reality, containrar och automatisering som är i fokus. Gemensamt för lösningarna är att de ska kunna leda till en ökad effektivisering inom flera olika områden. 

 

malmo-960640.jpg

W10 för Region Skåne

19 feb 2019 digit

Region Skåne rullar ut Windows 10 till 36 000 klienter och jobbar parallellt med projektet Skånes Digitala Vårdsystem. Båda delarna kommer att förändra regionens sätt att arbeta produktivt. 

skyddhjalmar-pa-rad.jpg

AFA Försäkring väljer O365

28 jan 2019 digit

Med införandet av Office 365 och Windows 10 vill AFA Försäkring erbjuda medarbetare, konsulter och gäster nya möjligheter. Samtidigt får it-avdelningen ett helt annat uppdrag.