Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Power BI för Alimak

För att få ordning och struktur på leveranser satsar Alimak Group på en Power BI-lösning. Det innebär att flöde och status blir mer synligt och på sikt även nöjdare kunder.

Text Fredrik Adolfsson Foto Adobestock, Alimak 15 april 2019 digit

frihetsgudinnan960640.jpg

En av Alimaks installationer är en permanent hiss för nödsituationer och service i Frihetsgudinnan i New York.

Hissföretaget Alimak har, likt många andra bolag, en hel del excel-listor som de tidigare tagit hand om manuellt. Nu kan de istället sammanlänka dessa listor och därigenom skapa smarta Business Intelligence-rapporter.

 I rapporterna kan vi se hissordrarnas status, är de i tid eller har vi problem. Vi kan visualisera avvikelser och sätta en tidsplan. När vi har planeringsmöten med alla inblandade avdelningar så kan vi se om vi ligger i fas med våra leveranser, säger Martin Edeljung, Production Engineering Manager på Alimak Group.

Rent praktiskt är det en relativt enkel lösning men våra arbetsprocesser blir visuella nu så nyttan är stor.

Kunderna får önska

Alimaks hissar är kundunika och konstrueras på beställning. Via en webbaserad produktkonfigurator kan därför kunderna själva ange önskemål och parametrar för hissen de söker, som sedan läggs in i Alimaks affärssystem. När kunden önskar specialanpassningar som inte finns med i konfiguratorn använder Alimaks orderflödesorganisation ett digitalt planeringsverktyg för att tidsätta processtiden. Det här tillsammans med excel-listorna sammanfogas i den nya Power BI-plattformen och blir visuell för organisationen. Därefter är det bara att sätta igång och tillverka.

construction960640.jpg

En Alimak-hiss på utansidan av en byggnad.

 Rent praktiskt är det en relativt enkel lösning men våra arbetsprocesser blir visuella nu så nyttan är stor. Huvudmålet är att få en bättre leveransprecision och vara i tid i alla delar, vilket kommer underlättas nu eftersom lösningen visar upp alla led från konstruktion till produktion. Vi vill kunna leverera när vi har lovat kunden, och det ska BI-rapporterna hjälpa till med.

BI-plattformen har använts sedan i december och reaktionerna är än så länge positiva.

 Det är än så länge för tidigt att säga vad skillnaderna har blivit. Vi hade ingen dålig leveransprecision tidigare heller men vi vill alltid bli bättre, och det kommer vi att lyckas bli med den nya plattformen. Om vi kan öka leveranssäkerheten så skapar det en ROI för oss. Nöjdare kunder innebär ofta fler kunder, avslutar Martin Edeljung.

Fakta om Alimak

Alimak är ett hissföretag som grundades 1948 i Skellefteå. Företaget exporterar till hela världen och är världsledande inom kuggstångsdrivna hissar till fabriker och byggarbetsplatser. Globalt arbetar 2 500 personer på Alimak, varav 400 i Skellefteå.

Rekommenderad läsning

linbäckWEBB.jpg

Från pärmar till skärmar

21 aug 2017 digit

En ny digitaliseringsplattform ska få byggföretaget Lindbäcks att effektivisera sin produktion. När man i slutet av året öppnar sin nya fabrik i Piteå räknar man med att mer än fördubbla sin produktion.

folk går på gatan.jpg

Branschens viktigaste frågor 2018

19 jan 2018 ledarskap

Under Atea Partnermöte på torsdagen samlades 250 av de viktigaste it-leverantörerna i Sverige för en gemensam dragning om de största frågorna 2018. Självklart är hållbarhet prio men det finns fler områden.

sjukhus 4.jpg
video

Regionen som jobbar med Teams

14 nov 2017 digit

Region Västmanland använder alltmer av de olika delarna i Office 365. Senaste tillskottet är Teams.  

mountain-native-app-960640.jpg
video
Ett samarbete mellan NetApp och Voister

Så gör du en säker molnflytt

30 maj 2018 digit

Många vill ut i molnet men är rädda för att tappa kontrollen över sin data på vägen. NetApp hjälper dig med att säkra och anpassa övergången, oavsett om du väljer Azure, AWS eller Googles moln.

röda hus i falun längs med faluån.jpg
video

Molnstrategin för Falu och Flen

14 jun 2018 digit

Kommunerna Falu och Flen må ha valt olika molnlösningar men resultaten har mycket gemensamt: att med medborgarna i centrum utveckla god service och smidig kommunikation helt enligt kraven från GDPR och svensk lag. 

blockchain-börsen-960640.jpg

Mannen som grundade blockkedjan

18 maj 2018 digit

Blockkedjan kommer från Sverige och användes redan för över 15 år sedan av svenska banker. För Voister berättar Daniel Akenine, teknik- och säkerhetschef på Microsoft om hur han och hans två kollegor uppfann den första blockkedjan.

AdobeStock_41902079.jpg

SDC tar skogen in i molnet

16 mar 2017 Digit

Tack vare SDC ligger skogsbranschen i digitaliseringens framkant. Nu leder alla skogsvägar mot molnet och ett mer mobilt arbetssätt.