Tid för trä

minimalistisk-stol-i-rott.jpg

Med stöd från EU sjösätts nu projektet Trämanufaktur tillverka i trä, som är en testmiljö för automatiserad och digitaliserad produktion inom bygg, komponent- och möbeltillverkningen i Västra Götalandsregionen. 

– Vi ser hur många företag behöver rusta sig för att kunna jobba mer storskaligt och effektivt, genom bland annat mer automatiserad och digitaliserad produktion. Med test- och demonstrationsmiljöer där tillverkare och leverantörer möts har vi möjlighet att ge dem den skjutsen, säger Peter Eriksson från Innovatum Projektarena och projektledare för Trämanufaktur tillverka i trä, i ett pressmeddelande.

Det finns en stor utvecklingspotential i att tillverka i trä. Till exempel står i dag flerbostadsbyggandet i trä för cirka tio procent av all nybyggnation, och behovet av att ersätta betong med mer klimatvänliga träkonstruktioner ökar stadigt. Samtidigt är det en stor utmaning för företagen att ställa om och följa den snabba utvecklingen.

Högskolan Väst

Den nya testmiljön som nu ska byggas upp kommer att ligga i PTC, Produktionstekniskt centrum, på Innovatumområdet i Trollhättan där Högskolan Väst blir en aktiv part, samt Steneby i Dals Långed. Ambitionen är att samverka nationellt med andra utvecklingscentrum inom träbranschen för att kunna stärka varandra.

Fokus i Trämanufaktur-projektet ligger på tillverkningsprocesser och datorstödd produktion. Här kommer kunskap och erfarenheter att utbytas direkt mellan företag och forskningsaktörer. Deltagarna ska även erbjudas olika kunskapshöjande aktiviteter och ett brett nätverk.

Stöd från flera håll

Stödet från EU:s regionala strukturfond uppgår till drygt sju miljoner kronor och Västra Götalandsregionen bidrar med lika mycket.

Medverkande parter i Trämanufaktur – tillverka i trä går in med en insats på totalt cirka 5 miljoner kronor. Dessa är bland andra Innovatum, Högskolan Väst, Fyrbodals kommunalförbund, Högskolan för design och konsthantverk/Göteborgs universitet, Johanneberg Science Park, samt 13 företag.

8 januari 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng