Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

CEVT bygger för framtiden

Geelykoncernens innovationscentrum CEVT, China Euro Vehicle Technology, lever som man lär. Här jobbar it-avdelningen helt agilt för snabb och lösningsorienterad support till Geelys dotterbolag i Europa och USA. Snart samlas alla bolag i Sverige under ett tak byggt för hur vi jobbar 2025.

Text Elisabeth Nore Foto fredrik kron, Volvo cars 11 juni 2018 digit

– Det är extremt roligt och utmanande att arbeta med it på CEVT. Vi supportar dels CEVT internt, dels Geelys designavdelning och sedan några månader vårt säljbolag för nya bilmärket Lynk & Co. Vi jobbar också mycket med de andra bolagen inom Geely-koncernen, både Lotus och London Electric Vehicle Company, tidigare London Taxi, i England och nu senast Terrafugia i Boston. Så det är många nya utmaningar och möjligheter, säger Anna Böhnisch, vice president it CEVT.

Hur fungerar det att jobba med så innovationsdrivna företag?

– Jag tror att CEVT har valt en annorlunda approach genom att vi gör den agila resan hela vägen från applikations- till operationsteam. Att applicera ett agilt arbetssätt på ett operationsteam är väldigt spännande och alla har verkligen tagit det till sig, säger Patrick Fredlund, director operations CEVT.

Läs mer och se filmen: Mer momentum för CEVT

– Vi jobbar i mindre scrum-enheter där vi varje dag och över hela linjen lyfter upp problem som hindrar oss från att gå vidare. Det innebär att ett problem som kanske dyker upp på morgonen som regel är löst redan vid lunch. På så sätt förebygger vi att något problem eskalerar och det gör oss väldigt effektiva och tydliga med vad vi jobbar med för tillfället.

CEVT

CEVT är Geelys forsknings- och utvecklingsföretag och står för Chinese Euro Vehicle Technology. CEVT grundades 2013 och har drygt 2 000 anställda med huvudkontoret i Lindholmen Science Park i Göteborg. CEVT utvecklar bland annat tekniska innovationer till Volvo Cars, Lotus, London Electric Vehicle Company (tidigare London Taxi) och Lynk & Co.

Anna, hur är det att leda och driva en innovativ it-avdelning?

– Det är lite annorlunda och väldigt roligt. Det agila arbetssättet gör att vi släpper ifrån oss power till teamen. Det hoppas jag gör det mer attraktivt att jobba hos oss. Det innebär också att teamen gör sina prioriteringar och löser sitt dagliga arbete, medan vi i ledningen kan lägga tid på strategi och vart vi ska.

– Innovation genomsyrar verksamheten och gör oss unika jämfört med många andra it-avdelningar. Vi försöker också att fånga upp bra idéer internt så att de kan mogna och bli en tillgång för oss. Även inom BI och analytics har vi kommit långt och testar olika tekniker, som har fått ett bra gensvar från verksamheten.

Vilka verktyg jobbar ni med inom Business Analytics?

– Vi jobbar med en palett av verktyg men i grunden är det mycket Power BI, och sedan blir det en del Data Lake och olika verktyg som ska jacka in i det.

Var ligger fokus nu?

– Det är mycket Europafokus, vi ska sätta upp en ny Europaorganisation för it för att supporta Geelybolagen, säger Anna Böhnisch.

– Vi har en stor utmaning i att vi bygger en fastighet för att samla alla bolag som finns i Sverige under ett tak i Göteborg. Det är en unik resa att vara med på. Först att starta ett bolag som CEVT, men också att bygga ett hus som möter alla önskemål från alla underbrands är unikt. Cirka 3 500 personer kommer att jobba under samma tak i ett kontor anpassat för hur man jobbar 2025. Det är en fantastisk och väldigt spännande resa, avslutar Patrick Fredlund.

Rekommenderad läsning

en lynk & co-bil på en utställning.jpg
video

Mer momentum för CEVT

21 jun 2018 digit

Geely behövde inte leta långt när posten som senior vice president it till huvudkontoret i Sveriges automotivekluster skulle tillsättas. Efter tre år i Shanghai tar Nicklas Raask med sig det bästa av två managementkulturer när CEVT nu snabbt expanderar i Europa.

scania-testbadd-lindholmen.jpg

Testbädd för biljättar

4 jul 2018 digit

Den testbädd för elektromobilitet som RISE och Chalmers etablerar med stöd av regeringen och i samverkan med industriparterna CEVT, Scania, Volvo Cars och Volvokoncernen kommer att placeras på Lindholmen i Göteborg. Sammantaget innebär regeringens anslag och industriparternas åtaganden en investering på 1 miljard kronor.

vindsnurror-i-rapsfalt.jpg
video

O365 för Rejlers konsulter

31 maj 2018 digit

Med 2 000 medarbetare i Norden är smidigt samarbete en framgångsfaktor för teknikkonsultföretaget Rejlers. Office365 ger ökad delaktighet och säkerhet enligt GDPR, menar Mats Rehnqvist, CIO på Rejlers.

sopor-återvinning-960640.jpg
video

Renovas gröna portal

31 maj 2018 digit

I fjol hanterade kommunägda Renova 1 480 000 ton avfall och återvinningsmaterial. Ett arbete som inte bara resulterar i fjärrvärme i Västsverige, utan också mycket kunskap om återvinning. Kunskaper som nu kommer många till del genom en uppskattad kundportal, berättar Mikael Borgman, it- och projektchef på Renova.

scaniabil-pa-vag.jpg
video

Scania i ledning med O365

5 jun 2018 digit

Med koncernens största erfarenhet av O365 och Windows 10 är Scania en ledstjärna inom Volkswagen. Nu jobbar företaget för att med goda exempel förändra arbetssättet bland drygt 30 000 medarbetare.

byggarbetsplats-med-kranar.jpg
video

Mobilt modellen för Hifab

31 maj 2018 digit

Nu satsar projektledningsföretaget Hifab på ett mer mobilt arbetssätt för att fortsätta bygga sig genom Sverige. Men det krävs mer än smart teknik för att få medarbetarna med på tåget i en bransch med fokus på hantverk och tunga maskiner, berättar Michael Couriaut, CIO på Hifab.

Aitik-koppargruva-norr-om-polcirkeln.jpg

Ett enkelt val för Boliden

15 mar 2018 digit

Med en helt ny överblick av säkerhet, maskinernas nyttjandegrad och antal borrhål har användningen av Power BI på Boliden på bara några månader gått från utvärdering till en självklarhet.

lego.jpg

"Är som Lego för vuxna"

26 maj 2016 digit

Appar är ett utmärkt sätt att driva innovation och vice versa. Det är dessutom ett signum för molnmogna företag. Det menar Anders Wendt, affärsområdesrepresentant på Microsoft.

bertman.JPG

Microsoft tar hjälp av användarna

2 jun 2016 digit

Erik Bertman, vice vd på Microsoft Sverige, pratar om företagets utveckling och framtid. Han ser den nuvarande förändringsfasen som en av de mest spännande någonsin i och med bland annat digitaliseringen och Windows 10.