Power BI för Alimak

frihetsgudinnan960640.jpg

En av Alimaks installationer är en permanent hiss för nödsituationer och service i Frihetsgudinnan i New York.

För att få ordning och struktur på leveranser satsar Alimak Group på en Power BI-lösning. Det innebär att flöde och status blir mer synligt och på sikt även nöjdare kunder.

Hissföretaget Alimak har, likt många andra bolag, en hel del excel-listor som de tidigare tagit hand om manuellt. Nu kan de istället sammanlänka dessa listor och därigenom skapa smarta Business Intelligence-rapporter.

 I rapporterna kan vi se hissordrarnas status, är de i tid eller har vi problem. Vi kan visualisera avvikelser och sätta en tidsplan. När vi har planeringsmöten med alla inblandade avdelningar så kan vi se om vi ligger i fas med våra leveranser, säger Martin Edeljung, Production Engineering Manager på Alimak Group.

Rent praktiskt är det en relativt enkel lösning men våra arbetsprocesser blir visuella nu så nyttan är stor.

Kunderna får önska

Alimaks hissar är kundunika och konstrueras på beställning. Via en webbaserad produktkonfigurator kan därför kunderna själva ange önskemål och parametrar för hissen de söker, som sedan läggs in i Alimaks affärssystem. När kunden önskar specialanpassningar som inte finns med i konfiguratorn använder Alimaks orderflödesorganisation ett digitalt planeringsverktyg för att tidsätta processtiden. Det här tillsammans med excel-listorna sammanfogas i den nya Power BI-plattformen och blir visuell för organisationen. Därefter är det bara att sätta igång och tillverka.

construction960640.jpg

En Alimak-hiss på utansidan av en byggnad.

 Rent praktiskt är det en relativt enkel lösning men våra arbetsprocesser blir visuella nu så nyttan är stor. Huvudmålet är att få en bättre leveransprecision och vara i tid i alla delar, vilket kommer underlättas nu eftersom lösningen visar upp alla led från konstruktion till produktion. Vi vill kunna leverera när vi har lovat kunden, och det ska BI-rapporterna hjälpa till med.

BI-plattformen har använts sedan i december och reaktionerna är än så länge positiva.

 Det är än så länge för tidigt att säga vad skillnaderna har blivit. Vi hade ingen dålig leveransprecision tidigare heller men vi vill alltid bli bättre, och det kommer vi att lyckas bli med den nya plattformen. Om vi kan öka leveranssäkerheten så skapar det en ROI för oss. Nöjdare kunder innebär ofta fler kunder, avslutar Martin Edeljung.

Fakta om Alimak

Alimak är ett hissföretag som grundades 1948 i Skellefteå. Företaget exporterar till hela världen och är världsledande inom kuggstångsdrivna hissar till fabriker och byggarbetsplatser. Globalt arbetar 2 500 personer på Alimak, varav 400 i Skellefteå.

15 april 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock, Alimak

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng