Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Öppen data utvecklar Skåne

Nu kan Skånetrafikens resenärer i realtid se var bussarna befinner sig. I tjänsten Fordon på Karta använder man sig också av öppna data vilket gör att invånarna kan leverera egna lösningar eller föreslå utvecklingsområden.

Text Fredrik Adolfsson Foto Peter Kroon 1 april 2019 digit

Elbuss Landskrona.jpg

– Jag använde tjänsten häromdagen när jag satt hemma och såg att bussen var tre kvarter bort, då var det bara att gå ner och hoppa på, säger Carl Järsberg, digitaliseringsstrateg på Skånetrafiken. 

Skånetrafiken har på sin webbplats kört en POC för tjänsten Fordon på Karta. I den kan resenärerna i realtid se var bussarna befinner sig och när de är framme på just din hållplats. Var tredje sekund uppdateras fordonens positioner.

 Det har länge funnits önskemål från våra kunder att kunna se när bussarna kommer fram, men det har inte varit så lätt att få till. Men nu går det att göra både i vår app och på webben.

I testversionen på webben finns ytterligare en fördel. Genom ett samarbete med Samtrafiken så släpps all data fri på tjänsten Trafiklab, vilket ska ge andra aktörer möjlighet att nyttja all trafikdata.

 Utvecklare och intresserade kan ta vår data och göra något eget med den  alla de viktiga detaljerna finns där. Vi på Skånetrafiken hinner inte och kan inte utveckla allt för användarspecifika nya tjänster, så därför gör vi datan fri. Liknande projekt har gjorts i kollektivtrafiken i bland annat England och där har det varit lyckat.

Service design

Genom att resenärerna i Skåne har fått köra Fordon på karta redan i teststadiet så har det även kommit in vissa önskemål i dess vidareutveckling. En av dem har varit att få in tjänsten även på Öresundstågen, men då dessa inte har GPS-positionering så är inte det fysiskt möjligt i dagsläget.

 Service design är ett roligt sätt att arbeta på. Användarna har hittat vissa potentiella förbättringar som kanske inte vi hade gjort, och sedan har de rapporterat in det till oss. Invånarna är positiva till att vi provar på saker och förstår att produkten inte är perfekt från början.

– Nu har POC:en bevisat att det är en tjänst som vi ska vidareutveckla och göra permanent. Så med stor hjälp av invånarna i Skåne kommer det att bli en ännu krispigare tjänst.

Finns det någon ROI?

– Vårt mål är att höja kundupplevelsen. Om det i sig kan leda till att vi ökar antalet resenärer med några procent är svårt att säga, men det viktigaste är att vi får fler nöjda kunder, avslutar Carl Järsberg.

Rekommenderad läsning

skånskt rappfält med en bit hav i bakgrunden.jpg
video

Skånetrafiken kör med devops

18 jun 2018 digit

Med en ny app och färre prisnivåer sänker Skånetrafiken ribban för att åka kollektivt. Med hjälp av devops är tjänsterna under ständig utveckling och nästa steg är att testa om biljetterna kan lagras i molnet och kopplas till din id-handling. 

malmo-960640.jpg

W10 för Region Skåne

19 feb 2019 digit

Region Skåne rullar ut Windows 10 till 36 000 klienter och jobbar parallellt med projektet Skånes Digitala Vårdsystem. Båda delarna kommer att förändra regionens sätt att arbeta produktivt. 

ett grönt fält med berg i bakgrunden med en kossa i förgrunden som tittar in i kameran2.jpg

Så blir syd smart

14 jan 2019 digit

2020 ska 95 procent av Sveriges befolkning ha tillgång till fiber. I Skåne och Blekinge samarbetar regionerna för att nå målen, bland annat via projektet Det smarta samhället och demar senaste tekniken i en butiksgalleria i Kristianstad.

Skåne-unikom-citrix-960640.jpg
Ett samarbete mellan Citrix och Voister

Citrix säkrar Unikoms appar

29 aug 2018 digit

Unikom har investerat i Citrix Netscaler SDX, en plattform för applikationsleverans som ska öka deras mobilitet och säkra deras appar i en allt mer flexibel och hotfull omvärld. 

Oatly oat drink + shoes.jpg
podcast
ett samarbete mellan nutanix och voister

En hyperkonvergerad havredryck

29 maj 2019 digit

Svenska Oatly har som mål att producera 100 miljoner liter om året på sin anläggning i Landskrona samtidigt som man är på gång att öppna nya verksamheter i Nederländerna och USA. För att expansionen ska gå så smidigt som möjligt har man valt hyperkonvergerade datacenter från Nutanix.

tant står mot lila bakgrund och ser glad ut.jpg
video

Digitalt vårdhem från start

18 mar 2020 digit

Östra Göinge kommun bygger för framtiden. Bland annat i form av ett vårdhem förberett för digitala tjänster, som kommer att underlätta både för boende och för medarbetarna.

kristianstad arena snip.JPG
video

Kristianstad Arena satsar på nytt nät

30 sep 2016 digit

Kristianstad Arena har börjat använda sig av ett nytt trådlöst nät med bredare kapacitet och där tillämpningarna ska öka betänkligt, men det finns fortfarande utmaningar kvar. 

train 960640.jpg
video

Chippet som ersätter biljetten

6 okt 2017 digit

Hittills har chip inskjutna i handen haft få nyttor men nu vaknar allt fler bolag. SJ kan läsa av biljetten i chippet och både SL och UL  tittar på samma möjlighet. OBS Filmen kan vara lite jobbig för känsliga tittare.

lastbilschaufför som sitter i hytten och tittar i sin vänstra backspegel.jpg

Chaufförernas bästa vän

30 jan 2018 digit

Effektivare jobb och mindre pappersarbete blev resultatet när HeidelbergCement utvecklade en egen app. Efter introduktionen i Sverige väntar Norge och Danmark och därefter står fler länder på tur.