Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Öppen data utvecklar Skåne

Elbuss Landskrona.jpg

Nu kan Skånetrafikens resenärer i realtid se var bussarna befinner sig. I tjänsten Fordon på Karta använder man sig också av öppna data vilket gör att invånarna kan leverera egna lösningar eller föreslå utvecklingsområden.

– Jag använde tjänsten häromdagen när jag satt hemma och såg att bussen var tre kvarter bort, då var det bara att gå ner och hoppa på, säger Carl Järsberg, digitaliseringsstrateg på Skånetrafiken. 

Skånetrafiken har på sin webbplats kört en POC för tjänsten Fordon på Karta. I den kan resenärerna i realtid se var bussarna befinner sig och när de är framme på just din hållplats. Var tredje sekund uppdateras fordonens positioner.

 Det har länge funnits önskemål från våra kunder att kunna se när bussarna kommer fram, men det har inte varit så lätt att få till. Men nu går det att göra både i vår app och på webben.

I testversionen på webben finns ytterligare en fördel. Genom ett samarbete med Samtrafiken så släpps all data fri på tjänsten Trafiklab, vilket ska ge andra aktörer möjlighet att nyttja all trafikdata.

 Utvecklare och intresserade kan ta vår data och göra något eget med den  alla de viktiga detaljerna finns där. Vi på Skånetrafiken hinner inte och kan inte utveckla allt för användarspecifika nya tjänster, så därför gör vi datan fri. Liknande projekt har gjorts i kollektivtrafiken i bland annat England och där har det varit lyckat.

Service design

Genom att resenärerna i Skåne har fått köra Fordon på karta redan i teststadiet så har det även kommit in vissa önskemål i dess vidareutveckling. En av dem har varit att få in tjänsten även på Öresundstågen, men då dessa inte har GPS-positionering så är inte det fysiskt möjligt i dagsläget.

 Service design är ett roligt sätt att arbeta på. Användarna har hittat vissa potentiella förbättringar som kanske inte vi hade gjort, och sedan har de rapporterat in det till oss. Invånarna är positiva till att vi provar på saker och förstår att produkten inte är perfekt från början.

– Nu har POC:en bevisat att det är en tjänst som vi ska vidareutveckla och göra permanent. Så med stor hjälp av invånarna i Skåne kommer det att bli en ännu krispigare tjänst.

Finns det någon ROI?

– Vårt mål är att höja kundupplevelsen. Om det i sig kan leda till att vi ökar antalet resenärer med några procent är svårt att säga, men det viktigaste är att vi får fler nöjda kunder, avslutar Carl Järsberg.

1 april 2019 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Peter Kroon

Rekommenderad läsning

Folk På Stan Telia Anonymdata

Telias data planerar samhället

17 mar 2021 digit

Telia använder anonymiserad data för samhällsplanering. Datan hjälper kommuner att bli mer hållbara och ger en koll på hur befolkningen följer restriktioner under pandemin. 

Rött Skynke Som Öppnas Med Två Händer På Varje Sida

Framtidens skatt med öppna API:er

11 jan 2021 digit

Framöver kan företagens omfattande arbete med redovisning och deklaration vara ett minne blott. Nu arbetar Skatteverket, tillsammans med banker och utvecklare, för en automatiserad deklaration.

En Grön Och Lila Kålplanta

Smart it för odling

16 sep 2020 digit

Ett hållbart lantbruk behöver automatisering och robotar. Det menar Joakim Stehn, it-chef på Sydgrönt, som även vill utöka spårbarheten av grödorna.

Mysig Gata I Lund

Drönare scannar Lund

4 sep 2020 digit

Lunds kommunala fastighetsbolag anlitar drönare i jakten på att få koll på fastigheternas status. Datan ska användas i samband med kommande renoveringar. 

Malmö Civic Lab

Labbet gör Malmö smart

24 aug 2020 digit

Med hjälp av Malmö Civic lab får stadens hemlösa snabbare ett boende och ansökningsprocesserna för SFI sker numera automatiserat. Labbet innebär dessutom att kommunen minskar sina kostnader med miljontals kronor.

svenska flaggan på flaggstång.jpg

Sämst i Europa

22 apr 2020 digit

Tillgången till öppna data skapar jobb och räddar liv. Trots möjligheterna ligger Sverige på jumboplats inom OECD. Nu samarbetar DIGG, SKR, och Internetstiftelsen för att göra öppna data till en del av vardagen i kommuner och regioner.

tant står mot lila bakgrund och ser glad ut.jpg
video

Digitalt vårdhem från start

18 mar 2020 digit

Östra Göinge kommun bygger för framtiden. Bland annat i form av ett vårdhem förberett för digitala tjänster, som kommer att underlätta både för boende och för medarbetarna.

bostader-i-landskrona.jpg
video

Vinsten med RPA

16 okt 2019 digit

Under 18 månader arbetade socialtjänsten i Landskrona som om en RPA redan var på plats. Resultatet blev mer tid för samtal och att 100 färre hushåll har försörjningsstöd. Nu är mjukvaruroboten igång och kommunen ser flera möjligheter.

studenthatt framför carolina rediviva.jpg

Uppsalas plan för 2050

7 okt 2019 digit

Uppsala siktar på 350 000 invånare. För att locka till inflyttning krävs e-tjänster, 5G och smarta IoT-lösningar. Med nya pengar från politiken är nu kommunens CIO redo att starta arbetet för att nå målen.