Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Skånetrafiken kör med devops

Med en ny app och färre prisnivåer sänker Skånetrafiken ribban för att åka kollektivt. Med hjälp av devops är tjänsterna under ständig utveckling och nästa steg är att testa om biljetterna kan lagras i molnet och kopplas till din id-handling. 

– Vi håller på att utveckla ett nytt biljettsystem med tillhörande app. Främsta syftet att göra det enklare för våra kunder. Från att ha haft en prishandbok med en drös olika priser, har vi nu tre nivåer, liten, stor eller mellan, beroende på vad du som kund befinner dig och var du befinner dig någonstans, säger Anna Lundsgård, enhetschef för systemutveckling på Skånetrafiken. 

Varför utvecklar ni appen?

– För att sänka barriärerna att resa kollektivt. Det är inte alltid så enkelt att förstå hur man köper en biljett. Fokus har varit att det ska vara enkelt för kunden och göra det smidigt och lätt. Månadskort i mobilen underlättar för många.

Är appen klar?

– Den är definitivt inte klar och det har varit vår strategi hela tiden. Vi arbetar enligt devops-metoden och släpper en fungerande variant och sen utvecklar vi vidare i ljuset av den feedback vi får från våra kunder. Det blir förvaltning och utveckling i ett.

Hur reser man med Skånetrafiken om två år?

– Jag vill att det ska vara så enkelt som möjligt. Vi håller på med lite olika proof of concepts för att testa framtiden. Jag tror att en stor skillnad att när vi nu och tidigare har en biljett på ett kort, så skulle biljetten istället kunna vara i molnet så att man identifierar sig med sin id-handling. Man skulle också kunna tänka sig tap-and-go-lösningar, där man bara blippar sitt kort och får sin biljett registrerad. Huvudsaken är att det är attraktivt att åka kollektivt. Våra senaste siffror säger att 77 procent tycker att det är enkelt att köpa biljett hos oss, och det är en stor skillnad mot vad det har varit tidigare.

18 juni 2018 Uppdaterad 5 mars 2019 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Fredrik Kron, Adobestock

Rekommenderad läsning

En Grön Och Lila Kålplanta

Smart it för odling

16 sep 2020 digit

Ett hållbart lantbruk behöver automatisering och robotar. Det menar Joakim Stehn, it-chef på Sydgrönt, som även vill utöka spårbarheten av grödorna.

Mysig Gata I Lund

Drönare scannar Lund

4 sep 2020 digit

Lunds kommunala fastighetsbolag anlitar drönare i jakten på att få koll på fastigheternas status. Datan ska användas i samband med kommande renoveringar. 

Dator Kaffe Och Telefon Mot Orange Bakgrund

Samsung i Windows 10

26 aug 2020 digit

I nya Windows 10 kommer de som har en Samsungtelefon att kunna öppna sina appar på datorn. Det är ett steg mot att kunna spegla appar på datorn, något som Microsoft vill arbeta för.

Malmö Civic Lab

Labbet gör Malmö smart

24 aug 2020 digit

Med hjälp av Malmö Civic lab får stadens hemlösa snabbare ett boende och ansökningsprocesserna för SFI sker numera automatiserat. Labbet innebär dessutom att kommunen minskar sina kostnader med miljontals kronor.

En Emoji Med Solbrillor Och Coronamask
video

VGR:s snabba chattbot

28 maj 2020 digit

På extremt kort tid lanserade VGR en chattbot med frågor och svar om covid-19. Snabbheten kommer från en tydlig digitaliseringsstrategi och bra samarbeten och molntjänster. Nu är siktet inställt på att ta fram digitala lösningar för individbaserad vård. 

maria och jesusbarnet på färgat glas i en kyrka.jpg
video

Digital kyrka i tiden

5 maj 2020 digit

Ökad efterfrågan på digitala gudstjänster och jourhavande präster är några effekter som Svenska kyrkan ser under rådande pandemi. När allt blir mer normalt hoppas samfundet på digitala lösningar för att boka dop och att alla 22 000 anställda ska ha tillgång till Office 365. 

närbild på pizza i 8 slajsar.jpg

Bättre Ica med devops

20 apr 2020 digit

Från 36 dagar till tre. När Icas team började med devops sjönk tiden för hanteringen av infrastruktur med över 90 procent. Nu står andra delar av koncernen redo att jobba på ett liknande sätt.

tant står mot lila bakgrund och ser glad ut.jpg
video

Digitalt vårdhem från start

18 mar 2020 digit

Östra Göinge kommun bygger för framtiden. Bland annat i form av ett vårdhem förberett för digitala tjänster, som kommer att underlätta både för boende och för medarbetarna.

coronaviruset.jpg

App hittar corona

10 mar 2020 digit

Många är oroliga för framfarten av coronaviruset och antalet smittade ökar. Nu jobbar forskare intensivt för att under de närmaste veckorna lansera en app som på mindre än en minut kan berätta om du är frisk eller bör söka läkare för Covid-19-provtagning.