Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Skånetrafiken kör med devops

Med en ny app och färre prisnivåer sänker Skånetrafiken ribban för att åka kollektivt. Med hjälp av devops är tjänsterna under ständig utveckling och nästa steg är att testa om biljetterna kan lagras i molnet och kopplas till din id-handling. 

Text Fredrik Adolfsson Foto Fredrik Kron, Adobestock 18 juni 2018 digit

– Vi håller på att utveckla ett nytt biljettsystem med tillhörande app. Främsta syftet att göra det enklare för våra kunder. Från att ha haft en prishandbok med en drös olika priser, har vi nu tre nivåer, liten, stor eller mellan, beroende på vad du som kund befinner dig och var du befinner dig någonstans, säger Anna Lundsgård, enhetschef för systemutveckling på Skånetrafiken. 

Varför utvecklar ni appen?

– För att sänka barriärerna att resa kollektivt. Det är inte alltid så enkelt att förstå hur man köper en biljett. Fokus har varit att det ska vara enkelt för kunden och göra det smidigt och lätt. Månadskort i mobilen underlättar för många.

Är appen klar?

– Den är definitivt inte klar och det har varit vår strategi hela tiden. Vi arbetar enligt devops-metoden och släpper en fungerande variant och sen utvecklar vi vidare i ljuset av den feedback vi får från våra kunder. Det blir förvaltning och utveckling i ett.

Hur reser man med Skånetrafiken om två år?

– Jag vill att det ska vara så enkelt som möjligt. Vi håller på med lite olika proof of concepts för att testa framtiden. Jag tror att en stor skillnad att när vi nu och tidigare har en biljett på ett kort, så skulle biljetten istället kunna vara i molnet så att man identifierar sig med sin id-handling. Man skulle också kunna tänka sig tap-and-go-lösningar, där man bara blippar sitt kort och får sin biljett registrerad. Huvudsaken är att det är attraktivt att åka kollektivt. Våra senaste siffror säger att 77 procent tycker att det är enkelt att köpa biljett hos oss, och det är en stor skillnad mot vad det har varit tidigare.

Rekommenderad läsning

Elbuss Landskrona.jpg

Öppen data utvecklar Skåne

1 apr 2019 digit

Nu kan Skånetrafikens resenärer i realtid se var bussarna befinner sig. I tjänsten Fordon på Karta använder man sig också av öppna data vilket gör att invånarna kan leverera egna lösningar eller föreslå utvecklingsområden.

ett grönt fält med berg i bakgrunden med en kossa i förgrunden som tittar in i kameran2.jpg

Så blir syd smart

14 jan 2019 digit

2020 ska 95 procent av Sveriges befolkning ha tillgång till fiber. I Skåne och Blekinge samarbetar regionerna för att nå målen, bland annat via projektet Det smarta samhället och demar senaste tekniken i en butiksgalleria i Kristianstad.

grönt fält och blå himmel.jpg
video

Qstar helt digitalt

18 jun 2019 digit

Det svenska bolaget Qstar Försäljning har omkring 400 bensinstationer från Abisko till Skanör och finns framförallt på mindre orter. Björn Dilton tillträdde som CIO för drygt ett år sedan och fokus är både på en säker infrastruktur och framtidens smarta och kundanpassade lösningar. 

Ungdomar mobil pixlr.jpg

Västtrafik går i bräschen digitalt

11 jul 2016 digit

Västtrafik ser digitaliseringen av kollektivtrafiken som en stor möjlighet - via den ska de nå målet att fördubbla resandet till 2025.
– Vi har som första kollektivtrafikföretag i landet skapat en app där man köpa månadskort och enkelresor med digital biljett via mobilen, säger Kristian Lans, presschef.

kristianstad arena snip.JPG
video

Kristianstad Arena satsar på nytt nät

30 sep 2016 digit

Kristianstad Arena har börjat använda sig av ett nytt trådlöst nät med bredare kapacitet och där tillämpningarna ska öka betänkligt, men det finns fortfarande utmaningar kvar. 

train 960640.jpg
video

Chippet som ersätter biljetten

6 okt 2017 digit

Hittills har chip inskjutna i handen haft få nyttor men nu vaknar allt fler bolag. SJ kan läsa av biljetten i chippet och både SL och UL  tittar på samma möjlighet. OBS Filmen kan vara lite jobbig för känsliga tittare.

spårvagnWEBB.jpg
video

AI gör Västtrafik personligt

20 okt 2017 digit

Mer riktad information som gäller just dig och en enkelhet för alla som inte är vana att resa kollektivt. Det är några av målen när Västtrafik digitaliserar. 

lastbilschaufför som sitter i hytten och tittar i sin vänstra backspegel.jpg

Chaufförernas bästa vän

30 jan 2018 digit

Effektivare jobb och mindre pappersarbete blev resultatet när HeidelbergCement utvecklade en egen app. Efter introduktionen i Sverige väntar Norge och Danmark och därefter står fler länder på tur.

Skåne-unikom-citrix-960640.jpg
Ett samarbete mellan Citrix och Voister

Citrix säkrar Unikoms appar

29 aug 2018 digit

Unikom har investerat i Citrix Netscaler SDX, en plattform för applikationsleverans som ska öka deras mobilitet och säkra deras appar i en allt mer flexibel och hotfull omvärld.