Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

ett samarbete mellan hp och voister

En smartare it-nyhetssajt

Alla vinner med VR

Stadsplanering, industriell produktutveckling och alla typer av utbildning är bara några aktuella användningsområden för VR, virtual reality, som fortfarande är en teknik med framtiden för sig. HP Reverb VR headset gör det enkelt att ta vara på möjligheterna internt eller hos kund.

– VR erbjuder stora möjligheter att arbeta mer pedagogiskt, visuellt och effektivt inom områden som bland annat infrastrukturprojekt, produktutveckling i industrin, utbildning, hälso- och sjukvård samt underhållning/spel, säger Stefan Jeleby, Category Manager Client Solutions, Printing & Personal Systems Group på HP i Sverige.

– Det är en teknik som är på stark frammarsch bland professionella användare och det är lätt att förstå varför när man ser kvaliteten i slutresultaten för projekt inom allt från stadsplanering till innovation.

Hjärnkirurgens hemliga vapen

En VR-applikation inom vården gjorde ett mycket starkt intryck på Stefan Jeleby. Idag är det vanligt att kirurger förbereder stora ingrepp med hjälp av 3D-animationer och med VR blir upplevelsen mer på riktigt.

– En kirurg visade hur han förberett sig inför en stor operation med målet att avlägsna en hjärntumör. Med VR-teknikens hjälp kunde han gå igenom varje steg i ingreppet och bland annat planera vilken väg som var den bästa för att till exempel inte riskera att skära av synnerver, säger Stefan Jeleby och fortsätter:

– Självklart ser vi också en rad möjliga behandlingar, till exempel upplevelsebaserad kognitiv träning för strokepatienter.

Utbildning med effekt

Allt i VR-miljön är korrekt och om du till exempel tappar en skiftnyckel är det normal, förväntad, höjd till golvet.

stefan jeleby , Category Manager Client Solutions, Printing & Personal Systems Group på HP

Stefan Jeleby tar utbildning som exempel på hur VR-teknik har mätbara fördelar i en mycket viktig men också ganska vardaglig situation på många företag. Ny forskning visar att ungefär tio procent av det vi läser oss till under en utbildning verkligen lagras i minnet. Undervisning som involverar motorik och muskelminnet får en helt annan effekt.

– Enligt forskningen memorerar vi 75 procent av det vi lär oss i en utbildningssituation som involverar kroppen. Alltså kan VR vara mycket relevant för undervisning och utbildning, från skolan, till industrin och utbildningar för maskinoperatörer, eller säkerhetsutbildningar med evakuering av byggnader, till utmanande stresstester för att bara nämna några exempel.

Tillgänglig VR

HP har länge arbetat för att göra VR enkelt tillgängligt för professionella användare, och vårens lansering är ett naturligt steg i utvecklingen. HP Reverb VR headset har integrerade mikrofoner och hörlurar som underlättar alla typer av kommunikation och samarbeten, till exempel i en utbildningssituation.

– Företag kan genomföra utbildningar på distans, där användarna kan finnas på olika orter men mötas som avatarer i VR-miljön, interagera där och till och med dela verktyg. Allt i VR-miljön är korrekt och om du till exempel tappar en skiftnyckel är det normal, förväntad, höjd till golvet. Så långt har alltså VR-tekniken kommit idag.

stefan-jeleby.jpg

Stefan Jeleby, Category Manager Client Solutions, Printing & Personal Systems Group på HP.

Med skärmar nära ögonen är det viktigt med god upplösning för hög skärpa. HP Reverb VR headset har dubbelt så många pixlar som tidigare i kombination med 114 graders synfält.

– Vi har utvecklat några viktiga attribut av stor betydelse för användarens VR-upplevelse. Dels har vi ökat antalet pixlar till 2 160 x 2160 per öga. Med LCD/RGB-linser blir skärpan lika hög i kanterna som i mitten och det skapar bästa möjliga visuella upplevelse.

Inga externa sensorer

För arkitekter och andra som vill erbjuda sina kunder VR-presentationer av stora projekt är nyheten inside out tracking en välkommen nyhet.

– Nu behövs inga externa sensorer och det blir betydligt enklare att ta med headsetet och en kraftfull 17’’ laptop och köra en VR-demo hos kunden. Dessutom levereras headsetet parat med handkontrollers via bluetooth som gör det ännu enklare att komma igång. Det ger också lång batteritid, avslutar Stefan Jeleby.

 

12 april 2019 Uppdaterad 25 mars 2020 Reporter anne hammarskjöld digit Foto adobestock

Rekommenderad läsning

Hp Reverb G2 På Tjej 3
video
Ett samarbete med HP

Maxa VR med HP

29 jan 2021 digit

Utbildning och samarbete i VR minskar utbildningskostnader, sparar tid och är bättre för miljön. Utöver bättre spelupplevelse, vill HP med sin nya generation VR-headset göra tekniken mer tillgänglig för fler verksamheter och användningsområden.  

Industrirobot Trendmicro
video
ett samarbete med trend micro

Så säkras OT

11 dec 2020 säkerhet

Industrins produktion blir allt smartare med OT-enheter, som till exempel fabriksrobotar, som kopplas ihop med traditionell it-infrastruktur. Det skapar nya attackmöjligheter för cyberkriminella, men Trend Micros lösning TxOne säkrar den uppkopplade industrin.

Hp Datorer 960640
video
Ett samarbete med HP

Grön it med HP-tjänst

17 nov 2020 digit

Att köpa datorer som tjänst, istället för som produkt, är bra för miljön i flera olika avseenden. HP gör det nu enkelt för företag och organisationer att investera i enheter enligt en product-as-a-service-modell, där man hoppas på en utveckling likt den på mobiler och företagsskrivare. 

En Tecknad Hand Som Klickar Mot Gul Bakgrund
video
ett samarbete mellan hp och voister

Klicka säkert med HP

27 okt 2020 säkerhet

Du får ett mejl som du tror är säkert med en bifogad fil som du öppnar. Det skulle du inte ha gjort. Om du hade haft HP Sure Click Advanced hade filen öppnats i ett isolerat fönster och skyddat operativsystem. Det är en av många lösningar i nya HP Proactive Security.

Kvinna På Brygga I Yogaställning Där Hon Står Upp Och Böjer Överkroppen Längs Med Benen
video
Ett samarbete mellan Lenovo och Voister

Först med vikbar skärm

28 aug 2020 digit

Med den nya Thinkpad X-serien lanserar Lenovo vikbara skärmar. Det innebär att datorn kan förvandlas till en läsplatta och blir lättare att hantera. Samtidigt uppgraderas de traditionella Thinkpad X-datorerna med ännu högre säkerhet och hållbarhet.

Print I Molnet
video
ett samarbete mellan hp och voister

Print i molnet

14 aug 2020 digit

Med HP Workpath och att koppla upp din skrivare mot molnet får du fler användningsområden, snabbare dokumentflöden och ökad säkerhet.

Rosa Soffgrupp Mot Gul Bakgrund
video
ett samarbete mellan hp och voister

Jobba hemma med HP

3 jul 2020 digit

Framtidens kontor ska vara så attraktivt att medarbetarna väljer att åka till jobbet. Distansarbete, även efter pandemin, är här för att stanna och kräver it-utrustning som fungerar. Det menar Jenny Gustavsson, produktchef desktop, HP Sverige.

Strand Renthav Havsplast
video
Ett samarbete mellan HP och Voister

Rent hav blir pc

30 jun 2020 digit

HP har världens mest hållbara pc-portfölj. Det baserar bolaget på flest antal produkter med miljömärkningen EPEAT. Bolagets arbete omfattar bland annat ett hållbart val av material, insamling av havsplast i Haiti och tågtransporter från Kina.

Chili Vit Bakgrund
video
Ett samarbete mellan HP och Voister

Stark som en ZBook

29 maj 2020 digit

Kreatörer och utvecklare behöver inte längre välja mellan storlek, mobilitet och prestanda. HP:s två nya workstations väger under två kilo och har maximal kraft.