Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

ett samarbete mellan hp och voister

En smartare it-nyhetssajt

Alla vinner med VR

Stadsplanering, industriell produktutveckling och alla typer av utbildning är bara några aktuella användningsområden för VR, virtual reality, som fortfarande är en teknik med framtiden för sig. HP Reverb VR headset gör det enkelt att ta vara på möjligheterna internt eller hos kund.

Text anne hammarskjöld Foto adobestock 12 april 2019 digit

– VR erbjuder stora möjligheter att arbeta mer pedagogiskt, visuellt och effektivt inom områden som bland annat infrastrukturprojekt, produktutveckling i industrin, utbildning, hälso- och sjukvård samt underhållning/spel, säger Stefan Jeleby, Category Manager Client Solutions, Printing & Personal Systems Group på HP i Sverige.

– Det är en teknik som är på stark frammarsch bland professionella användare och det är lätt att förstå varför när man ser kvaliteten i slutresultaten för projekt inom allt från stadsplanering till innovation.

Hjärnkirurgens hemliga vapen

En VR-applikation inom vården gjorde ett mycket starkt intryck på Stefan Jeleby. Idag är det vanligt att kirurger förbereder stora ingrepp med hjälp av 3D-animationer och med VR blir upplevelsen mer på riktigt.

– En kirurg visade hur han förberett sig inför en stor operation med målet att avlägsna en hjärntumör. Med VR-teknikens hjälp kunde han gå igenom varje steg i ingreppet och bland annat planera vilken väg som var den bästa för att till exempel inte riskera att skära av synnerver, säger Stefan Jeleby och fortsätter:

– Självklart ser vi också en rad möjliga behandlingar, till exempel upplevelsebaserad kognitiv träning för strokepatienter.

Utbildning med effekt

Allt i VR-miljön är korrekt och om du till exempel tappar en skiftnyckel är det normal, förväntad, höjd till golvet.

stefan jeleby , Category Manager Client Solutions, Printing & Personal Systems Group på HP

Stefan Jeleby tar utbildning som exempel på hur VR-teknik har mätbara fördelar i en mycket viktig men också ganska vardaglig situation på många företag. Ny forskning visar att ungefär tio procent av det vi läser oss till under en utbildning verkligen lagras i minnet. Undervisning som involverar motorik och muskelminnet får en helt annan effekt.

– Enligt forskningen memorerar vi 75 procent av det vi lär oss i en utbildningssituation som involverar kroppen. Alltså kan VR vara mycket relevant för undervisning och utbildning, från skolan, till industrin och utbildningar för maskinoperatörer, eller säkerhetsutbildningar med evakuering av byggnader, till utmanande stresstester för att bara nämna några exempel.

Tillgänglig VR

HP har länge arbetat för att göra VR enkelt tillgängligt för professionella användare, och vårens lansering är ett naturligt steg i utvecklingen. HP Reverb VR headset har integrerade mikrofoner och hörlurar som underlättar alla typer av kommunikation och samarbeten, till exempel i en utbildningssituation.

– Företag kan genomföra utbildningar på distans, där användarna kan finnas på olika orter men mötas som avatarer i VR-miljön, interagera där och till och med dela verktyg. Allt i VR-miljön är korrekt och om du till exempel tappar en skiftnyckel är det normal, förväntad, höjd till golvet. Så långt har alltså VR-tekniken kommit idag.

Med skärmar nära ögonen är det viktigt med god upplösning för hög skärpa. HP Reverb VR headset har dubbelt så många pixlar som tidigare i kombination med 114 graders synfält.

– Vi har utvecklat några viktiga attribut av stor betydelse för användarens VR-upplevelse. Dels har vi ökat antalet pixlar till 2 160 x 2160 per öga. Med LCD/RGB-linser blir skärpan lika hög i kanterna som i mitten och det skapar bästa möjliga visuella upplevelse.

Inga externa sensorer

För arkitekter och andra som vill erbjuda sina kunder VR-presentationer av stora projekt är nyheten inside out tracking en välkommen nyhet.

– Nu behövs inga externa sensorer och det blir betydligt enklare att ta med headsetet och en kraftfull 17’’ laptop och köra en VR-demo hos kunden. Dessutom levereras headsetet parat med handkontrollers via bluetooth som gör det ännu enklare att komma igång. Det ger också lång batteritid, avslutar Stefan Jeleby.

 

Rekommenderad läsning

tjej sitter på marken i stor klänning med två vita hundar i vinterlandskap.jpg
video
Ett samarbete mellan HP och Voister

HP för kreativa jobb

1 mar 2019 digit

Världens mest kraftfulla delbara dator kommer från HP och heter ZBook x2. Med bluetooth-tangentbord, Dreamcolor-skärm och Wacoms pennteknologi integrerat så låter den bland annat illustratörer och konstnärer maxa sin fulla potential. 

plast-hav-hp-960640.jpg
video
Ett samarbete mellan HP och Voister

HP skapar hållbart Haiti

15 jan 2019 digit

I HP:s printarbete är hållbarhet A och O. Efter naturkatastrofen på Haiti har bolaget fått 600 personer i arbete och samlat in 12 miljoner plastflaskor som annars kunnat hamna i Karibiska havet. Materialet används nu till företagets bläck- och tonerkassetter.

två byggarbetare sitter uppe på en stålställning.jpg
video
ett samarbete mellan nutanix och voister

SSAB bygger med Nutanix

15 mar 2019 digit

Enkelt mjukvarugränssnitt och smidiga skalbarsmöjligheter är några av anledningarna till att hela SSAB:s globala it-infrastruktur nu ligger i Nutanix hyperkonvergerade lösningar. På sju stora produktionsorter och drygt 130 säljkontor rapporteras det om förbättringar.

vackra-dorrar-i-fina-farger_2.jpg

Lyckliga gatan i VR

29 mar 2019 digit

Sveriges allmännyttiga bostadsbolag är bäst i branschen på att göra sina byggprojekt tillgängliga för allmänheten med 3D, AR och VR. Ledord som transparens och effektivt erfarenhetsutbyte kan vara några av orsakerna.

lite av en röd bil syns på en strand.jpg

Världens snabbaste sensor

17 apr 2019 digit

En optisk nanosensor inkapslad i ett plastmaterial kan vara lösningen för framtidens vätgasbilar. Det är forskare vid Chalmers tekniska högskola som har tagit fram sensorn som även efterfrågas av elnätsbranschen, kemi- och kärnkraftsindustrin och även ska kunna bidra till förbättrad medicinsk diagnostik.

en skolkorridor med gula skåp och solljus.jpg
video
ett samarbete mellan hp och voister

HP:s snabba skydd

30 aug 2019 digit

Många organisationer saknar fortfarande en krisplan som håller för cyberattacker, men det går att förebygga problemen. Med HP Sure Recover kan både användarna och organisationen snabbt återställa operativsystem som har attackerats. 

ISO 15926-ssg.jpg

Ett språk för Industri 4.0

22 aug 2019 digit

Svensk industri samarbetar i ett LCDM-projekt, life cycle data management, med målet att hitta lösningar på svensk industriell interoperabilitet. Det Vinnova-finansierade projektet kan innebära stora besparingar för industrin.

balonger svävar ut från en öppen dörr.jpg
video
Ett samarbete mellan Microsoft och Voister

Därför väljer Skövde Teams

11 okt 2019 digit

När verksamheterna i kommunen ville ha ett mobilt arbetssätt föll valet på Teams. Resultatet är färre mejl och ett snabbare och enklare samarbete. 

3d-skrivare-pa-manen.jpg

Månbas i 3D

27 aug 2019 digit

Med månstoft och 3D-skrivare hoppas forskarna kunna skriva ut byggmaterial direkt på månens yta. Målet är att utveckla ett hållbart alternativ till tunga transporter från jorden för framtidens månbasbyggen.