Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

ett samarbete mellan hp och voister

En smartare it-nyhetssajt

HP bygger in säkerheten

HP satsar på cyberskydd med hängslen och livrem men den svaga länken i alla system är användarna och uppkopplade enheter. Lösningen heter hårdvara med inbyggd säkerhet som står pall för Bios-hot. 

– Säkerhet är priset vi betalar för de överlägsna fördelarna med ett uppkopplat arbetssätt. Marknaden har sedan lång tid fokuserat på att skydda datacenter och nätverk, men för HP är de uppkopplade enheterna den säkerhetsmässigt svagaste punkten i alla system. De är öppna dörrar för cyberattacker som vi låser med säkerhet inbyggd i hårdvaran, säger Anna Josefson, produktchef för bärbara datorer på HP.

Nyckeln i säkerhetslåset är hårdvaruchippet HP End Point Security Controller. Monterat separat i systemet är det grunden för datorns Bios-skydd.

anna josefson.jpg

Anna Josefson, produktchef för bärbara datorer på HP.

– Datorn är extremt oskyddad för attacker när den startas och innan operativsystemet, antivirusskyddet med mera är igång. HP:s end point security-chip är resultatet av 15 års utvecklingsarbete och har funnits på marknaden i fem år. Guldchippet skyddar genom att ta och gömma en kopia av datorns Bios, Basic Input Output System, i systemet. Varje gång datorn startas jämför den koden i chippet med den i Bios. Är koden manipulerad skriver datorn över rätt kod från hårdvaruchippet och reparerar på så sätt sig själv, sammanfattar Anna Josefson.

HP:s end point security-chipp är resultatet av 15 års utvecklingsarbete och har funnits på marknaden i fem år.

anna josefson , produktchef för bärbara datorer på HP

Stoppar LoJax

NotPetya-attacken på Maersk, som förlamade rederikoncernen under en vecka, och den nordkoreanska attacken på Sony Pictures för att stoppa komedin The Interview är bara några exempel på riskerna med ett otillräckligt Bios-skydd. Spektakulära exempel men bara toppen på ett isberg av hot och risker.

– Det lär komma ett nytt virus var fjärde sekund. Hur det nu än är med det så vet vi att de är många, de blir snabbt fler och hjärnorna bakom dem sitter i många fall på stor kunskap och stora resurser. Till exempel den ryska hackergruppen Fancy Bear, med kopplingar till landets säkerhetstjänst, och deras skadliga programvara Lojax. Vi har testat vårt Bios-skydd på Lojax och vet att det ger ett fullgott skydd.

Skydd på köpet

Den tryggheten, som kallas HP Sure Start, finns inbyggd i alla HP Elite-modeller som utan merkostnader erbjuder fler attribut för ett säkert, uppkopplat arbetssätt.

– Vi är människor och kommer alltid att göra misstag som att surfa och klicka på okända länkar som kan innehålla skadlig kod. HP Sure Click aktiveras automatiskt när användaren öppnar en ny sida, och skapar en isolerad webbsession som stoppar osäkra webbplatser från att infektera andra flikar eller hela systemet.

Nyfiken i en strut

För den som liksom Anna Josefson reser mycket i jobbet är det också skönt att veta att bildskärmen tack vare ett integrerat privacyfilter inte är en riskfaktor i offentliga miljöer.

– Jag älskar att jobba på flyget och vet inte hur många gånger jag varit tacksam för HP Sure View som dimmar skärmen från sidan. Det är väldigt skönt att veta att det jag skriver eller läser inte ligger öppet för sneglande ögon omkring mig.

Komplettera med information

Att HP:s Elite-serie levereras med inbyggt och heltäckande skydd mot Bios-angrepp innebär inte att hela ansvaret för säkerheten nu ligger i knät på användarna.

– Det manageras lätt av it-avdelningen genom en plugin i SCCM, HP Managebility Integration Kit, vilket är det viktigaste. Det vill säga att enkelt hålla sig uppdaterad och därmed mer säker. Sedan vill jag ändå rekommendera alla företag att kontinuerligt jobba med information till sina anställda för att utveckla ett så högt säkerhetsmedvetande som möjligt.

Anna Josefson rekommenderar ytterligare ett par insatser som med relativt enkla medel höjer företagets säkerhet.

– Det finns mycket att vinna på att frångå täta byten av lösenord, bland annat för att vi ofta hittar ett system för valet av lösenord som ska förenkla för oss men som öppnar för missbruk. Istället föreslår jag till exempel en kombination av pinkod och fingeravtryck, eller ett riktigt krångligt lösenord som byts sällan, avslutar hon.

22 november 2018 Uppdaterad 11 december 2018 Reporter Anne Hammarskjöld säkerhet Foto adobestock

Rekommenderad läsning

Paraplyer Hylte
video
ett samarbete med hpe

Hyltes hyperskydd

16 okt 2020 digit

Hylte kommun har börjat använda den hyperkonvergerade infrastrukturen HPE Simplivity. Skiftet ska bland annat leda till en ökad säkerhet, flexibilitet och effektivitet. 

Kvinna Flexibel Poweredge 960640
video
Ett samarbete mellan Dell och Voister

Flexibel med Poweredge

6 jul 2020 digit

Den nya modulära servern Dell EMC Poweredge MX ska erbjuda stor skalbarhet och enkel administrering av server, nätverk och lagring. Den är lämpad för både traditionella it-miljöer och mjukvarudefinierade datacenters vilket gör att Dell Technologies ser lösningen som en form av framtidssäkring.

man-med-simfotter-och-dator-på-stranden.jpg
video
Ett samarbete mellan HPE och Voister

AI:n som analyserar allt

24 jan 2020 digit

Infosight är en AI-driven plattform som samlar data från alla dina uppkopplade system och gör trafikanalyser på virtuell maskin-nivå. Det finns även möjlighet att få stöd av ett eget HPE-team. 

en skolkorridor med gula skåp och solljus.jpg
video
ett samarbete mellan hp och voister

HP:s snabba skydd

30 aug 2019 digit

Många organisationer saknar fortfarande en krisplan som håller för cyberattacker, men det går att förebygga problemen. Med HP Sure Recover kan både användarna och organisationen snabbt återställa operativsystem som har attackerats. 

sca-skogsindustri.jpg
video

SD-WAN för SCA

17 jun 2019 digit

Skogsindustribolaget SCA förnyar både datacenter och nätverk. Med Ciscos SD-WAN blir nätverket mjukvarudefinierat och snabbare och VMwares NSX ska göra datacentret driftsäkert och datasäkert, och enkelhet och flexibilitet är nyckelorden i sammanhanget. 

fyra läkare i en operationssal står lutade ner och tittar in i kameran.jpg
video

Så säkras VGR

6 feb 2019 säkerhet

Säkerhet är så mycket mer än brandväggar och antivirus. Idag är fokus på kryptokapning, segmentering och hur datacentrets virtuella maskiner kan säkras. Richard Sjöstrand, it-arkitekt Västra Götalandsregionen, lyfter det mest aktuella från Cisco Live och passar på att ge Anders Ygeman och Mikael Damberg konkreta tips vad de bör fokusera på. 

hyperflex-960640.jpg
video
Ett samarbete mellan Cisco och Voister

Säker, smidig och hyperflex

23 jan 2019 digit

Valfrihet att lagra både publikt och privat, vilket många svenska kommuner uppskattar, ger en fördel för Hyperflex. Dessutom finns det ekonomiska vinster. Det menar Greger Jerlehagen, datacenterchef på Cisco Sverige. 

netapp-AI960640.jpg
video
Ett samarbete mellan NetApp och Voister

Snabb AI-träning med NetApp

17 dec 2018 digit

NetApp och Nvidia skapar tillsammans ONTAP AI, en plattform som möjliggör snabbare träning av AI-modeller. Plattformen väntas få stor nytta för alla AI-intresserade aktörer, bland annat inom hälso- och sjukvård och i finansbranschen. 

komatsuforest960640.jpg
video
Ett samarbete mellan Cisco och Voister

Cisco säkrar skogen

14 nov 2018 digit

Skogsmaskinsföretaget Komatsu Forest har investerat i två hyperkonvergerade datacenter från Cisco. Valet föll på Hyperflex 3.0 med stöd för stretchat kluster och därmed ska säkerheten, skalbarheten och prestandan bli bättre.