Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

ett samarbete mellan hp och voister

En smartare it-nyhetssajt

HP bygger in säkerheten

HP satsar på cyberskydd med hängslen och livrem men den svaga länken i alla system är användarna och uppkopplade enheter. Lösningen heter hårdvara med inbyggd säkerhet som står pall för Bios-hot. 

Text Anne Hammarskjöld Foto adobestock 22 november 2018 säkerhet

– Säkerhet är priset vi betalar för de överlägsna fördelarna med ett uppkopplat arbetssätt. Marknaden har sedan lång tid fokuserat på att skydda datacenter och nätverk, men för HP är de uppkopplade enheterna den säkerhetsmässigt svagaste punkten i alla system. De är öppna dörrar för cyberattacker som vi låser med säkerhet inbyggd i hårdvaran, säger Anna Josefson, produktchef för bärbara datorer på HP.

Nyckeln i säkerhetslåset är hårdvaruchippet HP End Point Security Controller. Monterat separat i systemet är det grunden för datorns Bios-skydd.

anna josefson.jpg

Anna Josefson, produktchef för bärbara datorer på HP.

– Datorn är extremt oskyddad för attacker när den startas och innan operativsystemet, antivirusskyddet med mera är igång. HP:s end point security-chip är resultatet av 15 års utvecklingsarbete och har funnits på marknaden i fem år. Guldchippet skyddar genom att ta och gömma en kopia av datorns Bios, Basic Input Output System, i systemet. Varje gång datorn startas jämför den koden i chippet med den i Bios. Är koden manipulerad skriver datorn över rätt kod från hårdvaruchippet och reparerar på så sätt sig själv, sammanfattar Anna Josefson.

HP:s end point security-chipp är resultatet av 15 års utvecklingsarbete och har funnits på marknaden i fem år.

anna josefson , produktchef för bärbara datorer på HP

Stoppar LoJax

NotPetya-attacken på Maersk, som förlamade rederikoncernen under en vecka, och den nordkoreanska attacken på Sony Pictures för att stoppa komedin The Interview är bara några exempel på riskerna med ett otillräckligt Bios-skydd. Spektakulära exempel men bara toppen på ett isberg av hot och risker.

– Det lär komma ett nytt virus var fjärde sekund. Hur det nu än är med det så vet vi att de är många, de blir snabbt fler och hjärnorna bakom dem sitter i många fall på stor kunskap och stora resurser. Till exempel den ryska hackergruppen Fancy Bear, med kopplingar till landets säkerhetstjänst, och deras skadliga programvara Lojax. Vi har testat vårt Bios-skydd på Lojax och vet att det ger ett fullgott skydd.

Skydd på köpet

Den tryggheten, som kallas HP Sure Start, finns inbyggd i alla HP Elite-modeller som utan merkostnader erbjuder fler attribut för ett säkert, uppkopplat arbetssätt.

– Vi är människor och kommer alltid att göra misstag som att surfa och klicka på okända länkar som kan innehålla skadlig kod. HP Sure Click aktiveras automatiskt när användaren öppnar en ny sida, och skapar en isolerad webbsession som stoppar osäkra webbplatser från att infektera andra flikar eller hela systemet.

Nyfiken i en strut

För den som liksom Anna Josefson reser mycket i jobbet är det också skönt att veta att bildskärmen tack vare ett integrerat privacyfilter inte är en riskfaktor i offentliga miljöer.

– Jag älskar att jobba på flyget och vet inte hur många gånger jag varit tacksam för HP Sure View som dimmar skärmen från sidan. Det är väldigt skönt att veta att det jag skriver eller läser inte ligger öppet för sneglande ögon omkring mig.

Komplettera med information

Att HP:s Elite-serie levereras med inbyggt och heltäckande skydd mot Bios-angrepp innebär inte att hela ansvaret för säkerheten nu ligger i knät på användarna.

– Det manageras lätt av it-avdelningen genom en plugin i SCCM, HP Managebility Integration Kit, vilket är det viktigaste. Det vill säga att enkelt hålla sig uppdaterad och därmed mer säker. Sedan vill jag ändå rekommendera alla företag att kontinuerligt jobba med information till sina anställda för att utveckla ett så högt säkerhetsmedvetande som möjligt.

Anna Josefson rekommenderar ytterligare ett par insatser som med relativt enkla medel höjer företagets säkerhet.

– Det finns mycket att vinna på att frångå täta byten av lösenord, bland annat för att vi ofta hittar ett system för valet av lösenord som ska förenkla för oss men som öppnar för missbruk. Istället föreslår jag till exempel en kombination av pinkod och fingeravtryck, eller ett riktigt krångligt lösenord som byts sällan, avslutar hon.

Rekommenderad läsning

Riksidrottsförbundet.jpg

Därför valde riksförbundet trådlöst

24 maj 2016 digit

Bättre täckning, en ökad rörlighet samt att it-avdelningen slipper tänka på drift och support. Det är de främsta skälen till att Riksidrottsförbundet valde en trådlös och molnbaserad it-tjänst, säger Fredrik Larsson, it-chef på Riksidrottsförbundet.

open-source-dell-emc-stad-960640.jpg

Öppna nätverk för Dell EMC

16 feb 2018 digit

Nätverk har än så länge varit en relativt stängd marknad. Det ska Dell EMC nu ändra på genom en stor open networking-satsning.

anna-maria vmware.jpg

Branschen diskuterar årets utmaningar

20 jan 2017 digit

Voister var på plats när Atea höll sitt årliga partnerevent på Norra Latin i Stockholm igår. Vi passade då på att fråga några aktörer i branschen om bland annat deras största utmaningar för 2017. 

skrivarebild.png
video
Artikeln är ett samarbete mellan HP och Voister

Så säkrar du din skrivare

11 dec 2017 säkerhet

Alla pratar om säkerhet men många lämnar fortfarande en stor lucka öppen av ren okunnighet: skrivarna. HP har utvecklat tre samverkande system som tillsammans täpper till säkerhetshålet.

människa sitter på en brygga och mediterar i ett skogslandskap.jpg
Ett samarbete mellan HPE Aruba och Voister

Så funkar självläkande nätverk

13 jun 2018 digit

I dagens mobila tider vill det till att nätverket fungerar vart man än vänder sig. Med HPE Netinsight får du full kontroll på samtliga accesspunkter och servrar i ditt nätverk, samtidigt som du snabbt får guidning för att rätta till de problem som kan uppstå.

en våg håller på att slå över intill en solig strand.jpg
video
Ett samarbete mellan HP och Voister

Inget brus med HP

17 sep 2018 digit

Nu presenterar HP en viktig pusselbit för smarta, digitala möten. Konferenssystemet HP Elite Slice skalar bort onödigt brus, innebär hög säkerhet och är lätt att använda.

tre kirurger opererar.jpg
Ett samarbete mellan IBM och Voister

Säker storagelösning för vården

20 jun 2018 digit

Inga driftstopp och stor frihet och trygghet. Det är några av fördelarna med IBM:s lagringslösning Spectrum Virtualize. Det menar Göran Lindmark, it-arkitekt infrastruktur på VLL som var bland de första att investera i en virtualiserad lagringslösning.

postnord-stralfors-960640.jpg

Strålfors automatiserar rubbet

22 okt 2018 digit

På Postnord Strålfors blir allt fler kunder digitala, och därmed går företaget all-in på datainsamling och automation. Nyligen har de automatiserat deras datacenter och i nästa fas ska nätverken gå samma väg till mötes. 

fyra läkare i en operationssal står lutade ner och tittar in i kameran.jpg
video

Så säkras VGR

6 feb 2019 säkerhet

Säkerhet är så mycket mer än brandväggar och antivirus. Idag är fokus på kryptokapning, segmentering och hur datacentrets virtuella maskiner kan säkras. Richard Sjöstrand, it-arkitekt Västra Götalandsregionen, lyfter det mest aktuella från Cisco Live och passar på att ge Anders Ygeman och Mikael Damberg konkreta tips vad de bör fokusera på.