Ett samarbete mellan HP och Voister

HP för kreativa jobb

Världens mest kraftfulla delbara dator kommer från HP och heter ZBook x2. Med bluetooth-tangentbord, Dreamcolor-skärm och Wacoms pennteknologi integrerat så låter den bland annat illustratörer och konstnärer maxa sin fulla potential. 

Datorn är byggd för kreativa Adobe-användare som exempelvis fotografer, illustratörer, konstnärer och personer som sysslar med formgivning av nya produkter. Sedan tidigare är det vanligt att de använder sig av Wacom-plattor med ritbord och digital penna i sitt arbete. HP har nu genom ett samarbete med Wacom byggt in bland annat deras pennteknologi i produkten.

– Kombinationen mellan vår teknik och deras är perfekt, och barriären till att byta blir minimal för dem som redan använder Wacom.

– En smart grej med pennan är att den får sin energi när den kommer i kontakt med skärmen och behöver därmed aldrig laddas. Att arbeta flera timmar i sträck med den digitala pennan är ergonomiskt och enkelt med ZBook x2. Den har också en låg tyngdpunkt vilket optimerar balansen, säger Stefan Jeleby, Category Manager Client Solutions på HP. 

Miljövänlig och uthållig

HP-x2.jpg

Att arbeta länge ska inte vara några problem med ZBook x2.

Det finns också vissa miljöaspekter med datorn. Den är byggd i 100 procent aluminium vilket gör den återvinningsbar, till skillnad från exempelvis Carbon-datorer. Med HP:s Long Life-batteriteknik har användaren 80 procents kapacitet kvar efter tre års användande, vilket förhoppningsvis minskar miljöpåverkan från materialutvinning och transporter.

Tangentbordet till HP:s nya dator har bluetooth inbyggt och går därför att placera var man vill, så att arbetsmiljön ska passa för både vänster- och högerhänta. Det går också att docka in mot en större skärm om man skulle vilja det eller köra helt tablet-fokuserat med Dreamcolor-skärmen.

– Skärmen Dreamcolor med 4K-upplösning ger noggrann färgåtergivning, närmare bestämt en miljard visningsbara färger. Det gör den till världens mest avancerade delbara datorskärm. Touchskärmen har också en matt yta vilket ger en mer papperslik känsla när man ritar samt underlättar arbete i ljusstarka miljöer.

– Maskinen har också dedikerad Nvidia-grafik vilket ger hög 3D-grafikprestanda. Man slipper vänta när man sysslar med avancerade produktioner.

Vad skulle du säga är de största anledningarna till att investera i den nya datorn?

– Målgrupp för denna produkt är ju personer som arbetar kreativt, vilket ofta är frilansare med täta deadlines. Vi har i tre år låtit dem testa och komma med åsikter om produkten, och resultatet av all den responsen är ZBook x2. Så om du jobbar med till exempel Photoshop eller Illustrator så är den här datorn rätt val.

stefan-jeleby.jpg

Stefan Jeleby, Category Manager Client Solutions på HP.

– Det handlar om att underlätta deras vardag. Vi hjälper vår målgrupp att kunna fakturera mer timmar varje vecka och vi låter dem vara kreativa på bussen, tåget eller oavsett var de är. De har inte råd med en produkt som strular.

Finns det några nackdelar?

– Det är inte rätt produkt för dem som söker en superlätt delbar dator för vanligt kontorsarbete, då finns andra mer lämpliga alternativ. Den här datorn är byggd för professionella Adobe-användare som frekvent använder penna som arbetsverktyg.

HP har redan fått in några kända personer inom den kreativa sfären. En av dem är den svenska frilansande illustratören Therese Larsson från Silly Beast illustrations, och en annan är Sasha Vinogradova, en digital konstnär och designer som bland annat gjort illustrationerna för Game of Thrones. Men det är långtifrån slut här.

– Förhoppningen är att få ut budskapet om produkten till alla kreativa proffs därute, avslutar Stefan Jeleby. 

1 mars 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfsson digitFoto Adobestock, HP

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng