ett samarbete mellan hp och voister

Alla vinner med VR

Stadsplanering, industriell produktutveckling och alla typer av utbildning är bara några aktuella användningsområden för VR, virtual reality, som fortfarande är en teknik med framtiden för sig. HP Reverb VR headset gör det enkelt att ta vara på möjligheterna internt eller hos kund.

– VR erbjuder stora möjligheter att arbeta mer pedagogiskt, visuellt och effektivt inom områden som bland annat infrastrukturprojekt, produktutveckling i industrin, utbildning, hälso- och sjukvård samt underhållning/spel, säger Stefan Jeleby, Category Manager Client Solutions, Printing & Personal Systems Group på HP i Sverige.

– Det är en teknik som är på stark frammarsch bland professionella användare och det är lätt att förstå varför när man ser kvaliteten i slutresultaten för projekt inom allt från stadsplanering till innovation.

Hjärnkirurgens hemliga vapen

En VR-applikation inom vården gjorde ett mycket starkt intryck på Stefan Jeleby. Idag är det vanligt att kirurger förbereder stora ingrepp med hjälp av 3D-animationer och med VR blir upplevelsen mer på riktigt.

– En kirurg visade hur han förberett sig inför en stor operation med målet att avlägsna en hjärntumör. Med VR-teknikens hjälp kunde han gå igenom varje steg i ingreppet och bland annat planera vilken väg som var den bästa för att till exempel inte riskera att skära av synnerver, säger Stefan Jeleby och fortsätter:

– Självklart ser vi också en rad möjliga behandlingar, till exempel upplevelsebaserad kognitiv träning för strokepatienter.

Utbildning med effekt

Allt i VR-miljön är korrekt och om du till exempel tappar en skiftnyckel är det normal, förväntad, höjd till golvet.

stefan jeleby, Category Manager Client Solutions, Printing & Personal Systems Group på HP

Stefan Jeleby tar utbildning som exempel på hur VR-teknik har mätbara fördelar i en mycket viktig men också ganska vardaglig situation på många företag. Ny forskning visar att ungefär tio procent av det vi läser oss till under en utbildning verkligen lagras i minnet. Undervisning som involverar motorik och muskelminnet får en helt annan effekt.

– Enligt forskningen memorerar vi 75 procent av det vi lär oss i en utbildningssituation som involverar kroppen. Alltså kan VR vara mycket relevant för undervisning och utbildning, från skolan, till industrin och utbildningar för maskinoperatörer, eller säkerhetsutbildningar med evakuering av byggnader, till utmanande stresstester för att bara nämna några exempel.

Tillgänglig VR

HP har länge arbetat för att göra VR enkelt tillgängligt för professionella användare, och vårens lansering är ett naturligt steg i utvecklingen. HP Reverb VR headset har integrerade mikrofoner och hörlurar som underlättar alla typer av kommunikation och samarbeten, till exempel i en utbildningssituation.

– Företag kan genomföra utbildningar på distans, där användarna kan finnas på olika orter men mötas som avatarer i VR-miljön, interagera där och till och med dela verktyg. Allt i VR-miljön är korrekt och om du till exempel tappar en skiftnyckel är det normal, förväntad, höjd till golvet. Så långt har alltså VR-tekniken kommit idag.

stefan-jeleby.jpg

Stefan Jeleby, Category Manager Client Solutions, Printing & Personal Systems Group på HP.

Med skärmar nära ögonen är det viktigt med god upplösning för hög skärpa. HP Reverb VR headset har dubbelt så många pixlar som tidigare i kombination med 114 graders synfält.

– Vi har utvecklat några viktiga attribut av stor betydelse för användarens VR-upplevelse. Dels har vi ökat antalet pixlar till 2 160 x 2160 per öga. Med LCD/RGB-linser blir skärpan lika hög i kanterna som i mitten och det skapar bästa möjliga visuella upplevelse.

Inga externa sensorer

För arkitekter och andra som vill erbjuda sina kunder VR-presentationer av stora projekt är nyheten inside out tracking en välkommen nyhet.

– Nu behövs inga externa sensorer och det blir betydligt enklare att ta med headsetet och en kraftfull 17’’ laptop och köra en VR-demo hos kunden. Dessutom levereras headsetet parat med handkontrollers via bluetooth som gör det ännu enklare att komma igång. Det ger också lång batteritid, avslutar Stefan Jeleby.

 

12 april 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng