Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Big data på DNB

norsk flagga på båt.jpg

Med big data, AI och RPA ska bankerna återupprätta kontakten med sina kunder. Sedan internetbanken såg dagens ljus har banker blivit sämre på att ta vara på sina kunders behov, men med ny teknik finns alla möjligheter att på ett säkert sätt skräddarsy sina tjänster för oss konsumenter.

– Ju fler fysiska bankkontor som stängs ner desto längre glider bankerna ifrån sina kunder. Att arbeta med big data är ett sätt för banker att närma sig sina kunder igen och om det inte utnyttjas kommer banker att tappa sin kundkontakt helt och hållet, säger Aidan Millar, CDO på DNB Bank.

När du går till banken i ett traditionellt banksystem, får du en kontaktperson som vet vem du är och ett personligt förhållande byggs upp mellan dig och din bank. Men efter internets genombrott har dessa möten blivit allt färre, och kundkontakten håller på att förloras, menar Aidan Millar.

– Där kan big data vara lösningen på problemet genom att vi kommer närmare våra kunder och kan erbjuda lösningar som är relevanta för var och en av dem.

RPA och AI

Robotic Process Automation, RPA, används redan av många organisationer och företag för att automatisera repetitiva arbetsuppgifter.

En av de senaste teknikerna som DNB utvecklar tillsammans med Norwegian University of Science and Technology kallas för augmented RPA. En sådan RPA skulle kunna hjälpa till att scanna in och förstå fysiska pappersdokument, och förstå i vilken kontext de har utformats.

AI är en annan teknik som är värdefullt om man vill analysera stora datamängder i ett led att exempelvis försöka förutse framtida transaktioner. Ett enormt arbete är att strukturera all data, där den absoluta merparten finns ostrukturerad i exempelvis Word-dokument och mejlboxar.

I det avseendet ligger bankvärlden efter, och bolag som Amazon och Google har ett decennielångt försprång, menar Aidan Millar. Bankerna har mycket data, men har saknat det tekniska kunnandet för att kunna utnyttja det på bästa sätt.

– Där tycker jag att vi på DNB är väldigt bra på gång. Jag har arbetat här i drygt ett år och älskar den startupkultur vi har här. Vi påminner mer om ett fintech-bolag än en traditionell bank. Efter att ha betonat vikten av att använda sig av data i större utsträckning pågår nu arbetet med att hitta de verktyg vi behöver.

Säkerhet i fokus

Ett sätt är att sluta samla data i låsta silos, det vill säga att ha olika platser där datan samlas beroende på vilka ärende en kund utför, och istället försöka länka samman denna information för att kunna skräddarsy en så bra kundupplevelse som möjligt.

Just nu pågår mycket arbete med verktyget Collibra för att få en överblick över alla silos.

– Det handlar inte minst om att förutse risker för att underlätta för våra sparare. Att analysera data som är knutet till våra kunders beteende och transaktioner är alltså egentligen ett sätt att skydda deras intressen. Vi går naturligtvis inte ner på individuell nivå, utan målar med breda penseldrag, säger Aidan Millar.

Hur arbetar ni med säkerhetsaspekten?

– Jag vill understryka att allt vi gör, görs enligt de förordningar och lagar som finns, och dessa bestämmelser är inget annat än en tillgång. Varför skulle man inte vilja skydda data? Vi ska vara finansiella väktare för våra kunder. Även om det stormar kring vissa banker titt som tätt är vi fortsatt en bransch med högt anförtroende, och det måste vi värna om, säger Aidan Millar.  

25 mars 2019 Reporter Tim Leffler digit Foto adobestock

Rekommenderad läsning

Drapperad Kinesisk Flagga

Geelys nya partner

12 jan 2021 digit

Bilkoncernen Geely ska starta ett nytt bolag tillsammans med techbolaget Baidu som driver Kinas största sökmotor. Tillsammans ska de utveckla elektrifierade fordon.

Vit Ytterdörr Med Fin Blomma Framför

Lantmäteriets rapport

1 dec 2020 digit

Digitaliserad fastighetsbildning kommer att ge positiva effekter när det gäller både kvalitet, kostnad och tid. Det framgår i en slutrapport som Lantmäteriet nu överlämnar till regeringen.

Stamceller I 3D

Spel-AI för celler

2 nov 2020 digit

En AI-baserad teknik för att analysera sociala nätverk har fått betydelse för individanpassad vård och framtidens läkemedel. Det är forskare vid Uppsala universitet som sett möjligheterna med den avancerade bildanalystekniken för att hantera viktig information som andra metoder missar.

Röda Blad På Ett Träd I Förgrunden Med En Man På En Sjö Och Japanskt Berg I Bakgrunden (1)

Mindre ensam med robot

16 sep 2020 digit

Äldre personer med demenssjukdomar mår betydligt bättre när de umgås med en robot. Det visar ny forskning från i Storbritannien och Japan.

Fingeravtryck 960640

Ja till biometri

1 sep 2020 säkerhet

Över hälften av alla svenskar är positivt inställda till att nyttja biometrisk data vid känsliga inloggningar, till exempel till sin bank. Att logga in med fingeravtrycksläsare är mer populärt jämfört med att använda ansikts- och röstigenkänning. 

grönt landskap syns inifrån en bil genom bilrutan.jpg
video
ett samarbete mellan hpe och voister

Zenuitys självkörande framtid

27 mar 2020 digit

Zenuity väljer HPE Greenlake och plattformen high performance computing för att hantera all data kopplat till utvecklingen av självkörande bilar. Ett liknande behov finns i många andra branscher, som vård och finans.

en tysk flagga målad i målarfärg.jpg

Datainsamling mot corona

20 mar 2020 digit

I ett försök att minska spridningen av coronavirus har tyska hälsomyndigheten tagit hjälp av Deutsche Telekom. Genom att telekombolaget delar med sig av data om sina abonnenter hoppas nu myndigheten få kontroll på viruset.

coronaviruset.jpg

App hittar corona

10 mar 2020 digit

Många är oroliga för framfarten av coronaviruset och antalet smittade ökar. Nu jobbar forskare intensivt för att under de närmaste veckorna lansera en app som på mindre än en minut kan berätta om du är frisk eller bör söka läkare för Covid-19-provtagning.

bakterier i tesskålar.jpg

AI hittar antibiotika

26 feb 2020 digit

Under några dagar analyserade en AI hela 100 miljoner kemiska sammansättningar. Tack vare tekniken har forskare vid MIT nu hittat ett preparat som kan ta kål på 35 livsfarliga bakterier.