Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Big data på DNB

Med big data, AI och RPA ska bankerna återupprätta kontakten med sina kunder. Sedan internetbanken såg dagens ljus har banker blivit sämre på att ta vara på sina kunders behov, men med ny teknik finns alla möjligheter att på ett säkert sätt skräddarsy sina tjänster för oss konsumenter.

Text Tim Leffler Foto adobestock 25 mars 2019 digit

norsk flagga på båt.jpg

– Ju fler fysiska bankkontor som stängs ner desto längre glider bankerna ifrån sina kunder. Att arbeta med big data är ett sätt för banker att närma sig sina kunder igen och om det inte utnyttjas kommer banker att tappa sin kundkontakt helt och hållet, säger Aidan Millar, CDO på DNB Bank.

När du går till banken i ett traditionellt banksystem, får du en kontaktperson som vet vem du är och ett personligt förhållande byggs upp mellan dig och din bank. Men efter internets genombrott har dessa möten blivit allt färre, och kundkontakten håller på att förloras, menar Aidan Millar.

– Där kan big data vara lösningen på problemet genom att vi kommer närmare våra kunder och kan erbjuda lösningar som är relevanta för var och en av dem.

RPA och AI

Robotic Process Automation, RPA, används redan av många organisationer och företag för att automatisera repetitiva arbetsuppgifter.

En av de senaste teknikerna som DNB utvecklar tillsammans med Norwegian University of Science and Technology kallas för augmented RPA. En sådan RPA skulle kunna hjälpa till att scanna in och förstå fysiska pappersdokument, och förstå i vilken kontext de har utformats.

AI är en annan teknik som är värdefullt om man vill analysera stora datamängder i ett led att exempelvis försöka förutse framtida transaktioner. Ett enormt arbete är att strukturera all data, där den absoluta merparten finns ostrukturerad i exempelvis Word-dokument och mejlboxar.

I det avseendet ligger bankvärlden efter, och bolag som Amazon och Google har ett decennielångt försprång, menar Aidan Millar. Bankerna har mycket data, men har saknat det tekniska kunnandet för att kunna utnyttja det på bästa sätt.

– Där tycker jag att vi på DNB är väldigt bra på gång. Jag har arbetat här i drygt ett år och älskar den startupkultur vi har här. Vi påminner mer om ett fintech-bolag än en traditionell bank. Efter att ha betonat vikten av att använda sig av data i större utsträckning pågår nu arbetet med att hitta de verktyg vi behöver.

Säkerhet i fokus

Ett sätt är att sluta samla data i låsta silos, det vill säga att ha olika platser där datan samlas beroende på vilka ärende en kund utför, och istället försöka länka samman denna information för att kunna skräddarsy en så bra kundupplevelse som möjligt.

Just nu pågår mycket arbete med verktyget Collibra för att få en överblick över alla silos.

– Det handlar inte minst om att förutse risker för att underlätta för våra sparare. Att analysera data som är knutet till våra kunders beteende och transaktioner är alltså egentligen ett sätt att skydda deras intressen. Vi går naturligtvis inte ner på individuell nivå, utan målar med breda penseldrag, säger Aidan Millar.

Hur arbetar ni med säkerhetsaspekten?

– Jag vill understryka att allt vi gör, görs enligt de förordningar och lagar som finns, och dessa bestämmelser är inget annat än en tillgång. Varför skulle man inte vilja skydda data? Vi ska vara finansiella väktare för våra kunder. Även om det stormar kring vissa banker titt som tätt är vi fortsatt en bransch med högt anförtroende, och det måste vi värna om, säger Aidan Millar.  

Rekommenderad läsning

svart-att-prata.jpg
video

Datorn läser dina tankar

18 apr 2018 digit

MIT-forskare har utvecklat ett datorgränssnitt som kan transkribera ord som användaren formulerar för sig själv, subvokaliserar, men inte uttalar högt. Lösningen öppnar bland annat för en ny och sömlös användning av appar och sökmotorer.

ssc-esrange.jpg
video

Rymden räddar världen

25 jul 2019 digit

En utbyggnad av rymdstationen Esrange skulle innebära att Sverige kan lägga grunden för världsledande utveckling inom AI och även utveckla ett FN-centrum för big data med placering i Norrbotten. Det säger Stefan Gustafsson, strategichef på statliga rymdbolaget SSC. 

ssd-esrange-satellit.jpg

Sverige intar rymden

13 aug 2019 digit

50 år efter månlandningen pågår en ny rymdkapplöpning där Sverige kan ta plats bland de stora rymdnationerna genom utveckling av Esrange utanför Kiruna. Nu kompletteras rymdbasen med en testanläggning för bland annat återanvändningsbara raketer. 

äldre dam i fina kläder och solbrillor framför en mur.jpg
video

Jakten på innovation

2 jan 2019 ledarskap

För att en organisation ska vara relevant idag finns det minst nio olika nya teknikområden, alltifrån AI till blockkedjor, vars affärsnytta måste rangordnas och prioriteras. Inte minst inom hälso- och sjukvårdssektorn finns det mycket att vinna med ny teknik, menar Dell EMC:s vice president CTO For Sales, Patricia Florissi.

julkrans in taket.jpg
video

Cisco sluter cirkeln

23 okt 2019 digit

Att vara medveten, bygga beslut på rätt information och vara snabb att verkställa är tre delar för en lyckad digital strategi. Det säger Colin Seward, CIO EMEAR, Cisco.

kupolen.jpg (2)

RPA skapar tid

30 sep 2019 digit

Borlänges RPA beräknas spara två arbetsdagar i månaden. Nu visar flera andra verksamheter intresse för en liknande lösning. 

ko tittar in i kameran och slickar sig runt munen.jpg

Mjölka med data

5 jul 2019 digit

Robotar och big data ska bidra till bättre hälsa men också göra det möjligt för korna att själva välja tid att mjölkas.

en ljus gränd i visby en sommardag.jpg

AI på Sveriges to-do

13 sep 2019 digit

Data som resurs och en kartläggning av AI-användningen är två av en handfull nya regeringsuppdrag som presenteras i ljuset av OECD:s genomlysning av Sveriges digitaliseringspolitik.

Kinnekulle-Trolmen960640.jpg
video

Smart, snabb och SJ

14 aug 2019 digit

3D-printning och IoT tar SJ raka spåret till sänkta kostnader och bättre service. Redan i höst kommer Europas mest digitala och uppkopplade tåg att rulla i Sverige. Det säger SJ:s vd, Crister Fritzson.