Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Collector Bank trivs i Azure

Collector Bank ser sig som ett it-bolag med banklicens. På banken jobbar medarbetare agilt i Azure och man räknar med att snart ha all sin verksamhet i molnet. Det innebär att kod kan skapas och testas på några minuter och att tjänster snabbare kan erbjudas till kunder.

Text Tim Leffler Foto Adobestock 8 november 2018 digit

bank i en gammal cowboy-stad.jpg

– Man kan se Collector bank som ett snabbfotat it-bolag som råkar ha banklicens, snarare än en traditionell bank. Vi skapar kod för tjänster som rör sparkonton, låneansökningar,  behandlingar av lån och utbetalningar av dessa, för att nämna några områden, säger Mats Iremark, tidigare Enterprise Architect på Collector Bank.

Collector Bank har funnits sen år 1999 och har idag drygt 500 anställda, med kontor i Stockholm, Oslo och Helsingfors, och med huvudkontor i Göteborg. Företaget fokuserar i huvudsak på tre områden: banklån, e-handelsbetalningar, och factoring. Men själva kodandet inom företaget skiljer sig inte nämnvärt från andra it-bolag, som exempelvis Spotify, menar Mats Iremark.

Azure naturligt val

När Collector Bank för fyra år sedan började planera att flytta sitt arbete upp till molnet föll valet ganska snabbt på Microsoft Azure.

– Dels kodade vi redan på Microsoft .NET-plattform, dels var mycket annat av vår mjukvara från Microsoft och ju fler sådana produkter man har desto bättre flyt och fler synergieffekter får man, säger Mats Iremark.

– Det har varit en ganska lång resa, eftersom vi var tidigt ute och var tvungna att lära oss själva ganska mycket. Från början var det ganska få som var vana att arbete i Azure men det har förändrats.

Hur arbetar ni i Azure?

– Vi testar nya idéer dagligen och då kan man inte vara rädd att köra in i återvändsgränder emellanåt. Tvärtom så ökar kunskapen för varje gång en idé inte håller. Det är ett betydligt effektivare sätt att arbeta på, och vi sparar både tid och frustration. Och allt går att göra direkt i Azure på några minuter, istället för att man som förr var tvungen att beställa tid på servrar som skulle orka köra ens nya programvaror, vilket kunde ta dagar. Nu blir det mindre tid för planering, och mer för att testa och genomföra.

Hur väger man planering mot genomförande?

– Det är förstås en svår balans, där det ofta är magkänslan som styr. Men en tumregel är väl att ju snabbare det ska vara klart desto bättre att börja pröva sig fram. Det är ju nämligen så att vissa verktyg för att underlätta arbetet i Azure kan Microsoft själva att komma att ta fram, och då är det onödigt om vi också gör det. Och det är ju återigen en fråga om magkänsla, blandat med erfarenhet och omvärldsbevakning. Det man ska akta sig för är att planera för länge, och försöka bygga verktyg som kan ta flera år att bli klar med.

Rekommenderad läsning

JönköpinRoy_960x640.jpg video

"Jag är inte längre en bromskloss"

27 okt 2016 digit

Alltmer komplexa kundprojekt krävde en ny it-miljö för webbyrån Capo. Istället för att uppgradera befintlig miljö valde de Azure och fick mer tid för utveckling.

portmonna-med-prickar.jpg

Dina banker på ett ställe

30 jan 2018 digit

Med Danske Banks nya mobilbank får kunderna överblick över alla sina konton i alla olika banker.

mountain-native-app-960640.jpg video
Ett samarbete mellan NetApp och Voister

Så gör du en säker molnflytt

30 maj 2018 digit

Många vill ut i molnet men är rädda för att tappa kontrollen över sin data på vägen. NetApp hjälper dig med att säkra och anpassa övergången, oavsett om du väljer Azure, AWS eller Googles moln.

crowd-people-open-source.jpg video

Öppet moln för alla

18 jan 2018 digit

Öppna hybridmoln är en förutsättning för att kunna ta vara på alla applikationer och verktyg. Red Hats plattform Openshift erbjuder full frihet oavsett arkitektur eller typ av moln.

kokta kräftor.jpg

AI minskar kulturkrockar

16 apr 2018 digit

Wanda EasySpeak är en AI-baserad digital assistent som hjälper multinationella arbetsgrupper samarbeta utan kulturkrockar och missförstånd.

en fälj på en himmelsblå vw.jpg

Volkswagen väljer Azure

19 nov 2018 digit

Volkswagen Automotive Cloud är en av bilbranschens största molnlösningar som ska rymma alla koncernens digitala tjänster. Det avgörande steget för biltillverkarens omställning till mobilitetsleverantör är resultatet av samarbete med Microsoft.

optolexiajpg.jpg

Open source allt viktigare för Microsoft

27 okt 2016 digit

Maktkampen mellan Red Hat och Microsoft är över. Den globala överenskommelsen från i somras har nu för första gången resulterat i ett svenskt samarbetsavtal. I praktiken öppnar det för fler rena open source-lösningar, som till exempel Optolexias screeningmetd för att tidigt upptäcka barn med dyslexi.

stack-med-stenar-960640.jpg

Flexiblare Azure Stack

27 sep 2018 digit

Azure Stack är inte längre statiskt. Snart kan man investera smått för att sedan öka i kapaciteten, om ett sådant behov skulle dyka upp. Samtidigt ökar Microsoft antalet servrar till maximalt 16 stycken.

foto-microsoft-satya-nadell-960640.jpg

Framtiden är Tech intensity

25 sep 2018 digit

När Satya Nadella inleder Microsoft Ignite så ligger fokus på den nya strategin Tech intensity, där han lyfter H&M som ett lyckat exempel. Enligt Satya är säkerhet, förtroende och samarbete framtiden, något som han också visade genom att tillsammans med Adobe och SAP lansera Open Data Initiative.