Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Collector Bank trivs i Azure

Collector Bank ser sig som ett it-bolag med banklicens. På banken jobbar medarbetare agilt i Azure och man räknar med att snart ha all sin verksamhet i molnet. Det innebär att kod kan skapas och testas på några minuter och att tjänster snabbare kan erbjudas till kunder.

Text Tim Leffler Foto Adobestock 8 november 2018 digit

bank i en gammal cowboy-stad.jpg

– Man kan se Collector bank som ett snabbfotat it-bolag som råkar ha banklicens, snarare än en traditionell bank. Vi skapar kod för tjänster som rör sparkonton, låneansökningar,  behandlingar av lån och utbetalningar av dessa, för att nämna några områden, säger Mats Iremark, tidigare Enterprise Architect på Collector Bank.

Collector Bank har funnits sen år 1999 och har idag drygt 500 anställda, med kontor i Stockholm, Oslo och Helsingfors, och med huvudkontor i Göteborg. Företaget fokuserar i huvudsak på tre områden: banklån, e-handelsbetalningar, och factoring. Men själva kodandet inom företaget skiljer sig inte nämnvärt från andra it-bolag, som exempelvis Spotify, menar Mats Iremark.

Azure naturligt val

När Collector Bank för fyra år sedan började planera att flytta sitt arbete upp till molnet föll valet ganska snabbt på Microsoft Azure.

– Dels kodade vi redan på Microsoft .NET-plattform, dels var mycket annat av vår mjukvara från Microsoft och ju fler sådana produkter man har desto bättre flyt och fler synergieffekter får man, säger Mats Iremark.

– Det har varit en ganska lång resa, eftersom vi var tidigt ute och var tvungna att lära oss själva ganska mycket. Från början var det ganska få som var vana att arbete i Azure men det har förändrats.

Hur arbetar ni i Azure?

– Vi testar nya idéer dagligen och då kan man inte vara rädd att köra in i återvändsgränder emellanåt. Tvärtom så ökar kunskapen för varje gång en idé inte håller. Det är ett betydligt effektivare sätt att arbeta på, och vi sparar både tid och frustration. Och allt går att göra direkt i Azure på några minuter, istället för att man som förr var tvungen att beställa tid på servrar som skulle orka köra ens nya programvaror, vilket kunde ta dagar. Nu blir det mindre tid för planering, och mer för att testa och genomföra.

Hur väger man planering mot genomförande?

– Det är förstås en svår balans, där det ofta är magkänslan som styr. Men en tumregel är väl att ju snabbare det ska vara klart desto bättre att börja pröva sig fram. Det är ju nämligen så att vissa verktyg för att underlätta arbetet i Azure kan Microsoft själva att komma att ta fram, och då är det onödigt om vi också gör det. Och det är ju återigen en fråga om magkänsla, blandat med erfarenhet och omvärldsbevakning. Det man ska akta sig för är att planera för länge, och försöka bygga verktyg som kan ta flera år att bli klar med.

Rekommenderad läsning

svart-att-prata.jpg
video

Datorn läser dina tankar

18 apr 2018 digit

MIT-forskare har utvecklat ett datorgränssnitt som kan transkribera ord som användaren formulerar för sig själv, subvokaliserar, men inte uttalar högt. Lösningen öppnar bland annat för en ny och sömlös användning av appar och sökmotorer.

ia-guld-for-banker.jpg

Bankens bästa affär

17 aug 2018 digit

Med användningen av intelligent automatisering, IA, kan bank- och finanssektorn öka sina globala intäkter med drygt 500 miljarder dollar. För att komma dit behövs helheten robotar, AI och automatisering av affärsprocesser som stödjer verksamhetens affärsmål, enligt en ny rapport.

portmonna-med-prickar.jpg

Dina banker på ett ställe

30 jan 2018 digit

Med Danske Banks nya mobilbank får kunderna överblick över alla sina konton i alla olika banker.

en ljus och en mörk hund står på gräset på en kulle.jpg
video

Ica säkrar med big data

4 jan 2018 digit

Ekosystem och big data ger framgång för Ica försäkring, som lanserades för två år sedan. Senaste tillskottet är en djurförsäkring.

shopping-tjejer-kläder-960640.jpg

Betala med klockan

26 mar 2018 digit

Nu kan Danske Banks kunder i Sverige betala i butik med sin Samsungmobil eller Smartwatch.

mannekanger-i-skyltfonster.jpg

Google Pay i Sverige

31 okt 2018 digit

Nu kan svenska Visa-användare med konto hos Nordea, Länsförsäkringar Bank, Sodexo och Revolut använda Google Pay för betalning i appar och i butiker i Sverige och resten av världen.

kulram-i-glada-farger-2.jpg

Bankgirots nya betalningar

23 nov 2018 digit

Bankgirot har drivit samhällsutvecklingen med smarta, finansiella tjänster sedan 1959. Efter Bankid och Swish är nästa steg betalningar i realtid i form av open payments inom och framöver även utanför Sveriges gränser. 

brutit-benet-pa-semestern.jpg

AI-revisorer försäkrar

8 jan 2019 digit

Länsförsäkringar har startat ett tvåårigt forskningsprojekt för att effektivisera sin revision med hjälp av AI. Målet är dels att frigöra arbetstid för medarbetarna, dels att erbjuda försäkringstagarna bättre handläggning.

olika valutor uppradade.jpg

Blockkedja för bankjätte

17 jan 2019 digit

2 200 miljarder kronor. Det är värdet på de pengar som den brittiska banken HSBC växlade med hjälp av blockkedjor under 2018 och blir därmed en av de första storbankerna att på allvar pröva tekniken.