Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

DNB ratar koljättar

lastmaskin som kör på mark brytningsmark nedsvärtad av kol.jpg

Norges största finanskoncern DNB ser vikten av att integrera hållbarhetsarbete i sina affärsplaner. Förhoppningen är att det ska ge ringar på vattnet hos de företag och kunder man samarbetar med.

– Framförallt vill den nya generationen som växer upp arbeta för företag som kan ge tydliga besked var de står i hållbarhetsfrågan. Vårt besked från DNB är att vi ställer tydliga hållbarhetskrav på alla verksamheter vi gör affärer med och som vi följer upp kontinuerligt, säger Hilde Nordbö, hållbarhetsrådgivare på norska DNB.

Norska staten håller uppsikt

DNB är Norges största finanskoncern med 2,1 miljoner personkunder och mer än 180 000 företagskunder. Banken ägs delvis av norska staten och erbjuder ett stort spann av finansiella tjänster och rådgivning. Med andra ord, DNB är en viktig nordisk finansspelare och som även vill vara föregångare när det handlar om hållbarhet.

Genom att föra en dialog med företagen kan vi påverka dem att bli mer hållbara.

Hilde Nordbö , Hållbarhetsrådgivare, DNB

– DNB har arbetat med hållbarhet i många år, dels eftersom den norska staten är delägare och de ställer konkreta krav på oss och dels ställs det höga förväntningar på oss från våra intressenter. Nu ser vi en utveckling i hur tydliga hållbarhetsmål ger konkurrensfördelar. Dessutom gör den digitala utvecklingen att möjligheterna blir större att sjösätta nya hållbarhetsmål, säger Hilde Nordbö.

Läs mer: "Vem har råd att inte vara hållbar?" 

Inte mer än 30 procent kol

I september år 2017 drog DNB igång en ny strategi där hållbarhet är en helt central del. Det handlar om alltifrån hur man tar hänsyn till mänskliga rättigheter till miljöförstöring där fokus ligger på hur både DNB och deras kunder arbetar för att minska sin egen klimatpåverkan.

Inför investeringar är det vanligt att söka påverka genom så kallade uteslutningskriterier. Man investerar till exempel  inte i gruv- och el-bolag där mer än 30 procent av verksamheten består av kolutvinning eller -förbränning.

hilde nordbö, dnb.jpg

Hilde Nordbö, hållbarhetsrådgivare, DNB

– De som arbetar med ansvariga investeringar hos oss betonar också företagens långsiktiga utsikter och eventuella planer för att minska intäkterna eller affärsandelen med kol och istället öka intäkterna eller affärsandelen med förnybara energikällor. Genom att inte bara utesluta, utan att även föra en dialog med företagen kan vi påverka dem att bli mer hållbara, säger Hilde Nordbö.

Läs mer: Hållbart hela vägen för Malmö

Pilotprojekt i FN

Hilde Nordbö tror att DNB tillhör en av de banker som kommit längre än många i att integrera hållbarhet som en viktig del i sin verksamhet. Sedan 2015 har banken samlat både finansiella och icke-finansiella data i en integrerad årsrapport, och alla data granskas av en extern revisor.

Detta är nödvändiga steg i en värld där företag och medborgare blir mer och mer medvetna om hållbarhet och ställer krav, menar Hilde Nordbö, samtidigt som de stora techbolagen ökar konkurrensen genom att ge sig in i bankvärlden, där Apple Pay är ett av exemplen. 

Samtidigt är utmaningarna många när det kommer till exempelvis miljöområdet, där vissa regleringar som gäller idag kanske inte anses vara tillräckliga imorgon.

malmö .jpg

Atea Sustainability Focus

DNB är en av medlemmarna i Atea Sustainability Focus Advisory Board.

Atea Sustainability Focus är ett initiativ för att öka hållbarhetsarbetet inom it-branschen i Norden där alla verksamma uppmanas att komma in med förslag till förbättringar inom branschen.

ASF Advisory Board prioriterar förslag och tar dem vidare till den globala branschorganisationen Responsible Business Alliance.

– Hållbarhetsarbetet måste genomsyra hela organisationen och integreras i ens affärsplaner om man ska se resultat och de måste vara konkreta. Planerna måste följas upp med mål och åtgärder i linje med andra finansiella mål och rapporteras över hela styrelsen.

– Dessutom är samarbete med andra aktörer viktigt. Ett led i arbetet är att vi nu är den enda nordiska banken som har ingått i ett pilotprojekt i FN som handlar om hur företag ska rapportera sina klimatavtryck. Detta kommer att ge bättre information om hur företagen är inriktade på att hantera de risker som ligger i vägen för att nå tvågradersmålet som sattes i Paris, säger Hilde Nordbö.

9 januari 2018 Uppdaterad 9 mars 2020 Reporter Tim Leffler ledarskap Foto Adobestock

Rekommenderad läsning

Pant Elektronik
video

Pant på elektronik

5 nov 2020 digit

Regeringen utreder ett pantsystem för småelektronik, som till exempel mobiler, och hoppas att det ska leda till att fler produkter återvinns. Men det finns fortfarande oklarheter, som att panten ska kunna bevisas, att den inte ska minska återanvändningen och inte heller försämra för svenska elektronikförsäljare. 

Kylskåp960640
video

Electrolux gröna väg

27 maj 2020 digit

För Electrolux går it och hållbarhet hand i hand. Bolaget satsar på virtuella servrar, mätning av hållbarhetsdata i fabriker, ramavtal på all hårdvara och videomöten. Nu önskas en ökad transparens inom molnsektorn. 

öresundsbron.jpg

Malmös hållbara väg

23 apr 2020 digit

Malmö räknar med att klara sina mål inom energibesparing i enlighet med den EU-satsning som staden ingår i. En nyckel till framgångarna har varit kommunens hållbarhetsforum. Det menar Josefin Levander, hållbarhetsansvarig för it, Malmö stad.

atg-hastsport-960640.jpg

ATG banar för hållbarhet

14 apr 2020 digit

Ett hållbart datacenter, ett player tracking-system som monitorerar spelbeteenden och en förflyttning till att hellre hyra än köpa it-utrustning är några av ATG:s delar för att öka hållbarheten och bidra till FN:s globala utvecklingsmål.

en rauk på gotland.jpg
video

Så klimatsatsar Svenska spel

2 mar 2020 digit

97 varv runt jorden med en Volvo V40. Så mycket koldioxid har Svenska spel sparat in de senaste sju åren tack vare sitt hållbarhetsarbete. Nu tar det statliga bolaget nya kliv i samma riktning med sitt klimatsmarta datacenter och färre flygresor. 

fisk-hållbarhet.jpg

Gartner hyllar Dell

22 maj 2019 ledarskap

Gartner har prisat Dell Technologies för sitt hållbarhetsarbete. En anledning är Nextwave, projektet där man har som mål att skapa världens första försörjningskedja med havsplast.

tre öringar hoppar i vatten.jpg

Så jobbar Vattenfall hållbart

25 apr 2019 digit

3D som visar hur fiskar beter sig i strömmande vatten är ett av Vattenfalls hjälpmedel för att ta ansvar för en hållbar miljö. Men även drönare och sensorer bidrar till bolagets hållbarhetsarbete.

oljeraffenanderi mot blå himmel en sommarkväll.jpg

Rockström pekar på it-branschen

28 mar 2019 ledarskap

It-branschen har alla förutsättningar att gå i bräschen för en hållbar klimatomställning. Och det behövs. Enligt den senaste klimatforskningen måste vi halvera utsläppen inom tio år, annars kan kan allt vara för sent.

vinranka-960640.jpg

Så blir Systembolaget hållbart

26 mar 2019 ledarskap

Systembolaget har investerat i ett verktyg som ska ge en bättre överblick och transparens i leverantörskedjan. Bolaget arbetar även med att följa upp uppförandekoden 200 gånger om året. Allt sker för en ökad hållbarhet.