Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

W10 för Region Skåne

Region Skåne rullar ut Windows 10 till 36 000 klienter och jobbar parallellt med projektet Skånes Digitala Vårdsystem. Båda delarna kommer att förändra regionens sätt att arbeta produktivt. 

Text Fredrik Adolfsson Foto Adobestock 19 februari 2019 digit

malmo-960640.jpg

– Projektet Skånes Digitala Vårdsystem kommer att förändra vårt sätt att arbeta i grunden och då behöver vi förlita oss på framtidens teknik. Mest troligt så behöver vi ytterligare teknik som stöttar nya och förändrade arbetssätt på Region Skåne, säger Carl Finnskog, systemansvarig it-arbetsplats på Region Skåne. 

W10 till 36 000 klienter

Intresset kring modern desktop beror också på att Region Skåne just nu håller på med en stor Windows 10-utrullning och i september 2019 ska skiftet vara fulländat.

 Allt kring Microsoft och produktivitet är intressant. Det är bra att veta hur Microsoft tänker på sikt, och där fick jag under Microsoft Ignite i höstas vissa förtydliganden på att en hel del kommer att förändras. Vi kommer att behöva förändra hela vår hantering av Office-sviten till exempel. Därför har jag initierat en uppgradering till Office 365 Pro Plus i regionen.

Utforskar inlogg med biometri

Produktivitet i all ära, men den får aldrig komma till på bekostnad av säkerheten. På det området tycker han att Microsofts tankar kring en framtid utan lösenord är intressant. Detta kan skapa utmaningar för dem, men det är bra att få på pränt att det är så Microsoft ser på världen, menar Carl Finnskog. 

Det är uppenbart att Microsoft ser tjänster inom software as a service, SaaS, som framtiden.

Carl Finnskog

– Vi håller just nu på att sätta upp en infrastruktur och skruva ihop det tekniska för att kunna logga in med biometri genom Windows Hello For Business. Det kanske inte går överallt i vår verksamhet, men på vissa ställen. Detta håller vi på att utreda nu, men vi har inte hunnit utvärdera det i verkligheten än.

 Det är också uppenbart att Microsoft ser tjänster inom software as a service, SaaS, som framtiden. Därför blir det min utmaning att sprida detta internt och övertyga alla kollegor att om vi ska investera i nya lösningar som fungerar med SaaS.

Rekommenderad läsning

ett grönt fält med berg i bakgrunden med en kossa i förgrunden som tittar in i kameran2.jpg

Så blir syd smart

14 jan 2019 digit

2020 ska 95 procent av Sveriges befolkning ha tillgång till fiber. I Skåne och Blekinge samarbetar regionerna för att nå målen, bland annat via projektet Det smarta samhället och demar senaste tekniken i en butiksgalleria i Kristianstad.

Elbuss Landskrona.jpg

Öppen data utvecklar Skåne

1 apr 2019 digit

Nu kan Skånetrafikens resenärer i realtid se var bussarna befinner sig. I tjänsten Fordon på Karta använder man sig också av öppna data vilket gör att invånarna kan leverera egna lösningar eller föreslå utvecklingsområden.

sjukhus 4.jpg
video

Regionen som jobbar med Teams

14 nov 2017 digit

Region Västmanland använder alltmer av de olika delarna i Office 365. Senaste tillskottet är Teams.  

ostersund-pa-hosten.jpg

Vård i molnet med O365

17 okt 2018 digit

När Sveriges till ytan tredje största län flyttar till molnet är det mycket som står på spel. Men tack vare snabba beslutsvägar och förståelse för verksamhetens utmaningar har mycket hänt på kort tid i Region Jämtland Härjedalen.

glad-bebis-pa-vitt-tacke.jpg

SUS först i Sverige

11 jul 2018 it i vården

Det blir Skånes universitetssjukhus, SUS, som blir först ut att implementera SDV, Skånes Digitala Vårdinformationssystem. Införandetidplanen löper på 60 månader och omfattar utbildning av 28 000 vårdanställda och anpassning av över 80 000 medicinsktekniska produkter.

skånskt rappfält med en bit hav i bakgrunden.jpg
video

Skånetrafiken kör med devops

18 jun 2018 digit

Med en ny app och färre prisnivåer sänker Skånetrafiken ribban för att åka kollektivt. Med hjälp av devops är tjänsterna under ständig utveckling och nästa steg är att testa om biljetterna kan lagras i molnet och kopplas till din id-handling. 

norrbotten-storst-pa-datacenter.jpg

Norrbotten störst på datacenter

12 jul 2018 digit

Övre Norrland ska bli världsledande inom området datacenter och storskalig datahantering. Det är målet med projektet Datacenter Innovation Region som drivs av Luleå tekniska universitet och finansieras av bland annat Tillväxtverket.

industri-foto-960640.jpg

Bergslagen får hjälp att digitalisera

20 feb 2018 digit

Många företag vet att de måste digitalisera verksamheten, men få vet hur. Nu tar Automation Region programmet Kickstart Digitalisering till Västmanland och Bergslagen. Intresserade företag erbjuds kostnadsfri hjälp att ta nästa steg i sin digitaliseringsresa.

ungdomar-innovation-tävling-960640.jpg

Hållbarhetskarneval i Malmö

26 mar 2018 it i skolan

Malmö Stad arrangerar 5-6 april InnoCarnival Skåne. Det är ett skolprojekt som syftar till att skapa en mer hållbar utveckling genom att stärka ungas innovationskraft.