SUS först i Sverige

glad-bebis-pa-vitt-tacke.jpg

Det blir Skånes universitetssjukhus, SUS, som blir först ut att implementera SDV, Skånes Digitala Vårdinformationssystem. Införandetidplanen löper på 60 månader och omfattar utbildning av 28 000 vårdanställda och anpassning av över 80 000 medicinsktekniska produkter.

Skåne är först ut av landets regioner och landsting med digitaliseringen av sjukvården och införandet av SDV kommer att prägla hela hälso- och sjukvården de kommande åren.

– SDV innebär att vi tar ett helt nytt grepp om vården i Skåne. Personalen får moderna it-verktyg i sin vardag och patienterna får på lite sikt möjligheten att själva jobba med sin hälsa tillsammans med oss, säger regiondirektör Alf Jönsson i ett pressmeddelande.

Arbetet inbegriper att byta ut en åldrad it-miljö till en heltäckande plattform som omfattar både Region Skånes såväl egna vårdförvaltningar som privata utförare. Första steget är att anpassa den amerikanska förlagan av systemet SDV till en svensk, eller skånsk version. Sedan följer intensiva månader med förberedelser, anpassningar och tester innan utrullningen söndagen den 1 november år 2020 klockan 06.00.

6 000 sjukhus i 34 länder

Den metodik som Cerner utvecklat för anpassning, test och utrullning är internationellt beprövad och väl strukturerad för att ge förutsägbart och bra resultat. Cerners system finns på mer än 27 000 sjukvårdsinrättningar, varav cirka 6 000 sjukhus i 34 länder och på åtta olika språk.

Det första införandet omfattar bland annat Malmö och Lund sjukhus inklusive offentlig och privat primärvård, Trelleborg och Landskrona sjukhus inklusive offentlig och privat primärvård.

I det andra införandet, med start 2021, omfattas bland annat Helsingborg, Ängelholm, Kristianstad, Hässleholm, Ystad och Simrishamns sjukhus inklusive offentlig och privat primärvård och Psykiatri Skåne.

11 juli 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjöldit i vårdenFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng