Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

När din kran blir smart

Genom samarbete med Telia tar FM Mattsson köks- och badrumsblandare till nästa nivå. Med smarta kranar kan vattnet på skolorna hållas renare och äldre kan få en tryggare vardag.

Text Tim Leffler Foto Adobestock 4 februari 2019 digit

grön gammeldags vattenpump.jpg

– Vi har sedan länge gått mer och mer från mekaniska blandare mot de elektroniska, framförallt i större lokaler som hotell eller sportanläggningar. Nu tar vi nästa steg när vi dessutom kopplar upp våra blandare och gör dem smarta, säger Frank Rälg, affärsutvecklingschef på FM Mattsson Mora Group.

Idéen till uppkopplade och smarta blandare kom under år 2017 och började med att en kund som skötte driften av ett antal sjukhus i ett europeiskt land efterfrågade ett sätt att kunna kontrollera vattenkvaliteten, temperatur, med mera.

Dessa kontroller måste nämligen göras helt manuellt, och personal är tvungna att gå in i varje rum och spola i kranarna, och kunden undrade om det inte var möjligt att bygga in en sådan kontroll direkt i vattensystemet.

– Vi har det ju ganska bra förspänt i Sverige, men i många andra länder krävs det väldigt mycket arbete för att se till att vattnet håller rätt kvalitet, säger Frank Rälg.

FM Mattsson började då titta på en sådan lösning och kom ganska långt – tills kunden hoppade av.

– Men det är egentligen det bästa som har hänt. Det gjorde att vi fick upp blicken för sådana här lösningar, samtidigt som att vi då kunde börja arbeta med det på ett mer generellt plan, utan att specificera det till en kund, säger Frank Rälg.

Pilot på flygplats

Senare under år 2017 kontaktade FM Mattsson Telia och ingick i ett samarbete, eftersom Telia hade just den kompetens och utrustning som krävdes för att ta arbetet vidare, där Telia ansvarar för kommunikation, datalagring och gränssnitt ut mot kunderna. I slutet av året satte man ut sin första testanläggning.

– Vi har uppkopplade blandare på en svensk flygplats som bland annat mäter temperatur och mängden vatten som spolas. Med mobil kommunikation skickas datan upp i ett moln, i vårt fall Microsoft Azure, och till det har vi utvecklat en dashboard där kunden kan se vad som händer alla sifffror.

Frank Rälg betonar att det framförallt efter att piloten dragit igång som man har sett vilka mervärden denna datainsamling kan göra.

Blandarna är inte längre bara blandare utan nu fungerar de som sensorer från vilka  kunder kan utläsa beteenden och personalen på flygplatsen kan exempelvis se när det är som mest folk på toaletterna och anpassa sina lokalvårdarscheman därefter.

FM Mattsson ser sig som hittills världsunika när det kommer till den här typen av datainsamling och teknisk utveckling och Frank Rälg är full av tillförsikt inför framtiden.

– Potentialen är hur stor som helst. Äldreboenden kan larma om en kran inte använts på tjugofyra timmar, fläktsystem kan sättas igång så fort en dusch slås på för att inte fuktas igen när ett helt fotbollslag ska duscha efter en match, kranarna på skolor som står tomma några månader under sommaren kan spola ut sig själva några minuter om dagen för att få ut stillastående vatten och undvidka risken för exempelvis legionellabakterier, säger Frank Rälg.

Vad säger dina kollegor om denna utveckling?

– Det är inte alla på företaget som tycker om mig. Skämt åsido, men man måste våga ingå i samarbeten för att utvecklas. Vi är ett gammalt industribolag med förhållandevis långa ledtider och patent som vi är måna om att skydda, och det är fortfarande vår core business. Det ska vi inte göra avkall på, men vi måste våga vara öppna med för nya lösningar, och utvecklas tillsammans med andra företag. När det budskapet når fram tycker de allra flesta att det är en oerhört spännande utveckling, säger Frank Rälg.

 

Rekommenderad läsning

en tall i förgrunden på den kullen där bilden är tagen med siljan i bakgrunden.jpg

Smartare el i Dalarna

8 mar 2018 digit

Dala Energi är en stor aktör i södra Dalarna inom fibernät, el, och värme. Nu är prio att förbättra kundupplevelsen och att introducera smarta elmätare.

ett grönt fält med berg i bakgrunden med en kossa i förgrunden som tittar in i kameran2.jpg

Så blir syd smart

14 jan 2019 digit

2020 ska 95 procent av Sveriges befolkning ha tillgång till fiber. I Skåne och Blekinge samarbetar regionerna för att nå målen, bland annat via projektet Det smarta samhället och demar senaste tekniken i en butiksgalleria i Kristianstad.

tomater-växt-planta.jpg

Smart odling i köket

18 jan 2019 digit

Den smarta inomhusträdgården är här. Jämfört med traditionellt trädgårdsarbete så sparar Ava Byte upp till 90 procent vatten och hjälper dina växter att växa upp till tre gånger snabbare.

katt-kattlada.jpg

Kiss kiss kissemiss

14 jan 2019 digit

Den bekväma lösningen för alla världens kattägare är här. Den smarta kattlådan Lavviebot tar hand om avföringen, efter att katten är klar med sina behov, och meddelar dessutom ägaren hur det har gått. 

personer.jpg

Ursäkta, vem är du?

16 jan 2019 digit

Har du problem med att känna igen och placera några av dina mer flyktiga kollegor? Eller kanske rent utav dina vänner? Du kan vara lugn, snart lanseras MyMe. 

kalmar-industri.jpg

Testa IoT i Kalmar

9 apr 2019 digit

Nu kan studenter och andra boende i Kalmar testa sina idéer inom IoT via öppna Lorawan-gateways. Det är ett samarbete mellan Kalmar Energi och Linnéuniversitet och förhoppningen är att det ska leda till flera konkurrenskraftiga lösningar för industrin.

old-building-wall-with-balconies-bucharest-romania.jpg

Störst på IoT

4 jul 2019 digit

I Sverige står smarta fastigheter för över 25 procent av IoT-marknaden som omsätter drygt 20 Mdkr, och har en uppskattad genomsnittlig tillväxttakt på över 10 procent per år de kommande fem åren. En ny rapport visar vilka faktorer som bidrar till utvecklingen.

turning torso flygbild.jpg (1)
video

AI för tryggare Malmö

9 sep 2019 digit

För att skapa en tryggare stadsmiljö tar Malmö stad hjälp av AI för att undersöka medborgarnas rörelsemönster. Projektet görs i samarbete med Telia och AI Sustainability Center.

Kinnekulle-Trolmen960640.jpg
video

Smart, snabb och SJ

14 aug 2019 digit

3D-printning och IoT tar SJ raka spåret till sänkta kostnader och bättre service. Redan i höst kommer Europas mest digitala och uppkopplade tåg att rulla i Sverige. Det säger SJ:s vd, Crister Fritzson.