IoT mot vattenskador

gamlastan-96040.jpg

Iioote och Rise har under fyra månader provat ett varningssystem för fukt- och vattenskador. Testet visar att utvalda och rätt placerade sensorer kan göra så att läckage upptäcks så tidigt att följdskador undviks.

Undersökningen visar på att val av fuktgivare och fuktgivarens placering är mycket viktig när ett varningssystem för fukt- och vattenskador monteras in i en byggnadskonstruktion. Även spridningen av fuktnivån i bjälklagen mättes på ett tillfredställande sätt, står det att läsa i rapporten från Rise.

2018 lanserade Iioote IoT-lösningen SenseIoT för monitorering av fukt och mögel i fastigheter där trådlösa sensorer används med LoraWan-standarden. Denna lösning är nu testad av Rise.

Testet skedde via en funktionskontroll av varningssystemets förmåga att detektera förhöjd fuktnivå i flera bjälklag i en skalenlig provuppställning. Uppställningen har använts vid mätningar gjorda i Rise lokaler i Borås. 

Enligt rapporten visar resultaten att man mycket väl kan basera ett varningssystem för fukt- och vattenskador på någon av de fuktgivare som har visat mycket god eller god överensstämmelse med Rise fuktgivare.

Mätningarna visar att om man använder rätt valda givare och med rätt placering av givarna kan ett läckage upptäckas på ett tidigt stadium så att eventuella följdskador undviks. I bästa fall kan även en skadas utbredning detekteras, är en slutsats i rapporten.  

14 januari 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng