Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Ett smartare PI(o)Teå

PiteEnergi har investerat i ett IoT-nät baserat på LoRa. Detta ska bland annat ge möjligheten att jobba smartare och säkerställa leveranskapacitet genom att agera mer proaktivt. Tanken är också att det på sikt kan leda till helt nya tjänster.

Text Fredrik Adolfsson Foto Mostphotos 8 januari 2019 digit

pitea-iot-960640.jpg

PiteEnergi

PiteEnergi är ett kommunägt bolag som verkar inom områdena elnät, bredband, fjärrvärme och elhandel/elproduktion.

– Vi ska testköra ett antal olika interna och externa användningscase. Vi ser att IoT kan öka möjligheter att bibehålla kunder samt optimera en säkrare drift och leveranskapacitet internt. Baserat på den informationen ska vi framöver även kunna erbjuda helt nya tjänster till våra kunder, säger Jonny Axelsson, it-chef på PiteEnergi.

Ett lösningsexempel rör deras fjärrvärmeanläggningar som nu genom IoT-sensorer ständigt ska övervakas utan att någon behöver vara på plats. Detta ska kunna leda till vissa kostnadsbesparingar, hur stora är inte klart än.

 Tidigare har vi kört en rondering på rutin på fjärrvärmepumparna som ska säkerställa att de fungerar. Nu med uppkopplade sensorer kan vi istället göra ronderingen lite mer uppdelad och åka dit när vi ser att behovet finns. Istället kan personalen fokusera på andra uppgifter. Alla pumpar behöver inte servas i samma takt. Och när vi ser avvikelser i vibrationer så är det ett tecken på att något kan gå sönder, då kan vi byta ut de pumparna i förtid.

Utanför boxen-tänk

Andra tjänster handlar mycket om utvecklingen av smarta hem och städer. Jonny Axelsson ser ett behov av att som elhandelsföretag tänka nytt och utanför boxen, framöver kanske det inte räcker med att endast leverera fakturor och förbrukningsinformation längre.

 Vi vill vara förberedda för framtiden och då ser vi att vi måste skapa ett mervärde i våra lösningar. Vi vill på sikt kunna erbjuda en hel del nya tjänster, men vi vet inte riktigt inom vad än. Här är öppenheten mellan elbolag i landet otroligt bra, många är i startgroparna och delar med sig av erfarenheter och tips på tjänster, vilket självklart förenklar för oss.

I förlängningen ska IoT-satsningen också hjälpa hela Piteå kommun.

 Här finns ett aktivt miljö- och hållbarhetsarbete och framöver kan vi med koppling till den smarta staden erbjuda hållbarhetstjänster som hela kommunen kan ha nytta av.

Rekommenderad läsning

Ola Piteå.PNG video

Bygg digitaliseringen på dina styrkor

6 okt 2016 ledarskap

Undvik att vara en copycat när du skapar en plan för digitalisering och utgå istället från din unikitet. Piteå kommun är mitt uppe i arbetet med en handlingsplan och it-strateg Ola Lidström tipsar om riktningen.

två kossor bredvid en landsväg och ett stort öppet landskap i bakgrunden.jpg video

Tetra Pak gillar öppenhet

4 jan 2019 digit

På Tetra Pak i Lund har kontoren blivit aktivitetsbaserade. Nu tittar bolaget på smarta lösningar för att få ännu bättre koll på hur och när lokalerna används för att driva fastigheterna klimatsmart och kostnadseffektivt.

gamlastan-96040.jpg

IoT mot vattenskador

14 jan 2019 digit

Iioote och Rise har under fyra månader provat ett varningssystem för fukt- och vattenskador. Testet visar att utvalda och rätt placerade sensorer kan göra så att läckage upptäcks så tidigt att följdskador undviks.

personer.jpg

Ursäkta, vem är du?

16 jan 2019 digit

Har du problem med att känna igen och placera några av dina mer flyktiga kollegor? Eller kanske rent utav dina vänner? Du kan vara lugn, snart lanseras MyMe. 

industri-iot.jpg

IoT hotar industrin

17 jan 2019 säkerhet

Det finns allvarliga säkerhetshål och sårbarheter i radiostyrda fjärrkontroller inom bland annat tillverknings- och gruvindustrin. Det visar en ny rapport från Trend Micro.

Boliden_960x640.jpg video

Utbildning ger resultat mot ransomware

6 okt 2016 säkerhet

Ransomware och andra hot botas bäst med utbildning. Efter att Boliden införde korta lektioner agerar medarbetarna snabbt och rätt vid attacker.

SSAB_960x640.JPG video

Så förbättrade SSAB sin servicedesk

6 okt 2016 digit

En global servicedesk med lokal förankring gav bästa resultatet. Anders Svensson, globalt ansvarig för supporten på SSAB berättar om arbetet.

katt-kattlada.jpg

Kiss kiss kissemiss

14 jan 2019 digit

Den bekväma lösningen för alla världens kattägare är här. Den smarta kattlådan Lavviebot tar hand om avföringen, efter att katten är klar med sina behov, och meddelar dessutom ägaren hur det har gått. 

Vasteras.jpg video

Fibra fixar den smarta staden

20 okt 2017 digit

Öppna stadsnät ger nya möjligheter för smarta städer. I bland annat Västerås kör nu Fibra en pilot på tekniken Lora.