Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Ett smartare PI(o)Teå

PiteEnergi har investerat i ett IoT-nät baserat på LoRa. Detta ska bland annat ge möjligheten att jobba smartare och säkerställa leveranskapacitet genom att agera mer proaktivt. Tanken är också att det på sikt kan leda till helt nya tjänster.

Text Fredrik Adolfsson Foto Mostphotos 8 januari 2019 digit

pitea-iot-960640.jpg

PiteEnergi

PiteEnergi är ett kommunägt bolag som verkar inom områdena elnät, bredband, fjärrvärme och elhandel/elproduktion.

– Vi ska testköra ett antal olika interna och externa användningscase. Vi ser att IoT kan öka möjligheter att bibehålla kunder samt optimera en säkrare drift och leveranskapacitet internt. Baserat på den informationen ska vi framöver även kunna erbjuda helt nya tjänster till våra kunder, säger Jonny Axelsson, it-chef på PiteEnergi.

Ett lösningsexempel rör deras fjärrvärmeanläggningar som nu genom IoT-sensorer ständigt ska övervakas utan att någon behöver vara på plats. Detta ska kunna leda till vissa kostnadsbesparingar, hur stora är inte klart än.

 Tidigare har vi kört en rondering på rutin på fjärrvärmepumparna som ska säkerställa att de fungerar. Nu med uppkopplade sensorer kan vi istället göra ronderingen lite mer uppdelad och åka dit när vi ser att behovet finns. Istället kan personalen fokusera på andra uppgifter. Alla pumpar behöver inte servas i samma takt. Och när vi ser avvikelser i vibrationer så är det ett tecken på att något kan gå sönder, då kan vi byta ut de pumparna i förtid.

Utanför boxen-tänk

Andra tjänster handlar mycket om utvecklingen av smarta hem och städer. Jonny Axelsson ser ett behov av att som elhandelsföretag tänka nytt och utanför boxen, framöver kanske det inte räcker med att endast leverera fakturor och förbrukningsinformation längre.

 Vi vill vara förberedda för framtiden och då ser vi att vi måste skapa ett mervärde i våra lösningar. Vi vill på sikt kunna erbjuda en hel del nya tjänster, men vi vet inte riktigt inom vad än. Här är öppenheten mellan elbolag i landet otroligt bra, många är i startgroparna och delar med sig av erfarenheter och tips på tjänster, vilket självklart förenklar för oss.

I förlängningen ska IoT-satsningen också hjälpa hela Piteå kommun.

 Här finns ett aktivt miljö- och hållbarhetsarbete och framöver kan vi med koppling till den smarta staden erbjuda hållbarhetstjänster som hela kommunen kan ha nytta av.

Rekommenderad läsning

världens störstsa dalahest i avesta med ett barn som lutar sig på den2.jpg

Avesta andas IoT-luft

27 nov 2018 digit

Avesta kommun är inne i en förändringsfas som ska förbättra alltifrån inandningsluften i skolorna, tryggheten för de äldre och servicen inifrån kommunhuset. 

piteå.jpg

Piteås AI-expert

17 sep 2019 digit

Piteå kommun har en AI-expert som kommunalråd. Nu vill Anders Lundkvist öka förståelsen för vad teknikutvecklingen kan innebära samt bidra med, och det gäller allt mellan Cambridge Analytica, The Big Nine och framtidens vård. 

kupolen.jpg (2)

RPA skapar tid

30 sep 2019 digit

Borlänges RPA beräknas spara två arbetsdagar i månaden. Nu visar flera andra verksamheter intresse för en liknande lösning. 

drönare med träd i bakgrunden.jpg

Innovation Gislaved

15 okt 2019 digit

För att kicka igång digitaliseringen startade Gislaved Innovationslabbet och efter lyckade tester är nu drönare på väg ut i verksamheterna. Smart teknik i kombination med varsam och respektfull kommunikation är en stor del i det framgångsrika konceptet. 

bostader-i-landskrona.jpg
video

Vinsten med RPA

16 okt 2019 digit

Under 18 månader arbetade socialtjänsten i Landskrona som om en RPA redan var på plats. Resultatet blev mer tid för samtal och att 100 färre hushåll har försörjningsstöd. Nu är mjukvaruroboten igång och kommunen ser flera möjligheter.

tant står mot lila bakgrund och ser glad ut.jpg
video

Digitalt vårdhem från start

18 mar 2020 digit

Östra Göinge kommun bygger för framtiden. Bland annat i form av ett vårdhem förberett för digitala tjänster, som kommer att underlätta både för boende och för medarbetarna.

ledsen-flicka-vid-fonster.jpg
video

Kommuner på efterkälken

4 feb 2020 digit

Fortfarande saknar många kommuner digitala processer för hantering av viktiga flöden. Förutom att digitala processer går snabbare, minskar också risken att något går fel och vid akuta situationer, som när barn far illa, är tiden en viktig parameter.

blå luftfuktighetsmätare mot röd bakgrund.jpg
video

Skellefteås IoT-satsning

11 dec 2019 it i skolan

Från robotar i klassrummet till sensorer som mäter lärarnas rörelser under lektionen. Skellefteå kommun ser nyttan med smarta digitala lösningar i undervisningen. Nästa steg är att mäta vilka vinster skolan gör med den nya tekniken.

autopilot-i-ett-flygplan.jpg
video
ett samarbete mellan microsoft och voister

Bodens nya autopilot

25 feb 2020 digit

Alla nya datorer i Boden kopplas numera till Microsofts tjänst Autopilot, ett verktyg som förenklar för både skolelever och anställda. För att få teknisk hjälp har kommunen en chattbot dit elever kan vända sig med sina frågor.