Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Ett smartare PI(o)Teå

PiteEnergi har investerat i ett IoT-nät baserat på LoRa. Detta ska bland annat ge möjligheten att jobba smartare och säkerställa leveranskapacitet genom att agera mer proaktivt. Tanken är också att det på sikt kan leda till helt nya tjänster.

Text Fredrik Adolfsson Foto Mostphotos 8 januari 2019 digit

pitea-iot-960640.jpg

PiteEnergi

PiteEnergi är ett kommunägt bolag som verkar inom områdena elnät, bredband, fjärrvärme och elhandel/elproduktion.

– Vi ska testköra ett antal olika interna och externa användningscase. Vi ser att IoT kan öka möjligheter att bibehålla kunder samt optimera en säkrare drift och leveranskapacitet internt. Baserat på den informationen ska vi framöver även kunna erbjuda helt nya tjänster till våra kunder, säger Jonny Axelsson, it-chef på PiteEnergi.

Ett lösningsexempel rör deras fjärrvärmeanläggningar som nu genom IoT-sensorer ständigt ska övervakas utan att någon behöver vara på plats. Detta ska kunna leda till vissa kostnadsbesparingar, hur stora är inte klart än.

 Tidigare har vi kört en rondering på rutin på fjärrvärmepumparna som ska säkerställa att de fungerar. Nu med uppkopplade sensorer kan vi istället göra ronderingen lite mer uppdelad och åka dit när vi ser att behovet finns. Istället kan personalen fokusera på andra uppgifter. Alla pumpar behöver inte servas i samma takt. Och när vi ser avvikelser i vibrationer så är det ett tecken på att något kan gå sönder, då kan vi byta ut de pumparna i förtid.

Utanför boxen-tänk

Andra tjänster handlar mycket om utvecklingen av smarta hem och städer. Jonny Axelsson ser ett behov av att som elhandelsföretag tänka nytt och utanför boxen, framöver kanske det inte räcker med att endast leverera fakturor och förbrukningsinformation längre.

 Vi vill vara förberedda för framtiden och då ser vi att vi måste skapa ett mervärde i våra lösningar. Vi vill på sikt kunna erbjuda en hel del nya tjänster, men vi vet inte riktigt inom vad än. Här är öppenheten mellan elbolag i landet otroligt bra, många är i startgroparna och delar med sig av erfarenheter och tips på tjänster, vilket självklart förenklar för oss.

I förlängningen ska IoT-satsningen också hjälpa hela Piteå kommun.

 Här finns ett aktivt miljö- och hållbarhetsarbete och framöver kan vi med koppling till den smarta staden erbjuda hållbarhetstjänster som hela kommunen kan ha nytta av.

Rekommenderad läsning

världens störstsa dalahest i avesta med ett barn som lutar sig på den2.jpg

Avesta andas IoT-luft

27 nov 2018 digit

Avesta kommun är inne i en förändringsfas som ska förbättra alltifrån inandningsluften i skolorna, tryggheten för de äldre och servicen inifrån kommunhuset. 

två kossor bredvid en landsväg och ett stort öppet landskap i bakgrunden.jpg
video

Tetra Pak gillar öppenhet

4 jan 2019 digit

På Tetra Pak i Lund har kontoren blivit aktivitetsbaserade. Nu tittar bolaget på smarta lösningar för att få ännu bättre koll på hur och när lokalerna används för att driva fastigheterna klimatsmart och kostnadseffektivt.

varnamo-960640.jpg

Värnamo växer varaktigt

4 dec 2018 digit

Värnamo hoppas på att fler flyttar till den småländska kommunen. Planen är att vara 40 000 invånare år 2035 och för att det ska ske krävs samhällsnära tjänster, ett ökat fokus på hållbarhet och att rekrytera nya talanger.

friskis-och-svettis-960640.jpg

Internet of Friskis

22 okt 2018 digit

På Friskis och Svettis i Jönköping är man mitt inne i en digital satsning. De vill göra träningen mer personifierad och utvecklande genom bland annat en app och gympass ledda via video. Framöver ser de möjligheter att via IoT optimera lokalernas yta samt genom VR följa pass från valfri plats. 

personer.jpg

Ursäkta, vem är du?

16 jan 2019 digit

Har du problem med att känna igen och placera några av dina mer flyktiga kollegor? Eller kanske rent utav dina vänner? Du kan vara lugn, snart lanseras MyMe. 

tomater-växt-planta.jpg

Smart odling i köket

18 jan 2019 digit

Den smarta inomhusträdgården är här. Jämfört med traditionellt trädgårdsarbete så sparar Ava Byte upp till 90 procent vatten och hjälper dina växter att växa upp till tre gånger snabbare.

gamlastan-96040.jpg

IoT mot vattenskador

14 jan 2019 digit

Iioote och Rise har under fyra månader provat ett varningssystem för fukt- och vattenskador. Testet visar att utvalda och rätt placerade sensorer kan göra så att läckage upptäcks så tidigt att följdskador undviks.

fett-med-sno-pa-tak.jpg

Snöfritt med IoT

20 feb 2019 digit

Med sensorer kopplade till molnet kan fastighetsägare planera snöröjningen av tak och sänka kostnaderna för beställningar med kort framförhållning.

kalmar-industri.jpg

Testa IoT i Kalmar

9 apr 2019 digit

Nu kan studenter och andra boende i Kalmar testa sina idéer inom IoT via öppna Lorawan-gateways. Det är ett samarbete mellan Kalmar Energi och Linnéuniversitet och förhoppningen är att det ska leda till flera konkurrenskraftiga lösningar för industrin.