Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Lantmäteriet utvecklar EU-blockkedja

Lantmäteriet är en myndighet i digital framkant med fokus på bland annat AI och blockkedjor. Nu har arbetet fört Mats Snäll, chef för digital utveckling, in i EU:s projekt European Blockchain Partnership. 

Text Fredrik Adolfsson Foto Adobestock 18 januari 2019 digit

vallmo-sadesfalt-960640.jpg

– Med blockchain ville vi se om det kan stödja processen att sälja och köpa fastigheter. Vi har lärt oss mycket och sett att det är en intressant teknik för att hantera information av stort värde för många, som i vissa delar måste vara i originalform över lång tid och som inte kan korrumperas. Jag tror att framtidens förtroendesystem kommer innebära blockkedjor inom många olika system, säger Mats Snäll, chef för digital utveckling på Lantmäteriet. 

Bland annat eftersom Lantmäteriet är så långt fram på området så är nu Mats Snäll Sveriges representant i European Blockchain Partnership. Det är ett initiativ med 26 länder i EU, samt Norge. I projektet tittar de på möjligheter för blockkedjan i såväl offentlig som privat sektor ur ett nationellt och internationellt perspektiv.

– Det övergripande målet är att EU ska vara långt framme i teknik. Här är blockkedjan ett intressant område som kan hjälpa oss på många sätt. Det är också en teknik som lämpar sig väl för gemensamma ändamål över nationsgränserna.

Betyg och tullar

Främst har de fokuserat på fyra olika användningsområden. Ett handlar om registrering av verifiering av diplom, betyg och utbildningar.

– Detta kan vara nyttigt då det är vanligt att studera inom olika länder i EU. För att på ett trovärdigt och tillgängligt sätt visa sina meriter över landsgränser så kan blockkedjan vara en lämplig teknik.

Det andra området handlar om säkring av identiteter. Genom blockkedjan ska människor själva kunna ha kontroll över sina identiteter, vilket också är ett krav inom olika typer av lösningar.

Man tittar också på om det går att föra in blockchain-tekniken inom skatter och tullar. Där sker enormt mycket transaktioner mellan länder varje dag som också har krav på att vara helt korrekta och i original, och detta skulle blockkedjan kunna säkra i framtiden.

– Vi är just nu på en övergripande nivå. I nästa steg kommer vi att gå vidare till en utvecklingsfas då det blir mer detaljerat. Jag hoppas vi kan sätta igång med den praktiska utvecklingen under 2019 och kanske komma igång med någon färdig del i slutet av nästa år. Men tidsplanen är inte färdig alls.

Machine learning för gammelsvenska

Tillbaka till hemmaplan. Här har Lantmäteriet i ett innovationsprojekt tittat på hur de med machine learning kan tolka, läsa och bearbeta gamla akter och texter av handskriven text. Dessa kan vara hundratals år gamla och nästintill omöjliga att förstå på grund av generationsväxlingar hos medarbetarna.

– Vi har sett att vi med ML kan tillgodose en rättssäkerhet och kvalitet i fastighetsbildningen fastän språket har förändrats kraftigt över tid. AI:n har fått mänsklig hjälp att lära sig gammelsvenska och kommer att bli än mer sofistikerad vad det lider.

– Detta kan öka effektiviteten i fastighetsbildningsprocessen genom att vi enklare och snabbare kan få fram relevant beslutsunderlag. Men framförallt säkrar vi att vi kan fortsätta komma åt och använda information som är viktig för att göra fastighetsbildning.

Kommer ni att börja använda detta skarpt?

– Utifrån det lyckade resultatet i innovationsprojektet så är det möjligt. Som med all utveckling överväger vi just nu kostnad, nytta och genomförbarheten i en utveckling. Samtidigt tittar vi på AI inom andra intressanta områden och det kan finnas synergier vi inte sett ännu. Vi får se, helt enkelt.

Rekommenderad läsning

personer.jpg

Ursäkta, vem är du?

16 jan 2019 digit

Har du problem med att känna igen och placera några av dina mer flyktiga kollegor? Eller kanske rent utav dina vänner? Du kan vara lugn, snart lanseras MyMe. 

konfliktmineraler.jpg

Blockkedjor mot kobolt

22 jan 2019 digit

IBM, Ford och ett antal fler aktörer har skapat en pilot där man använder blockkedjor för att att få till ett ansvarsfullt handlande av kobolt.

blockWEBB.jpg

Därför säkrar blockkedjor alltmer

2 okt 2017 digit

I en tid när riskerna med AI och självlärande botar och datorer oroar allt fler finns en teknik för trygg informationsöverföring under stark utveckling. Blockkedjor ger säkerhet och transparens för myndigheter och banker.

gröna växter i stort jordbruksfält en solig dag.jpg
Nominerad årets digitaliseringsledare

Lantmäteriets lovande lösningar

9 jan 2018 digit

På Lantmäteriet blygs man inte digitala innovationer. De senaste åren har myndigheten introducerat blockkedjor, AR och gamification – allt för att förbättra kundupplevelsen.

stena_line_960640.jpg (1)

AI styr rutten

29 okt 2018 digit

På Stena Line fortsätter innovationens flitiga lampa att lysa. Bolaget har börjat införa artificiell intelligens i både ruttplanering och prognoser och chattboten Stina är numera en kommunikationsplattform. Nästa steg är hypotesen The end game for digital transformation.

student.jpg

Kommunens nytta med AI

21 feb 2019 digit

Mycket av det som sägs om AI inom offentlig sektor är högst tveksamt och istället bör det vara mer fokus på verklig nytta. Det menar Markus Bylund, strategichef it och digitalisering i Uppsala kommun.

nya-regler-for-telekom.jpg

Nya regler för telekom

14 dec 2018 digit

När Peter Eriksson träffade de andra EU-ländernas digitaliseringsministrar i Bryssel den 4 december diskuterade de ett finansieringsprogram för den digitala omvandlingen i Europa. Andra frågor på dagordningen var ett europeiskt kompetenscentrum för cybersäkerhet och uppdaterade regler för e-privacy.

alibaba-google.jpg

Alibaba förbi Google

12 dec 2018 digit

Alibabas röstassistent klarar av att hantera avbrott, förstå ett ostrukturerat samtal och kan läsa mellan raderna. Det innebär att Alibabas röstassistent nu anses som mer sofistikerad än Googles Duplex.