Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Lantmäteriets nya robotar

Blockkedjor, AI och RPA testas och används flitigt på Lantmäteriet. Men för en full utväxling av tekniken krävs en lagändring. Det menar Anders Enmark, digital strateg på Lantmäteriet.

Text Fredrik adolfsson Foto adobestock, Fredrik Kron 31 augusti 2018 digit

– Vi har kommit en bra bit med våra blockkedjor. Vi har visat hur en försäljning och ett köp av en fastighet kan se ut då blockkedjan vandrar runt mellan aktörerna. Det vill säga från säljare, via en app till köparen som signerar ett digitalt originalkontrakt. Därefter går köpet in i Lantmäteriets och Sveriges fastighetsregister. Vi har dessutom börjat med ett proof of concept om hur vi kan utnyttja AI ännu bättre, säger Anders Enmark, digital strateg på enheten för digital utveckling på Lantmäteriet.

Hur kan blockkedjor hjälpa Lantmäteriet?

– Framförallt är vi intresserade av att ha digitala original, istället för att originalen ska vara på papper. Fortfarande får vi in ett kilo gem som sitter på papper, per dag.

Har ni någon teknik ni vill lyfta som ni använder idag?

– RPA. För ett år sedan var RPA nytt, men nu har vi kört ett projekt där en digital mjukvarurobot tar emot en digital ansökan och matar in det i ett gammalt ärendehanteringssystem. Vi ser att vi har långa ledtider i förrättningsverksamheten och denna mjukvarurobot kan frigöra resurser som kan arbeta med detta. I det här första projektet har vi sett att vi tjänar 30 minuter per ansökan, säger Anders Enmark.

– Vi har dessutom 17 liknande projekt som just nu står på kö, säger Maya Olsson, funktionschef för it-arbetsplats på Lantmäteriet. Ett av dem har precis dragit igång och det kommer att förenkla beställningar av datorer. Syftet är att användarna ska slippa gå in i ett knöligt användarsystem. Det ska istället räcka med att de pekar på vilken utrustning de vill ha och sen gör roboten jobbet. Det är en otrolig förbättring som är efterlängtad. Det projektet tror vi kan bli lyckosamt, och vi ser redan nu att vi sparar upp till två timmar per beställning, och handläggarna kan därmed fokusera på annat.

Har ni någon vision för år 2020?

– En vision som jag har är att när nyanställda kommer till oss så får de möjlighet att vara produktiva redan från första dag eftersom alla verktyg redan är på plats, säger Maya Olsson.

– Det kan vara lite tidigt för blockkedjor år 2020, men där någonstans kan vi nog börja se att blockkedjor börjar användas på riktigt, säger Anders Enmark. Det krävs en del lagändringar innan allt kan vara på plats, men det ser lovande ut. När det kommer till AI har vi redan testat hur den skulle kunna behandla och bedöma validiteten i signeringar, så det kan mycket väl vara på plats om två år. Den skulle också kunna hjälpa kundtjänsten med att svara på en viss typ av frågor, exempelvis.

– AI skulle också kunna bli användbar för att scanna in gamla fastighetsbildningsdokument. Vi har ju kontrakt och dokument från 1850-talet där dessa beslut skulle kunna läsas in med OCR-teknik, säger Anders Enmark. 

Rekommenderad läsning

lantmateriet.jpg
video

Blockkedjor och crowdsourcing förändrar Lantmäteriet

5 jun 2017 ledarskap

Lantmäteriets verksamhet har rötter från 1600-talet. Nu tar myndigheten en tätposition i det digitala ekosystemet och jobbar aktivt med både blockkedjor och crowdsourcing. Anders Enmark, digital strateg på Lantmäteriet och Stefan Fasth, Atea berättar hur det funkar och hur andra kan göra.

henrik lundqvist på scen på bootcamp.jpg
video

Hållbarhet och hockey i Halmstad

4 jun 2018 ledarskap

Årets Bootcamp avslutades med hockeystjärnan Henrik Lundqvist och hans väg från Åre till Frölunda och sedan New York Rangers. Dessförinnan hade årets it-toppmöte handlat om hållbarhet och mängder av exempel på hur digitaliseringen på allvar tar fart i Sverige. Kalle Hultenheim och Lisa Nore pratar om höjdpunkterna under tre varma dagar i Tylösand.  

tva-glada-i-nedcabbad-bil.jpg
video

Robot väljer rätt ruta

1 jun 2018 digit

Med drygt 100 anläggningar finns det inte mycket Ryds Bilglas inte vet om trasiga vindrutor. Men det finns fler rutor än bilmodeller och för snabba och korrekta glasbeställningar tar bolaget hjälp av en robot, berättar Camilla Thörnqvist-Carlberg, it-projektledare på Ryds Bilglas.

barbart-i-full-frihet.jpg
video

Skatteverkets nya värld

30 maj 2018 digit

Det är en utmaning att gå från stationärt till bärbart. Skatteverket jobbar för att erbjuda sina medarbetare flexibilitet med hybridmaskiner och säkerhet med mjuka certifikat istället för tidskrävande terminalkort, berättar Robert Lindberg, uppdragsledare PC Hårdvara Print på Skatteverket.

gröna växter i stort jordbruksfält en solig dag.jpg

Lantmäteriets lovande lösningar

9 jan 2018 digit

På Lantmäteriet blygs man inte digitala innovationer. De senaste åren har myndigheten introducerat blockkedjor, AR och gamification – allt för att förbättra kundupplevelsen.

gävle 1 puffbild 960640.jpg
video

Robotar avlastar Lantmäteriet

20 sep 2017 digit

Lantmäteriet fortsätter att testa ny teknik och digitala lösningar. Efter Minecraft och blockkedjor introduceras nu mjukvarurobotar som ska göra det enklare jobbet och de anställda få tid till annat.

deklaration_960x640.jpg

Slipp deklarationen med blockkedjor

7 jul 2017 digit

Säkerställda transaktioner med hjälp av blockkedjor skulle kunna ersätta många av Skatteverkets kontrollfunktioner, som till exempel deklarationen. 

ia-guld-for-banker.jpg

Bankens bästa affär

17 aug 2018 digit

Med användningen av intelligent automatisering, IA, kan bank- och finanssektorn öka sina globala intäkter med drygt 500 miljarder dollar. För att komma dit behövs helheten robotar, AI och automatisering av affärsprocesser som stödjer verksamhetens affärsmål, enligt en ny rapport.

anna_eriksson_2.jpg

DIGG klart för start

6 jul 2018 digit

Regeringen har utsett Anna Eriksson till generaldirektör för den nya Myndigheten för digital förvaltning, DIGG. Samtidigt fattades också beslut om bland annat myndighetens instruktion och regleringsbrev.