MR och containrar för Lantmäteriet

lantmateriet-mixedrealirt-960640.jpg

När Lantmäteriet omvärldsbevakar så är det bland annat Windows Server 2019, mixed reality, containrar och automatisering som är i fokus. Gemensamt för lösningarna är att de ska kunna leda till en ökad effektivisering inom flera olika områden. 

 

 Med nya Windows Server 2019 ser vi en moderniserad plattform som kan möjliggöra för oss att få in mer automatiserade processer. Det kan underlätta administreringen för oss på driften, säger Joel Bjurman, teamleader för applikationsserverdift på Lantmäteriet.

Precis som många andra svenska aktörer var Lantmäteriet på plats under Microsoft Ignite i Orlando. Där fanns mycket nytt, och något annat som väckte intresse hos myndigheten, och som de håller på att investera i, är containerplattformen Red Hat OpenShift. Den ska, enligt Joel Bjurman, spara resurser över tid, både vad gäller hårdvara och personal.

Effektiva containrar

 Framöver kan vi både drifta nytt och utveckla befintlig kunskap på samma plattform, vilket kommer att hjälpa otroligt mycket och påskynda driftsättningen av ny teknik. Tidigare har utvecklarna fått spendera mycket tid på manuellt driftarbete när det gäller till exempel appar, och det vill vi inte att de ska göra. Framöver ska de kunna fokusera mer på utveckling.

 Det gäller speciellt vår självservice. Vi på driften vill kunna spendera vår tid på att utveckla bättre plattformstjänster, inte hantera beställningar på de tjänster vi redan har. Automatisering och självservice blir därför viktigt där. På så sätt kan vi fokusera mer tid på att ge bättre tjänster till våra utvecklare.

Mixed reality i fält

En annan person från Lantmäteriet som var på plats i Orlando var Erik Berglund, teamleader för databas. Något som intresserade honom lite extra var utvecklingen runt mixed reality, en teknik som han är helt övertygad om att bland annat lantmätarna kommer att använda som fältverktyg i framtiden.

– Även för kollegor som behandlar kartor kan detta bli mycket intressant. Tänk att sätta på dig ett par glasögon och tomtgränser ritas ut i terrängen utan att ens lantmätaren behöver leta gamla tomtstenar. Allt kan justeras i realtid.

Möjligheten att få världsbevaka, jämföra och se över möjligheterna att satsa på ny teknik är något som glädjer Erik Berglund.

 För statliga myndigheter är inte ny teknik något man bara kan ta in hur som helst, utan det finns mycket regelverk att efterfölja. Men på Lantmäteriet låter de oss aktivt omvärldsbevaka, de har insett att inhämtning av kunskap sker inte bara på kontoret.

 Vi får tid till att experimentera och sätta upp test- och utvecklingsmiljöer, vilket gör att lösningarna vi köper in med våra gemensamma skattepengar faktiskt utnyttjas så kostnadseffektivt som möjligt. Våra chefer är bra som förstår vikten av detta vilket i sin tur gör oss till en intressant arbetsgivare, säger Erik Berglund.

Var är ni om tre år?

 Förutom att det vi har nämnt tidigare är infört så ska även olika delar av Lantmäteriet finnas i ett gemensamt system. För att hämta information ska man bara behöva logga in en gång på en plats, oavsett om man söker efter en karta, vill ansöka om ett pantbrev eller vad som helst. Jag vet inte om vi är klara med det arbetet om tre år, men vi har i alla fall kommit en bit på vägen, säger Erik Berglund.

15 oktober 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng