Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

På e-handelns läppar

Idag räcker det inte med ett snyggt gränssnitt på sajten. Inom kort är klockan, bilen och kylen enheter där alltmer handel kommer att äga rum. Därför måste vi vänja oss vid att erbjuda unified commerce.

– Det alla pratar om nu inom digital handel är unified commerce. Det handlar om att oavsett var en kund handlar så ska han eller hon bli betraktad som samma kund, också oavsett vilken plattform man använder. Alla handelstransaktioner och all data samlas på ett och samma ställe i en e-handelsmotor och där vi har ett gränssnitt mot alla framtida så kallade touch points.

– Webben är förstås en av dessa, men vi måste tänka lite längre fram kring vart handeln sker imorgon. Du kan handla från din klocka, ditt kylskåp kan handla mjölk, din bil är uppkopplad och du kan handla även där. Det här gör att framtidens konsument vill kunna få samma erbjudande och förmåner oavsett var de handlar, och känna igen ditt märke vardu än poppar upp, säger Susanne Schander, CIO på Ateles Consulting.

– Det här blir naturligtvis också viktigt för handlarna själva. De behöver förstå sina kunder och tränga igenom i informationsbruset, och med hjälp av personalisering och AI kunna styra och prediktera bättre vad som ska föreslås till just dig som kund. En förutsättning för det är att förstå kunden i hans eller hennes kundresa oavsett vilken plattform som används.

Hur får man ihop ett sådant system?

– Det man pratar om mycket är att man gör hela systemet headless och baserat på API. I och med att vi inte vet vilken typ av plattform som kunden befinner sig på i framtiden måste återförsäljaren göra ett så pass generellt gränssnitt mot omvärlden som möjligt mot din kärnbusiness och också centralisera all sin administration i ett och samma system. Det här API:et blir då väldigt viktigt, där man kan koppla på framtida enheter vadhelst det än är, både mot företag och mot konsumenter. Det är en väldigt viktigt del.

Spelar den personliga integriteten in här?

– Det är klart att den kommer att göra, och det finns goda anledningar till GDPR och liknande lagstiftningar har vunnit laga kraft i takt med att tekniken förflyttar sig. Vi ser dock snarare att kunder ställer mer krav på att handlare blir relevanta gentemot kunderna och då är man villig att berätta lite om sig själv och lämna ifrån sig en del uppgifter, eftersom man inte vill ha ett alltför stort informationsbrus och leta själv. I alla fall den yngre generationen kommer att ställa stenhårda krav på detta och vill inte bli spammade. Och det går bara och få fram om återförsäljaren har koll på hela kundresan.

19 november 2018 Reporter Tim Leffler digit Foto Fredrik Kron, Adobestock

Rekommenderad läsning

Dator På Skrivbord Med Massa Postitlappar

Ny look i Outlook

4 mar 2021 digit

Outlook får ett nytt utseende som ska göra det lättare att organisera och planera. Dessutom kommer en ny automatiserad mötesbokare.

Holmen 960640

Holmens molnlycka

25 jan 2021 digit

Holmen går igenom en digital resa med fokus på molnet, SD-WAN och robotar, vilket har inneburit ökad effektivitet och digital lycka hos medarbetarna. Nästa steg är att bli ännu mer databaserade. 

3D Bild Över Eu Länder Med Flagga För Varje Land

Svenskt e-leg inom EU

19 jan 2021 digit

Snart ska svenska medborgare kunna logga in hos utländska myndigheter med till exempel BankID. Detta efter att Digg lämnat in en föranmälan till EU.

Kretskort Leab 960640
video
Ett samarbete med Microsoft

Leab kretsar kring Azure

4 dec 2020 digit

Leab går från att drifta sin it lokalt till att nu lägga det mesta i Microsoft Azure. Det ska förenkla det dagliga arbetet och ge ökad säkerhet och flexibilitet.

Vitt Snus
video
ett samarbete med microsoft

Fint snus med Azure

20 nov 2020 digit

Med 500 000 kunder i 30 länder har snusåterförsäljaren Haypp växt fort. För att snabbare och smidigare kunna skala upp sin verksamhet har bolaget nu valt att lägga sin e-handelsplattform i Microsoft Azure.

Dronare Linköping Norrkoping

Tung drönarlast

10 nov 2020 digit

Nu planeras en flygtur för en drönare som ska klara att frakta tio kilo mellan Linköping och Norrköping. Flygningen är en del av en satsning i Europa som ska påvisa samhällsnyttan med drönare.

Studenter Håller Upp Studentmössor

Regionens 27 framtidspaket

9 nov 2020 digit

Region Uppsala ska bli bäst på digitalisering och nu är grunden lagd. Under två år har en arbetsgrupp tagit fram 27 arbetspaket och nästa steg är att de ska bearbetas av en arkitekturorganisation för att sedan implementeras. 

Flod Vid Vindeln

Förbud utmanar Vakin

20 okt 2020 säkerhet

Det norrländska vatten- och avfallsverksamhetsbolaget Vakin kan inte använda molnet fullt ut, vilket bidrar till utmaningar. Genom ett samarbete med bland annat Umeå energi kan verksamheten lösa nuvarande säkerhetsbehov, men framöver hoppas it-chef Mats Wilhelmsson på svenska molntjänster.

Paraplyer Hylte
video
ett samarbete med hpe

Hyltes hyperskydd

16 okt 2020 digit

Hylte kommun har börjat använda den hyperkonvergerade infrastrukturen HPE Simplivity. Skiftet ska bland annat leda till en ökad säkerhet, flexibilitet och effektivitet.