3D rena stenåldern

bjorn-pa-promenad.jpg

Björn var ett uppskattat bytesdjur för stenåldersjägarna.

För ett par år sedan hittade arkeologer 4 500 år gamla lerfigurer på en stenåldersboplats i Roslagen. Tack vare Luleå tekniska universitets mikrotomograf har de nu fått 3D-tvillingar som kan hjälpa forskare samla och sprida kunskap.

– 3D-visualiseringar kan ställas ut på museer och science centers och bli tillgängliga för allmänheten. En fördel med att skapa en digital kopia i 3D är att dessa finns kvar ifall det fysiska föremålet degraderas eller förstörs. Skanning av historiska föremål görs exempelvis vid Naturhistoriska museet i London, och när en digital kopia skapas kan nya upptäckter göras i samband med att den inre strukturen avslöjas och studeras, säger Fredrik Forsberg, forskare i experimentell mekanik vid Luleå tekniska universitet, i ett pressmeddelande.

Totemdjur för jaktlycka

För två år sedan upptäckte arkeologer ett tiotal människoliknande lerfigurer på en ovanligt välbevarad stenåldersboplats i Åkersberga norr om Stockholm. Ingen vet vad figurerna använts för, troligen hade de en koppling till människornas tro. En hypotes är att de använts för jaktmagi eller som totemdjur, det vill säga djur som de kände sig besläktade med. Det kan vara en förklaring till att vissa av figurerna har inslag av både människa och djur.

Nu finns de unika lerfigurerna på Luleå tekniska universitet, för att undersökas och avbildas i minsta detalj i universitetets mikrotomograf. Skanningen, främst av den inre strukturen, ska bidra till en ökad förståelse från den senare delen av stenåldern när figurerna skapades, samtidigt som digitala kopior kan skapas och visas upp på museer och science centers.

Ny användning av 3D

Tidigare har det avancerade mikrotomografisystemet använts för forskning inom naturvetenskapliga och tekniska studier och nu utvidgas användningsområdet alltså med arkeologisk forskning.

– Det är ett roligt och lite annorlunda uppdrag att skapa högupplösta 3D-visualiseringar av de unika lerfigurerna. Vår mikrotomograf klarar olika typer av material, allt från trä och kompositmaterial, mineral- och metallprover, till snökristaller. Lerfigurerna från stenåldern är de största objekten vi hittills skannat i vår mikrotomograf och vi är väldigt nöjda över den höga upplösning vi fått fram, säger Fredrik Forsberg.

12 november 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng