Serietillverkning med 3D

tre-jaktplan-i-formation.jpg

Mittuniversitetet leder ett treårigt projekt som utvecklar en ny metod där additiv tillverkning, 3D-print eller AM, ska kunna bedrivas till lägre kostnader och högre funktionalitet. I projektet på närmare tio miljoner kronor deltar bland andra RISE, SAAB och Arcam.

− Idag hämmas produktiviteten inom 3D-printing kraftigt av mer eller mindre manuella metoder för att ta bort kvarvarande pulver och stödstrukturer, alltså material som behövs under själva tillverkningen men som sedan behöver tas bort från produkten. Det finns många exempel på projekt som skulle kunna leda till en stor serieproduktion av AM-detaljer men som har skrotats då det inte har funnits någon lösning på dessa utmaningar. Vi vill komma åt de här problemen, säger Lars-Erik Rännar, docent på Mittuniversitetet, Sports Tech Research Centre, och projektledare för AMPeRE.

Konkurrenskraft för industrin

Vi tror att projektet kan bidra till att svensk industri blir än mer konkurrenskraftig inom AM-området.

lars-erik rännar, docent på Mittuniversitetet

Projektet AMPeRE, industrialisation of Additive Manufacturing through multi-purpose post-PRocEssing, är ett företagsdrivet initiativ som fokuserar på en av de största utmaningarna för att industrialisera AM i metall, och specifikt pulverbäddsmetoder, vilket är efterbearbetning.

− Vi tror att projektet kan bidra till att svensk industri blir än mer konkurrenskraftig inom AM-området genom att ge dem verktyg för att förbättra produkters utmattningsegenskaper, minska materialåtgång men även automatisera och därmed kostnadseffektivisera sin produktion av AM-detaljer, säger Lars-Erik Rännar i ett pressmeddelande.

Samarbete med nio företag

Den nya metoden som lanserades på marknaden förra året ska utvärderas och utvecklas genom projektet. I korthet bygger den på gammal kunskap inom galvanisering med den stora skillnaden att i denna process tas material bort i stället för att läggas på.

− Additiv tillverkning är sedan flera år en etablerad tillverkningsmetod och har starkt fäste inom till exempel flyg- och implantatindustrin, men det återstår ändå många utmaningar innan det är en industrialiserad process.

Projektet AMPeRE leds av Mittuniversitetet, tillsammans med RISE och ABB, AIM, Arcam, Amexci, Carpenter Powder Products, GKN Aerospace, SAAB, Sandvik Machining Solutions och Valmet. Vinnova stödjer projektet med knappt fem miljoner kronor.

 

24 september 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng