Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Dell EMC sår IoT-frön

Det amerikanska bolaget Aerofarms använder big data och sensorer för att optimera vertikala odlingar inomhus. Aerofarms togs upp som ett exempel under Dell Technologies World hur teknik och kunskap inom IoT kan användas för att skapa nya affärsmodeller. Kirsten Billhardt, marketing director IoT, berättar om Dells planer framåt. 

Text Fredrik Adolfsson Foto Fredrik Kron 3 maj 2018 digit

Gräslök, sallad och kryddor i vertikla väggar inomhus. Det amerikanska bolaget Aerofarms har nyligen startat sin nionde gigantiska inomhusodling. Allt sker med hjälp av senaste tekniken från Dell Technologies.

– Vi tycker att IoT-marknaden verkligen börjar mogna. Det har tagit några år men sakta flyttar sig marknaden från att vara mycket proof of concepts och testande till att företag nu seriöst tittar på skapa nya affärsverksamheter baserat på IoT och det är väldigt spännande för oss, säger Kirsten Billhardt, marketing director IoT, Dell EMC

– Något vi ser är att när personer gör denna förflyttning så handlar det inte bara om att koppla upp saker mot varandra och flytta runt data, utan det finns mycket fler aspekter. Man måste förstå hur man ska managera enheterna samtidigt som bland annat säkerhet blir väldigt viktigt, och det ser vi ett ökat intresse kring just nu.

Vad vill ni på Dell EMC göra på den explosiva IoT-marknaden?

– Vi vill hjälpa våra kunder att utnyttja det som sakernas internet för med sig. Du investerar i IoT för dess fördelar och det kan vara en ökad effektivitet, nya affärsmodeller eller nya sätt att få till en ökad innovation och därmed en ökad glädje för kunden.

Läs mer: Teknik som utvecklar människan

Och vi ser att kunder ofta har utmaningar med att komma vidare i deras IoT-satsningar: Vart ska vi börja? Inom vilket område? Hur bygger jag en affärsstrategi? Vilka partners ska jag använda? Det finns många frågor för det är ett komplext område och inget för de svaghjärtade.

– Vår roll är att hjälpa våra kunder och det kan ske på många olika sätt. För ett drygt halvår sen, i oktober, stod Michael Dell på scen och lanserade formationen för Dell Technologies IoT solution script. Vi har nu gått ihop och fört samman de olika delarna inom Dell Technologies, som Pivotal, RSA, Secureworks och VMware. De här enheterna ska vi nu integrera allt mer och det kommer alla att uppleva under de kommande månaderna då vi tar fram fler specifika lösningar.

– Vi använder oss också av vårt partnerprogram, därför att det krävs mer än Dell Technologies eller någon enstaka partner för att leverera IoT-lösningar. Så vi har fört ihop företag som har fantastiska sensorer, fantastisk mjukvara eller andra specifika kunskaper som kan bidra till framtida IoT-lösningar.

Har ni några nya lanseringar här från Dell Technologies World?

– Ja, vi annonserade precis ett nytt partnerskap med Microsoft och Azure. Det kommer föra samman teknologier från VMware Pulse IoT-kontrollcenter och Dell Edge Gateways. De här delarna kommer att integreras och hjälpa till att förbättra möjligheterna att managera IoT-lösningar, vilket är en nyckelfaktor nu när IoT-marknaden mognar.

Läs mer: Zenuitys big data-lösning hyllas

Om vi tittar tre år framåt, vad har hänt hos er inom IoT?

– Inom tre år så kommer flera av Internet of things-löften ha blivit levererade. Det har under många år varit en marknad som legat långt fram i hajp-cykeln, men framöver kommer vi se en fortsatt mognad och det ganska snabbt. Vi kommer också att se andra teknologier som blockchain, AI och machine learning integreras med IoT och göra det mer säkert, tillgängligt och smart. Och där kommer vi på Dell Technologies spela en stor roll.

Rekommenderad läsning

folk går över ett övergångställe i en liten fixad cool bild.jpg
video

Första vågen av autonom lagring

23 maj 2018 digit

I takt med att behovet av AI, IoT och ML ökar så kommer även kraven på lagring att växa. Därför lanserar Dell EMC Powermax, som är en plattform som klarar att självläka och självoptimera och är den första nivån av autonom lagring. Det menar Jeff Boudreau, president storage på Dell EMC.

dell-ljusare.jpg

Teknik som utvecklar människan

1 maj 2018 digit

Fyra sorters transformation och mänsklig utveckling genom teknologi var några av punkterna från Michael Dells inledande keynote under Dell Technologies World. Dessutom hyllades två svenska bolag från scenen.

martin-edquist-snip-redigerad.jpg
video

Hetaste från Dell Tech World

9 maj 2018 digit

Teknik för vertikal odling, Powermax och VR i olika former var några av nyheterna under Dell Technologies World i Las Vegas. Martin Edquist, Presales Manager, Dell EMC Sverige tog med Voister på en rundtur.

tre lastbilar sedda bakifrån med mycket sten kör i en riktning längs med ett berg2.jpg
video

Bolidens växande datamängd

29 maj 2018 digit

En växande datamängd från sensorer och IoT gör att företags datacenter måste moderniseras och utökas för att kunna hantera allt större datamängder. Det menar Robert Ekberg driftchef på Boliden, som nu planerar för Bolidens uppdaterade datacenter.

satya-dell-gelsinger.jpg

Dells nya samarbeten

30 apr 2019 digit

I en tid av data vill Dell Technologies äga hela ekosystemet och kundresan från edge till core till cloud, vilket ska ske genom ett antal lanseringar och utvidgade samarbeten med VMware och Microsoft. Det klargjorde vd:n Michael Dell under Dell Technologies Worlds första dag.

tiger-960640.jpg
video

Ett tigersprång för Dell

14 maj 2019 digit

Tätare samarbete inom Dellfamiljen innebär smarta lösningar som gynnar alla kunder och hot inom IoT beror ofta på att säkerheten har varit helt obefintlig. Det menar Jason Shepherd, CTO för IoT och edge computing på Dell Technologies.

delltechworld-plast.jpg
video

Nyheter från Dell Tech World

3 maj 2019 digit

Tydliga erbjudanden som integrerar teknik från hela familjen Dell är några av nyheterna som presenterades under Dell Technologies World. Martin Edquist från Dell Sverige guidar oss igenom årets gigantiska expo i Las Vegas.

uppsala-kommun.jpg
video

Uppsala väljer VxRail

22 maj 2019 digit

Uppsala automatiserar arbetet för sin it-avdelning med hjälp av VxRail från Dell Technologies. Den hyperkonvergerade lösningen kommer att ge en hög tillförlitlighet och fokus kan istället läggas på att leverera bra välfärd till medborgarna i kommunen. 

grön gammeldags vattenpump.jpg

När din kran blir smart

4 feb 2019 digit

Genom samarbete med Telia tar FM Mattsson köks- och badrumsblandare till nästa nivå. Med smarta kranar kan vattnet på skolorna hållas renare och äldre kan få en tryggare vardag.