Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Dell EMC sår IoT-frön

Det amerikanska bolaget Aerofarms använder big data och sensorer för att optimera vertikala odlingar inomhus. Aerofarms togs upp som ett exempel under Dell Technologies World hur teknik och kunskap inom IoT kan användas för att skapa nya affärsmodeller. Kirsten Billhardt, marketing director IoT, berättar om Dells planer framåt. 

Text Fredrik Adolfsson Foto Fredrik Kron 3 maj 2018 digit

Gräslök, sallad och kryddor i vertikla väggar inomhus. Det amerikanska bolaget Aerofarms har nyligen startat sin nionde gigantiska inomhusodling. Allt sker med hjälp av senaste tekniken från Dell Technologies.

– Vi tycker att IoT-marknaden verkligen börjar mogna. Det har tagit några år men sakta flyttar sig marknaden från att vara mycket proof of concepts och testande till att företag nu seriöst tittar på skapa nya affärsverksamheter baserat på IoT och det är väldigt spännande för oss, säger Kirsten Billhardt, marketing director IoT, Dell EMC

– Något vi ser är att när personer gör denna förflyttning så handlar det inte bara om att koppla upp saker mot varandra och flytta runt data, utan det finns mycket fler aspekter. Man måste förstå hur man ska managera enheterna samtidigt som bland annat säkerhet blir väldigt viktigt, och det ser vi ett ökat intresse kring just nu.

Vad vill ni på Dell EMC göra på den explosiva IoT-marknaden?

– Vi vill hjälpa våra kunder att utnyttja det som sakernas internet för med sig. Du investerar i IoT för dess fördelar och det kan vara en ökad effektivitet, nya affärsmodeller eller nya sätt att få till en ökad innovation och därmed en ökad glädje för kunden.

Läs mer: Teknik som utvecklar människan

Och vi ser att kunder ofta har utmaningar med att komma vidare i deras IoT-satsningar: Vart ska vi börja? Inom vilket område? Hur bygger jag en affärsstrategi? Vilka partners ska jag använda? Det finns många frågor för det är ett komplext område och inget för de svaghjärtade.

– Vår roll är att hjälpa våra kunder och det kan ske på många olika sätt. För ett drygt halvår sen, i oktober, stod Michael Dell på scen och lanserade formationen för Dell Technologies IoT solution script. Vi har nu gått ihop och fört samman de olika delarna inom Dell Technologies, som Pivotal, RSA, Secureworks och VMware. De här enheterna ska vi nu integrera allt mer och det kommer alla att uppleva under de kommande månaderna då vi tar fram fler specifika lösningar.

– Vi använder oss också av vårt partnerprogram, därför att det krävs mer än Dell Technologies eller någon enstaka partner för att leverera IoT-lösningar. Så vi har fört ihop företag som har fantastiska sensorer, fantastisk mjukvara eller andra specifika kunskaper som kan bidra till framtida IoT-lösningar.

Har ni några nya lanseringar här från Dell Technologies World?

– Ja, vi annonserade precis ett nytt partnerskap med Microsoft och Azure. Det kommer föra samman teknologier från VMware Pulse IoT-kontrollcenter och Dell Edge Gateways. De här delarna kommer att integreras och hjälpa till att förbättra möjligheterna att managera IoT-lösningar, vilket är en nyckelfaktor nu när IoT-marknaden mognar.

Läs mer: Zenuitys big data-lösning hyllas

Om vi tittar tre år framåt, vad har hänt hos er inom IoT?

– Inom tre år så kommer flera av Internet of things-löften ha blivit levererade. Det har under många år varit en marknad som legat långt fram i hajp-cykeln, men framöver kommer vi se en fortsatt mognad och det ganska snabbt. Vi kommer också att se andra teknologier som blockchain, AI och machine learning integreras med IoT och göra det mer säkert, tillgängligt och smart. Och där kommer vi på Dell Technologies spela en stor roll.

Rekommenderad läsning

martin-edquist-snip-redigerad.jpg video

Hetaste från Dell Tech World

9 maj 2018 digit

Teknik för vertikal odling, Powermax och VR i olika former var några av nyheterna under Dell Technologies World i Las Vegas. Martin Edquist, Presales Manager, Dell EMC Sverige tog med Voister på en rundtur.

dell-ljusare.jpg

Teknik som utvecklar människan

1 maj 2018 digit

Fyra sorters transformation och mänsklig utveckling genom teknologi var några av punkterna från Michael Dells inledande keynote under Dell Technologies World. Dessutom hyllades två svenska bolag från scenen.

folk går över ett övergångställe i en liten fixad cool bild.jpg video

Första vågen av autonom lagring

23 maj 2018 digit

I takt med att behovet av AI, IoT och ML ökar så kommer även kraven på lagring att växa. Därför lanserar Dell EMC Powermax, som är en plattform som klarar att självläka och självoptimera och är den första nivån av autonom lagring. Det menar Jeff Boudreau, president storage på Dell EMC.

tre lastbilar sedda bakifrån med mycket sten kör i en riktning längs med ett berg2.jpg video

Bolidens växande datamängd

29 maj 2018 digit

En växande datamängd från sensorer och IoT gör att företags datacenter måste moderniseras och utökas för att kunna hantera allt större datamängder. Det menar Robert Ekberg driftchef på Boliden, som nu planerar för Bolidens uppdaterade datacenter.

ashton-kutcher-john-roese.jpg

Så ska Dell EMC erövra AI

14 maj 2018 digit

När John Roese på Dell Technologies World höll en keynote om AI handlade mycket om siffran tre. Bolaget ser enorma förändringar inom tre segment och ska vara AI:s bränsle, hjärna och motor. Med på scenen var även Ashton Kutcher som driver Thorn, ett initiativ mot människohandel bland annat med hjälp av AI. 

liv-helsingborg-iot-960640.jpg

Sommarens uppkopplade livbojar

3 apr 2018 digit

Helsingborg testar sensorer som övervakar livbojar, båtshakar och stegar vid hamnar och badplatser. Sensorerna har koll och kan meddela om vattennivåer höjs och om utrustningen förflyttas eller förstörs.

flicka sitter och tittar in i en stor ögontestmaskin.jpg video

Bättre planering med Live Optics

22 maj 2018 digit

Dell EMC:s initiativ Live Optics gör det lättare för it att ha koll på behov och kapacitet. Verktyget är gratis och fortfarande ganska okänt i Sverige. Nu är Live Optics tillgängligt för alla som använder produkter från Dell Technologies-familjen. 

 

oresundsbron.jpg video

3D och sensorer på väg till Danmark

4 jun 2018 digit

3D-teknik, sensorer och liknande upplägg som Stockholms vägtullar skapar nya intjäningsmodeller för Öresundsbron. Och parallellt sker arbetet med att öka integriteten, inte minst med tanke på GDPR, när allt fler bilar blir uppkopplade.

zipline-drönare-960640.jpg

Drönaren räddar liv i 128 km/h

9 apr 2018 digit

Den amerikanska startupen Zipline ska ha utvecklat världens snabbaste kommersiella drönare. Enligt bolaget har drönaren en maxfart på 128 kilometer i timmen.