Ett samarbete mellan Dell EMC och Voister

Rena hav med hållbarhetskrav

Med förpackningsmaterial tillverkat av återvunnen plast vill Dell EMC gå i bräschen i hållbarhetsfrågan. Bland annat genom att använda så kallad havsplast.

– Vårt hållbarhetsarbete genomsyrar hela vår verksamhet. Det handlar om alltifrån transparens där vi har guidade turer för våra kunder hos våra leverantörer i Kina till att använda en sorts klick-konstruktion istället för lim när vi sätter ihop våra produkter för att de ska kunna separeras och återvinnas eller återanvändas, säger Louise Koch, hållbarhetsansvarig för Dell EMC i Europa, Mellanöstern och Afrika.

Fyra ben

Dell EMC delar upp sitt hållbarhetsarbete inom fyra olika områden: leverantörskedjan, miljön, människor och gemenskaper. Under de två sistnämnda har bolaget bland annat donerat använda datorer till skolor i Amsterdam och initierat program där Dell EMC-anställda är mentorer till ungdomar i Israel.

Vi människor smutsar årligen ner havet med åtta miljoner ton plast. Där vill vi göra en insats.

Louise Koch, Hållbarhetsansvarig för Dell EMC Europa, Mellanöstern och Afrika

– Vi vill driva på mänsklig utveckling inom områden där vi ser att vår expertis gör störst nytta. Digitala lösningar har en oerhörd potential att hjälpa oss att bygga en bättre värld, inte minst när det kommer till skola och vård. Ju fler som kan ta del av denna utveckling desto bättre, säger Louise Koch.

Från strand till förpackning

Ända sedan Michael Dell grundade it-företaget år 1984 har Dell EMC sett på avfall som ett tecken på ineffektivitet. Idag är ungefär 90 procent av produkterna märkta med den internationella standarden Energy Star som vittnar om att produkten står i paritet med andra produkter av samma slag men är energieffektivare.

Drygt en tredjedel av plasten i Dell EMC:s datorer är återvunnen. Bolaget beräknar att 94 procent av all förpackningsmaterial är tillverkade av antingen återvinningsbart material som bambu, eller redan återvunnet material samt havsplast.

– Vi människor smutsar årligen ner havet med åtta miljoner ton plast. Där ville vi göra en insats och våras blev först i världen med en förpackning helt och hållet tillverkad i återvunnen plast varav 25 procent kommer från stränder. Till år 2025 har vi som mål att använda över 72 ton av den här förorenande strandplasten i våra produkter, säger Louise Koch.

Dubblat mål

År 2012 satte Dell EMC som mål att år 2020 ha använt 22 000 ton återvunnen plast i sina produkter, varav 3 400 ton kommer från den egna återvinningskedjan. Det målet nåddes redan i år.

kochWEBB.jpg

Louise Koch, hållbarhetsansvarig för Dell EMC i Europa, Mellanöstern och Afrika.

– Nu siktar vi istället på 45 000 ton till år 2020, säger Louise Koch.

Vilka skulle du säga är de största utmaningarna för er just nu?

– Vi strävar förstås hela tiden på att bli bättre och bättre. Ska jag välja något så är det att hålla ett extra öga på att våra kunder intresserar sig än mer för hållbarhet och att hållbarhet blir ännu viktigare i upphandlingar och att det inte är enbart priset som styr.

29 november 2017Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Dell EMC

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng