Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Framtiden är Tech intensity

foto-microsoft-satya-nadell-960640.jpg

Satya Nadella, vd Microsoft, under inledningen av Microsoft Ignite i Orlando.

När Satya Nadella inleder Microsoft Ignite så ligger fokus på den nya strategin Tech intensity, där han lyfter H&M som ett lyckat exempel. Enligt Satya är säkerhet, förtroende och samarbete framtiden, något som han också visade genom att tillsammans med Adobe och SAP lansera Open Data Initiative. 

Satya Nadella öppnade upp Microsoft Ignite genom att förklara att han ser Microsoft som det självklara navet i den allt mer it-intensifierade världen och att han är övertygad om att Microsoft måste hjälpa sina kunder att själva bli mjukvaruutvecklare i världsklass, för att alla ska kunna utnyttja den digitala transformationen fullt ut. Detta kallar han tech intensity. 

För att påvisa vikten av att följa med i utvecklingen berättade han en anekdot från tidigt 1900-tal om hur Henry Ford i tillverkningen av sina bilar slutade med ånga och började med elektricitet. Konkurrenterna som stannade kvar med ånga försvann - Ford vann.

magic mirror.JPG

H&M:s Magic Mirror i New York.

Satya Nadella drog också upp några fler nutida lyckade exempel på hur företag kunnat transformeras digitalt med hjälp av Microsoft. Ett av företagen som nämndes var H&M som med hjälp av AI och Dynamics 365 lyckats skapa en helt ny shoppingupplevelse. Ett exempel på detta är en AI-baserad Magic Mirror som identifierar personer som tittar in i spegeln och därefter erbjuder dem shoppingtips och rabatter. Denna spegel finns i en av H&M:s flaggskeppsbutiker i New York och är ett viktigt fundament när man bygger nya varumärken inom H&M, som exempelvis AFound.

Slut på silos

Men exemplen ska bli fler, och hur pushar man företag, organisationer och offentlig sektor när det kommer till Tech intensity? Jo, ett sätt kan vara att släppa all data fri, menar Satya Nadella. Därför bjöd han upp Adobes vd, Shantanu Narayen, och Bill McDermott, vd på SAP, upp på scenen för att tillsammans lansera Open Data Initiative. Alla som använder Adobe, Microsoft och SAP ska med Open Data Initiative äga och upprätthålla fullständig, direkt kontroll över all data - det är slut på data som sitter fast i silos. Kunderna kan också aktivera AI-drivna affärsprocesser för att öka insikten och intelligensen av all denna data.

– Tillsammans med Adobe och SAP tar vi ett första, kritiskt steg till att hjälpa företag att nå en kund- och affärsförståelse som aldrig tidigare varit möjlig. Organisationer över hela världen har nu en stor möjlighet att bygga AI-drivna digitala feedback loops för att förbättra prediktionen, automatisera arbetsflöden och till slut förbättra sina affärsresultat. Och fler partners är välkomna att stödja Open Data Initiative.

IoT en stor säkerhetsfråga

Efter att Shantanu Narayen och Bill McDermott lämnat scenen så fortsatte Satya Nadella keynoten genom att prata om säkerhet och förtroende. Detta är två av de viktigaste delarna i it-världen idag, menar han, och han anser också att IoT är en av de största säkerhetsriskerna som vi kommer att möta under detta årtionde. Därför finns nu sedan några månader tillbaka Azure Sphere.

– Det finns för närvarande nio miljarder devices som arbetar under ett och samma IoT-paraply. Azure Sphere skapades för att säkerställa att denna nya massiva potentiella exponering kan skyddas, så att vågen av IoT-enheter inte blir nästa globala katastrof.

Som avslutning pratade Satya Nadella om att alla måste arbeta tillsammans för att säkerställa att vi i nästa våg av den digitala transformationen kämpar för global rättvisa och jämlikhet. Som ett led i detta så har Microsoft skapat initiativet AI for Humanitarian Action, som med högteknologisk hjälp ska försöka rädda mer liv och lindra lidandet runt om i världen. Nyheten är en del i det större AI for Good-programmet.

– Vi ser verkligen fram emot att upptäcka vad detta initiativ kan bidra med för att göra världen till en bättre plats, avslutar Satya Nadella.

25 september 2018 Uppdaterad 5 maj 2020 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Microsoft

Rekommenderad läsning

Ms Ignite 21

Molnfokus under Ignite

3 mar 2021 digit

Molnet förändrar världen på fem fundamentala sätt och stärker datahantering, AI och samarbeten världen över. Det menar Microsofts CEO Satya Nadella, som under sin keynote dessutom presenterade årets stora nyhet Microsofts Mesh, en helt ny plattform för MR, mixed reality.

Person Med Röd Jacka Susar Fram På Damcykel

Data driver Södertälje

1 mar 2021 digit

Södertälje satsar på datadrivna beslut med hjälp av AI, IoT och öppen data. Uppkopplade papperskorgar och parkeringsplatser samt sensorer som mäter snödjup och antalet cyklister ska förenkla tillvaron för både medborgare och anställda.

Penna Skriver På Vit Bakgrund

Nyheter i Word

25 feb 2021 digit

Snart kommer en AI att föreslå vilket ord du ska skriva när du arbetar i Word och Outlook. Funktionen finns sedan tidigare hos Google och nu gör Microsoft en AI-lansering.

Person På Ett Av Bolidens Smältverk

Lönsam data för Boliden

23 feb 2021 digit

För att öka lönsamheten har Boliden Smältverk utvecklat en algoritm som ska optimera inköpsprocessen. En AI tränas med en stor mängd data om alltifrån råvarukvalitet till valutakurser och nu handlar det om att hitta den mest relevanta datakombinationen.

Stål Verkstad Ai

AI för bättre stål

15 feb 2021 digit

Stålindustrin behöver bli mer effektiv och hållbar. Därför startas nu ett AI-projekt för att analysera stora mängder data och maskindynamik. Bland annat ingår Ovako i projektet.

Rött Skynke Som Öppnas Med Två Händer På Varje Sida

Framtidens skatt med öppna API:er

11 jan 2021 digit

Framöver kan företagens omfattande arbete med redovisning och deklaration vara ett minne blott. Nu arbetar Skatteverket, tillsammans med banker och utvecklare, för en automatiserad deklaration.

3 Väskor I Färg
video
ett samarbete med Netapp

Netapps tre löften

18 dec 2020 digit

Hög säkerhet, enkel hantering av data i molnet och kostnadseffektiva AI-projekt. Det är Netapps tre löften till it-branschen 2021.

En Genomskinlig Cell, Conceptbild

Revolution med Googles AI

11 dec 2020 digit

Alphafold är Deepminds nya AI som kan kartlägga ett proteins tredimensionella form. Enligt forskarna bakom är det ett väldigt stort genombrott för den medicinska vetenskapen.

Ett Bi På En Trädgren

Hållbarhetstesta din AI

9 dec 2020 digit

Open source-verktyget Codecarbon håller koll på koldioxid som produceras till följd av AI som körs på servrar. Förhoppningen är att det ska hjälpa organisationer att minska klimatavtryck.