Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Framtiden är Tech intensity

När Satya Nadella inleder Microsoft Ignite så ligger fokus på den nya strategin Tech intensity, där han lyfter H&M som ett lyckat exempel. Enligt Satya är säkerhet, förtroende och samarbete framtiden, något som han också visade genom att tillsammans med Adobe och SAP lansera Open Data Initiative. 

Text Fredrik Adolfsson Foto Microsoft 25 september 2018 digit

foto-microsoft-satya-nadell-960640.jpg

Satya Nadella, vd Microsoft, under inledningen av Microsoft Ignite i Orlando.

Satya Nadella öppnade upp Microsoft Ignite genom att förklara att han ser Microsoft som det självklara navet i den allt mer it-intensifierade världen och att han är övertygad om att Microsoft måste hjälpa sina kunder att själva bli mjukvaruutvecklare i världsklass, för att alla ska kunna utnyttja den digitala transformationen fullt ut. Detta kallar han tech intensity. 

För att påvisa vikten av att följa med i utvecklingen berättade han en anekdot från tidigt 1900-tal om hur Henry Ford i tillverkningen av sina bilar slutade med ånga och började med elektricitet. Konkurrenterna som stannade kvar med ånga försvann - Ford vann.

magic mirror.JPG

H&M:s Magic Mirror i New York.

Satya Nadella drog också upp några fler nutida lyckade exempel på hur företag kunnat transformeras digitalt med hjälp av Microsoft. Ett av företagen som nämndes var H&M som med hjälp av AI och Dynamics 365 lyckats skapa en helt ny shoppingupplevelse. Ett exempel på detta är en AI-baserad Magic Mirror som identifierar personer som tittar in i spegeln och därefter erbjuder dem shoppingtips och rabatter. Denna spegel finns i en av H&M:s flaggskeppsbutiker i New York och är ett viktigt fundament när man bygger nya varumärken inom H&M, som exempelvis AFound.

Slut på silos

Men exemplen ska bli fler, och hur pushar man företag, organisationer och offentlig sektor när det kommer till Tech intensity? Jo, ett sätt kan vara att släppa all data fri, menar Satya Nadella. Därför bjöd han upp Adobes vd, Shantanu Narayen, och Bill McDermott, vd på SAP, upp på scenen för att tillsammans lansera Open Data Initiative. Alla som använder Adobe, Microsoft och SAP ska med Open Data Initiative äga och upprätthålla fullständig, direkt kontroll över all data - det är slut på data som sitter fast i silos. Kunderna kan också aktivera AI-drivna affärsprocesser för att öka insikten och intelligensen av all denna data.

– Tillsammans med Adobe och SAP tar vi ett första, kritiskt steg till att hjälpa företag att nå en kund- och affärsförståelse som aldrig tidigare varit möjlig. Organisationer över hela världen har nu en stor möjlighet att bygga AI-drivna digitala feedback loops för att förbättra prediktionen, automatisera arbetsflöden och till slut förbättra sina affärsresultat. Och fler partners är välkomna att stödja Open Data Initiative.

IoT en stor säkerhetsfråga

Efter att Shantanu Narayen och Bill McDermott lämnat scenen så fortsatte Satya Nadella keynoten genom att prata om säkerhet och förtroende. Detta är två av de viktigaste delarna i it-världen idag, menar han, och han anser också att IoT är en av de största säkerhetsriskerna som vi kommer att möta under detta årtionde. Därför finns nu sedan några månader tillbaka Azure Sphere.

– Det finns för närvarande nio miljarder devices som arbetar under ett och samma IoT-paraply. Azure Sphere skapades för att säkerställa att denna nya massiva potentiella exponering kan skyddas, så att vågen av IoT-enheter inte blir nästa globala katastrof.

Som avslutning pratade Satya Nadella om att alla måste arbeta tillsammans för att säkerställa att vi i nästa våg av den digitala transformationen kämpar för global rättvisa och jämlikhet. Som ett led i detta så har Microsoft skapat initiativet AI for Humanitarian Action, som med högteknologisk hjälp ska försöka rädda mer liv och lindra lidandet runt om i världen. Nyheten är en del i det större AI for Good-programmet.

– Vi ser verkligen fram emot att upptäcka vad detta initiativ kan bidra med för att göra världen till en bättre plats, avslutar Satya Nadella.

Rekommenderad läsning

ai-for-humanitarian-action960640.jpg

AI för en bättre värld

26 sep 2018 digit

Genom det nya initativet AI for Humanitarian Action så ska Microsoft stötta utsatta barn, förhindra plöstlig spädbarnsdöd och snabbare undsätta människor som drabbas av naturkatastrofer. AI for Humanitarian Action lanserades av Satya Nadella under Ignite i Orlando.

 

kokta kräftor.jpg

AI minskar kulturkrockar

16 apr 2018 digit

Wanda EasySpeak är en AI-baserad digital assistent som hjälper multinationella arbetsgrupper samarbeta utan kulturkrockar och missförstånd.

en herde är ute med sina får i ett stort landskap.jpg

Azure är lika med ansvar

21 maj 2018 digit

Microsofts molntjänst växer med nya funktioner och användningsområden. När stora moln breder ut sig krävs också en ansvarsfull hantering av molnets innehåll, enligt Nicole Herskowitz, general manager för Microsoft Azure.

nyfödd bebis sover i en kuvös.jpg

Så kan AI hjälpa sjukhusen

14 mar 2018 it i vården

Ju mer data som finns tillgänglig om en patient desto adekvatare vård och effektivare sjukhus. Och nu finns tekniken för den moderna vården. Det menar Ankur Teredesai, hälsotechbolaget Kensci.

ai-robot-hållbar-AI-Daniel-Akenine.jpg

Den nya ansvarsfulla intelligensen

22 feb 2018 digit

Artificiell intelligens som ärver människans fördomar, arbetsplatser där de anställda slutar och algoritmer som gör läkare och piloter överflödiga. Daniel Akenine, Microsoft, är initiativtagare till det humanistiska initiativet addAI.org som arbetar för att AI blir ansvarsfullt och människovänligt.

myser-med-gullig-katt.jpg

Smartare hem med Microsoft

1 nov 2018 digit

E.ON och Microsoft har inlett ett samarbete med fokus på att utveckla en mjukvarulösning för hemmet som kommer att sätta en ny standard för uppkopplade, smarta hem. E.ON räknar med att kunna lansera den första produkten på marknaden i början av nästa år.

tjurfaktare-i-madrid.jpg
Ett samarbete mellan HPE och Voister

Årets molnhändelse i Madrid

2 okt 2018 digit

När världens ledande tekniker, forskare och leverantörer möts på HPE Discover i Madrid den 27-29 november blir dagarna packade med allt från det senaste inom hybridmolnlösningar till hur dataanalys kan förändra livet för alzheimerpatienter. Här möts konkret affärsnytta med framtidsvisioner för svenska företag och organisationer.

nadella-sanders_web_960x640.jpg

”Vi har skapat världens första AI-superdator”

27 sep 2016 digit

Neurala nätverk och kognitiva tjänster ihop med flexibiliteten i molnet skapar helt nya möjligheter för artificiell intelligens. Nu vill Microsoft göra det möjligt för alla att dra nytta av Cortanas bakomliggande struktur.

ai robot .jpg
video
Voister förklarar

Artificiell intelligens

5 dec 2017 Voister förklarar

Är AI en hjälp i vår strävan efter ett bättre samhälle eller det största hotet mot mänskligheten? Därom tvista de lärde men forskarna låter inte lite käbbel stoppa dem. Idag anser it-förgrundsfigurer som Microsofts Satya Nadella och Amazons Jeff Bezos att AI är den nya digitala guldådern.