Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Framtiden utan lösenord

Med Windows Hello, Microsoft Authenticator och Fido 2.0 ska Microsoft skapa en lösenordsfri tillvaro. På Microsoft Ignite berättar Alex Simons, Partner Director of Program Management, om hur det ska gå till och varför. 

Text Fredrik Adolfsson Foto Adobestock 4 oktober 2018 säkerhet

girl-password-microsoft-960640.jpg

Enligt Microsoft kan lösenorden snart vara ett minne blott. Det har länge pratats om att lösenord varken är speciellt säkera eller användarvänliga, men kruxet har alltid varit att hitta alternativ som är säkrare men som inte tar bort arbetsflödet för mycket. Det ska nu förhoppningsvis vara löst, menar Microsoft. 

– Faktum är att de flesta är väldigt dåliga på att använda lösenord. Jag vet flera högt uppsatta personer som använder samma lösenord överallt. Blir du då utsatt för en phishing-attack så är det kört. Och säkerhetsincidenterna hos företag har ökat med 279 procent mellan 2016 och 2017, så en förändring där vi går mer och mer bort från lösenord är självklar, säger Alex Simons, Partner Director of Program Management på Microsoft.

Tre olika alternativ

Microsoft har nu tre olika lösningar som ska göra vår framtid lösenordsfri. Dessa är Windows Hello, Microsoft Autenticator och Fido 2.

Med hjälp av biometrin i Windows Hello kan du logga in på enheter, appar, onlinetjänster och nätverk genom att använda ditt ansikte, din iris eller ditt fingeravtryck. När man använder funktionen så hämtas data från fingeravtrycksläsaren, ansiktssensorn eller irissensorn och skapar en återgivning, som krypteras och sparas ner på enheten.

Microsoft Authenticator skapar å sin sida ett extra skyddslager vid inloggning, ofta kallat tvåstegsverifiering. Även här skippas lösenordet och man använder istället telefonen för att logga in på sitt Microsoftkonto. Ett meddelande skickas till personens mobil där man får godkänna sin inloggning med antingen fingeravtryck, ansikts-ID eller PIN-kod.

Logga in med dongel

En tredje lösning är Fido 2.0 Security Key. Fido står för Fast Identity Online och består av två säkerhetsnycklar, en publik och en privat, för att göra inloggningen unik och där den privata bygger på Hello-funktionalitet.

Här har Microsoft och partners arbetat fram nycklarna för att möjliggöra en simpel och säker autentisering på delade enheter. Med nyckeln bär du din behörighet på dig och kan säkert verifiera till en Azure Active Directory-anslutning till Windows 10. Den innehåller också din personliga information och kan skyddas med ytterligare faktorer såsom fingeravtryck eller PIN-kod. Fido 2.0 kommer i en public preview under första kvartalet 2019.

– Problemet med att få bort lösenorden har länge varit att användarupplevelsen blivit lidande, alternativen har varit för krångliga. Men nu har de tre olika lösningarna, som också går att mixa med varandra, inneburit att ribban för alternativa inloggningsmöjligheter sänkts enormt. Nu kan vi på riktigt tro på en lösenordsfri framtid, menar Alex Simons.

Rekommenderad läsning

17399372-gnosjo-station_960x640.jpg

Digitaliserad Gnosjöanda

1 nov 2016 it i vården

Allt fler kommuner satsar på Office 365 och Gnosjö är inget undantag. Nu har man rullat ut det i skolan och fler kommunala delar står på tur.

Green Bottles_960x640.jpg

Så migrerade Carlsberg till O365

7 okt 2016 digit

17 olika interna organisationer med 17 olika it-avdelningar. Carlsberg hade en svår utmaning i att skapa en gemensam plattform för alla i företaget. Lösningen blev en tyst utrullning av Office 365.

WannaCry_960x640.jpg

Så attackerade WannaCry världen

15 maj 2017 säkerhet

På ett par dagar infekterade WannaCry hundratusentals datorer över hela världen. Nu befarar säkerhetsexperter fler vågor av viruset.

StephanSomogyi_960x640.jpg
video

Google: Skrota lösenordet

3 jul 2017 säkerhet

Våra liv kräver allt mer digital interaktion. Därför är det dags att släppa traditionella lösenord och satsa på mer hanterbara autentiseringslösningar. Det menar Stephan Somogyi som jobbar med säkerhet och integritet på Google.

skargard foto.jpg
Ett samarbete mellan Lenovo och Voister

Server som möter GDPR-krav

17 nov 2017 digit

Allt mer handlar om mjukvarudefinierade system. Lenovo vill göra det ännu enklare att möta framtidens krav och lanserar nu en helt ny serie servrar under namnet ThinkSystem.

kaos-trafik-960640.jpg

25 maj - aj aj eller raj raj?

1 mar 2018 säkerhet

Missnöjda kunder som ställer krav och företag som kanske inte är klara i sin GDPR-struktur. Det är vad som antagligen kommer att hända den 25 maj då GDPR träder i kraft. Samtidigt är organisationen på Datainspektionen långt ifrån redo att möta anstormningen.

P1010059_960x640.jpg

Molnet i fokus på Ignite

26 sep 2016 digit

Molnet, säkerhet och kollaborativa hjälpmedel – det var fokus när Microsoft sparkade igång Ignite 2016 i Atlanta.

nadella-sanders_web_960x640.jpg

”Vi har skapat världens första AI-superdator”

27 sep 2016 digit

Neurala nätverk och kognitiva tjänster ihop med flexibiliteten i molnet skapar helt nya möjligheter för artificiell intelligens. Nu vill Microsoft göra det möjligt för alla att dra nytta av Cortanas bakomliggande struktur.