Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

App mot arbetslöshet

Föreningen Jobba i Västerås har släppt en första version av en gamification-app som ska få fler ungdomar till bristyrken och på så sätt minska arbetslösheten. 

Text Fredrik Adolfsson Foto Jobba i Västerås 19 oktober 2018 digit

app-gamification-960640.jpg

– Det känns självklart kul att vi nu kan presentera en produkt, men om jag ska vara riktigt ärlig så betyder det inte speciellt mycket än. Glad blir jag först när vi har hjälpt 100 000-tals svenska ungdomar att inte hamna i arbetslöshet. Det är det jag brinner för, säger Björn Nordén, verksamhetschef på Jobba i Västerås.

Runt om i landet finns ett stort problem, nämligen en dålig kunskap om arbetsmarknaden. När ungdomar gör sina gymnasie- och högskoleval väljer många utbildningar där jobbtillfällena inte direkt svämmar över, medan det inom andra områden råder stor kompetensbrist. Detta leder till en onödigt hög ungdomsarbetslöshet.

Det ska nu arbetsmarknadsföreningen Jobba i Västerås göra något åt. Deras primära uppdrag är att säkra kompetensen för sina arbetsgivare, vilket ska leda till en minskad arbetslöshet. En del i detta arbete är deras nya gamification-app där jobben visualiseras för att öka flödet till yrken där det råder kompetensbrist. 

– Den ska fungera som en slags kommunikatör vid ungdomarnas sida fast i digital form. Det här är något annat än hemsidor fulla med innehåll där elever och föräldrar inte vet var de ska börja. För dem är det som att gå in i ett jättestort ostädat rum, och då är det lätt att stänga dörren och tänka att det löser sig senare. Det gör det inte. Här leds man in i rummen och allt är ordnat för användarna, man får en guidad tur tills man känner sig trygg att själv vandra runt i världen.

Upptäck vad du föredrar för arbete

Appen är än så länge utvecklad i en minimum viable product, MVP, där de valt ut 25 yrken inom tre olika branscher, nämligen inom diverse läraryrken, tekniska ingenjörer och vård och omsorg. Dessa är några av de största bristyrkena i Sverige just nu. Men framöver kommer den att utvecklas vidare och innefatta allt mer sysslor, förhoppningsvis till slut alla Sveriges branscher och yrken.

När du går in i appen får du välja vad som är viktigt i ditt framtida arbete: Är kanske utomhusarbete eller att jobba praktiskt något du föredrar? Är flexibilitet och utlandsresor något du vill åt? Vill du hjälpa, övertyga eller serva personer?

Dessa och många fler frågor får du svara på, och efter att du genomfört testet ser du vilka yrken som passar dig bäst. Får du då en drivkraftsmatchning på 85 procent på exempelvis civilingenjör kan du vandra runt i appen in i ingenjörsområdet och se varför just civilingenjör passar dig, vilken ingångslön som gäller, hur många sammanlagda tjänster som finns i landet, hur stor kompetensbristen är i yrket och mycket annan information.

 Jag tror det är inbyggt i vår natur att lära oss genom att göra saker praktiskt. Det är en del i att vara människa och den stora nyckeln i vår app. Att lära sig tusen glosor är inte alltid så kul, men gör man något i ett spel som efterliknar verkligheten så förstår man mer varför man ska lära sig saker.

Inte bara för ungdomar

Under hösten ska MVP:n testas ute bland cirka ett par tusen ungdomar i skolor runt om i landet. Då hoppas de också på att få in åsikter som ytterligare kan förbättra produkten, och få reda på vad ungdomar tycker är viktigt i sina framtida yrkesval. Till den sista december är tanken att Björn Nordén och de andra ska ha slipat fram ytterligare detaljer.

 Sedan får vi se när vi kan bygga ut produkten till att innefatta alla Sveriges branscher samt även inkludera personer med funktionsnedsättningar, dyslexi och dylikt. Får vi in några jättestora investeringar imorgon så kanske det går snabbt, men jag kan inte säga datum på när produkten är lanseringsbar för alla.

 Och tanken är ju också att arbetssökande, nyanlända och vuxna som vill byta karriär framöver också ska kunna använda appen. Men vi fokuserar först och främst på ungdomarna, där ser vi att behovet och nyttan är störst.

Rekommenderad läsning

Försäkringskassans it-lösning för nyanlända

21 sep 2016 digit

BILD F-kassa.PNG BILD F-kassa.PNG BILD F-kassa.PNG video

För nyanlända innebär första månaderna i Sverige många kontakter med flera olika myndigheter. Genom ett tätt samarbete mellan it och verksamheten har Försäkringskassan nu utvecklat en it-lösning som underlättar för alla.

Appen som gör polisernas jobb säkrare

23 nov 2016 säkerhet

905455-poliskontroll_960x640.jpg 905455-poliskontroll_960x640.jpg 905455-poliskontroll_960x640.jpg

Bakom kulisserna hos polismyndigheten jobbar it-avdelningen febrilt med att ta fram lösningar som ska göra livet enklare – och säkrare- för poliserna i yttre tjänst. Det senaste verktyget, Polisens multifråga i mobilen, har rönt stor uppskattning internt.

IoT lyfter Södertäljes hemtjänst

14 sep 2016 it i vården

Södertälje960x640.jpg Södertälje960x640.jpg Södertälje960x640.jpg

Genom att digitalisera och utnyttja IoT i verksamheten har Södertälje tagit ett rejält kliv framåt för att säkerställa att kommunens äldre får bra vård och omsorg framöver.

Västerås skapar Stadens kontrollrum

27 feb 2017 digit

sjukhus.jpg sjukhus.jpg sjukhus.jpg

Snart kommer stadens viktigaste samhällsfunktioner vara uppkopplade mot varandra. Västerås stad, Mälarenergi och RISE arbetar för att räddningstjänsten, sjukhusen och kommunhusen ska vara sammankopplade för att trygga tillvaron för medborgarna.

Shoppa med digital plånbok

20 apr 2017 Digit

eyes_960x640.jpg eyes_960x640.jpg eyes_960x640.jpg

Idag går det fint att betala med mobilen i kortmaskiner. Därifrån är steget inte långt till att handla med klockan, ett chip i kroppen eller biometriskt.

ABB: Robotar ger fler jobb

5 jul 2017 ledarskap

ABB_960x640.jpg ABB_960x640.jpg ABB_960x640.jpg video

Johan Söderström, vd för ABB, är inte orolig att robotar ska göra allt fler arbetslösa. Däremot menar han att de stora industriföretagen måste ta ett stort ansvar för att se till att omskolningen till den nya arbetsmarknaden görs på rätt sätt. 

Betala med mobilen i alla butiker

22 mar 2017 Digit

Samsung Pay_SEB, klar.jpg Samsung Pay_SEB, klar.jpg Samsung Pay_SEB, klar.jpg

Samsung lanserar en mobil betaltjänst för användning i alla svenska butiker. På sikt ska lösningen också ersätta träningskort, busskort och kvitton.

Vårdapp minskar behovet av tolkar

31 mar 2017 it i vården

Kvinna med hörlurar, hälsoapp.jpg Kvinna med hörlurar, hälsoapp.jpg Kvinna med hörlurar, hälsoapp.jpg

Med appen Daqatra träffar patienter en läkare via videolänk för rådgivning på arabiska, persiska, dari och kurdiska. Resultatet är tryggare patienter som klarar sig utan tolkar.