Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Big data i Västerås

vasteras-smart-stad-960640.jpg

Billiga sensorer och kameror påskyndar utvecklingen av smarta städer. Västerås har gjort mycket rätt vad det gäller samarbeten och teknik och delar gärna med sig av erfarenheterna.

– Vi blir smartare för varje år som går och det har pågått länge. Då syftar jag på ehälsotjänster, trygghetslarm, soptunnor som berättar när de ska tömmas, logistiksystem, och så vidare. Skillnaden i arbetet är att vi nu fokuserar på hur vi håller ihop, bygger ihop och till max utnyttjar alla de här delarna, säger Jörgen Sandström, digitaliseringsdirektör i Västerås stad. 

Västerås stad är just nu, tillsammans med bland annat ABB och Mälarenergi, mitt i arbetet att utveckla stadens kontrollrum med hjälp av ny teknik. 

– Till exempel så har vi flera hundra kameror runt om i staden som vi skulle kunna använda till att göra proaktiva stadsanalyser, istället för att bara titta på dem i bevissynpunkt när något brott har skett. Vi tänker också att vi genom kameror, sensorer och till och med sociala medier tidigare kan upptäcka vattenläckor, förhindra stora stopp och oroligheter på stan. Vi kan genom att följa twitterflöden upptäcka var bråk kan uppstå och då i samarbete kommun och polis emellan förebygga att de bryter ut.

– Jag har länge varit frustrerad över att vi inte kan använda datan smartare än vi gör, men nu är utvecklingen på gång.

Tekniken inte längre för dyr

En av de största anledningarna till att satsa på den smarta staden är enligt Jörgen Sandström en effektivisering, både för kommunen och medborgarna. Genom att spara in på energikostnader via smart uppvärmning och minska transportkostnader genom optimerad rutthantering för bland annat sopåkare, så behöver inte pengar i samma utsträckning brännas i onödan. Andra anledningar är bland annat en ökad säkerhet och bekvämlighet.

– Med all data och alla sensorer ute i samhället kan vi hålla koll på var det finns lediga parkeringsplatser och genom internet och appar meddela det till personer som precis inkommit till staden. Vi kan också skicka trygghetspersonal där vi ser att det behövs, och där det på mer avlägsna ställen behövs extra belysning kan vi bidra med även det.

Anledningen till att det händer nu - inte 2008 eller 2028 - beror på att det är först nu det är möjligt. Tidigare har tekniken varit för dyr, avancerad och otillgänglig, medan man nu kan handla de flesta behövliga digitala redskap billigt på Clas Ohlsson, menar Jörgen Sandström. Han tror också att fler kommuner kan följa efter och dra nytta av Västerås arbete.

– Inom offentlig sektor finns ju ingen konkurrens och vi är helt transparenta, vilket på sitt sätt kan vara bra. Vi delar med oss av alla våra erfarenheter så att andra kommuner kan dra nytta av vårt arbete. Det ger oss en väldig utvecklingskraft, och våra lösningar passar nästan alla kommuner, stora som små.

18 maj 2018 Uppdaterad 5 mars 2019 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Adobestock

Rekommenderad läsning

Hunddörr960640

Hundens nya vän

14 jan 2021 digit

En uppkopplad dörr låter din hund springa in och ut ur huset som den vill, utan att du behöver vara hemma. 

Toalettpapper

Toan kollar din hälsa

13 jan 2021 digit

Det japanska företaget Toto har tagit fram en Wellness Toilet som kontrollerar användarens avföring och analyserar personens hälsa, varje gång toaletten används.

Kottar Mot Vit Bakgrund

Drönare kastar frön

22 dec 2020 digit

USA:s brandhärjade delstater tar hjälp av drönare för att återskapa förlorad skog. Drönarna täcker 20 hektar mark per dag och är sex gånger snabbare jämfört med manuell skogsplantering.

Titta Ut Från Kärnan I Helsingborg

AI tar tempen

17 nov 2020 digit

Smarta sensorer som mäter kroppsvärme kommer att placeras ut på Helsingborgs centralstation. Syftet är att upptäcka trender i av förhöjd kroppstemperatur vid till exempelvis virussjukdomar.

Minecraftfyrkanter Mot Vit Bakgrund

Västerås i Minecraft

11 nov 2020 digit

Under höstlovet jobbade närmare 200 ungdomar med att skapa ett nytt Västerås, men nu i Minecraft. Resultatet blev ett nytt utseende av staden och även nya bussturer som tar vägen förbi luckan på McDonalds. 

Buss Iot 960640

Sensorer mäter luft

22 okt 2020 digit

Nu mäts Stockholms luftkvalitet med en sensor sittandes på en buss i stadstrafiken. I projektet deltar bland annat Stockholms stad, KTH och MIT. 

Stor Stark Rattfylleri

Mobil mot rattfylla

25 aug 2020 digit

Nu kan mobiltelefoner med sensor övervaka din gång och upptäcka ifall du druckit för mycket för att kunna köra bil. Det visar en ny forskningsstudie.

Kranhissar Mot Blå Himmel

AI-lyft i Mälardalen

20 aug 2020 digit

Nu finns alla förutsättningar för en lyckad digital omställning för svensk industri, men bolag måste hitta rätt sätt att använda data och vara beredd på att utveckla kompetensen. Det menar Daniel Boqvist på Automation Region.

Gul Supermotorcykel I Farten

Sensor räddar liv

12 jun 2020 digit

Motorcykelolyckor tillhör den värsta sortens trafikolycka. Därför har SOS Alarm utvecklat en app som larmar om en motorcykelfärd hastigt avbryts.