Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Big data i Västerås

Billiga sensorer och kameror påskyndar utvecklingen av smarta städer. Västerås har gjort mycket rätt vad det gäller samarbeten och teknik och delar gärna med sig av erfarenheterna.

Text Fredrik Adolfsson Foto Adobestock 18 maj 2018 digit

vasteras-smart-stad-960640.jpg

– Vi blir smartare för varje år som går och det har pågått länge. Då syftar jag på ehälsotjänster, trygghetslarm, soptunnor som berättar när de ska tömmas, logistiksystem, och så vidare. Skillnaden i arbetet är att vi nu fokuserar på hur vi håller ihop, bygger ihop och till max utnyttjar alla de här delarna, säger Jörgen Sandström, digitaliseringsdirektör i Västerås stad. 

Västerås stad är just nu, tillsammans med bland annat ABB och Mälarenergi, mitt i arbetet att utveckla stadens kontrollrum med hjälp av ny teknik. 

– Till exempel så har vi flera hundra kameror runt om i staden som vi skulle kunna använda till att göra proaktiva stadsanalyser, istället för att bara titta på dem i bevissynpunkt när något brott har skett. Vi tänker också att vi genom kameror, sensorer och till och med sociala medier tidigare kan upptäcka vattenläckor, förhindra stora stopp och oroligheter på stan. Vi kan genom att följa twitterflöden upptäcka var bråk kan uppstå och då i samarbete kommun och polis emellan förebygga att de bryter ut.

– Jag har länge varit frustrerad över att vi inte kan använda datan smartare än vi gör, men nu är utvecklingen på gång.

Tekniken inte längre för dyr

En av de största anledningarna till att satsa på den smarta staden är enligt Jörgen Sandström en effektivisering, både för kommunen och medborgarna. Genom att spara in på energikostnader via smart uppvärmning och minska transportkostnader genom optimerad rutthantering för bland annat sopåkare, så behöver inte pengar i samma utsträckning brännas i onödan. Andra anledningar är bland annat en ökad säkerhet och bekvämlighet.

– Med all data och alla sensorer ute i samhället kan vi hålla koll på var det finns lediga parkeringsplatser och genom internet och appar meddela det till personer som precis inkommit till staden. Vi kan också skicka trygghetspersonal där vi ser att det behövs, och där det på mer avlägsna ställen behövs extra belysning kan vi bidra med även det.

Anledningen till att det händer nu - inte 2008 eller 2028 - beror på att det är först nu det är möjligt. Tidigare har tekniken varit för dyr, avancerad och otillgänglig, medan man nu kan handla de flesta behövliga digitala redskap billigt på Clas Ohlsson, menar Jörgen Sandström. Han tror också att fler kommuner kan följa efter och dra nytta av Västerås arbete.

– Inom offentlig sektor finns ju ingen konkurrens och vi är helt transparenta, vilket på sitt sätt kan vara bra. Vi delar med oss av alla våra erfarenheter så att andra kommuner kan dra nytta av vårt arbete. Det ger oss en väldig utvecklingskraft, och våra lösningar passar nästan alla kommuner, stora som små.

Rekommenderad läsning

västerås-smart-stad-960640.jpg

I Västerås är tekniken snabbare än lagen

7 maj 2018 digit

Mälarenergis arbete med att göra Västerås till en smart stad har stött på juridiska hinder. Tanken på ett fysiskt kontrollrum är borta, och istället ligger fokuset nu på att bygga ett virtuellt kontrollrum med sensorer i hela staden. En av anledningarna till arbetet är att minska riskerna ifall Sverige blir först med digital riksbanksvaluta. 

breddabilden-teknik-960640.jpg

ABB gör Västerås smartare

20 apr 2018 digit

Grunden för den smarta staden Västerås är enorma mängder data i realtid och ABB har levererat plattformen som gör det möjligt att bygga Stadens kontrollrum i molnet.

Vasteras.jpg
video

Fibra fixar den smarta staden

20 okt 2017 digit

Öppna stadsnät ger nya möjligheter för smarta städer. I bland annat Västerås kör nu Fibra en pilot på tekniken Lora.

sjukhus.jpg

Västerås skapar Stadens kontrollrum

27 feb 2017 digit

Snart kommer stadens viktigaste samhällsfunktioner vara uppkopplade mot varandra. Västerås stad, Mälarenergi och RISE arbetar för att räddningstjänsten, sjukhusen och kommunhusen ska vara sammankopplade för att trygga tillvaron för medborgarna.

AEC_8408_960x640.jpg

Människan grunden i den smarta staden

30 nov 2016 digit

Smarta städer handlar inte om teknik utan om människor. Det var budskapet från Amr Salem, global chef för smarta städer på Cisco, under DigiGov, konferensen för digitalisering av samhället.

anne håkansson 960640.jpg

KTH-forskare: Ta makten över apparna

25 jul 2017 digit

Samhället blir bara så smart som vi låter det bli. För att ta vara på möjligheterna behöver alla ta ställning till hur AI och machine learning kan göra livet bättre för oss och aktivt välja att ta del av de lösningar som finns. Det menar Anne Håkansson, professor och forskare inom AI på KTH.

Södertälje960x640.jpg

IoT lyfter Södertäljes hemtjänst

14 sep 2016 it i vården

Genom att digitalisera och utnyttja IoT i verksamheten har Södertälje tagit ett rejält kliv framåt för att säkerställa att kommunens äldre får bra vård och omsorg framöver.

tre-industrirobotar-packar-plockar.jpg

Så träffar du AI-eliten

13 feb 2018 digit

När ABB, Ericsson, Astra Zeneca och andra ledande företag diskuterade industrins möjligheter kring AI stod affärsmodeller och forskningens betydelse högt på agendan. Industrins dag var den första i en serie om fem som ordnas av WASP AI, Wallenberg Autonomous Systems and Software Program.

illustration jpg 960 640.jpg

IoT är Coors nya vapen

23 aug 2017 digit

Internet of things, prediktivt underhåll och drönarinspektioner. För Coor Service Management är digitaliseringen en naturlig del av utvecklingen.