3D för metallinnovation

metalldetaljer-i-narbild.jpg

Vid Karlstads universitet pågår projektet AT-LAB som utvecklar kunskap kring 3D-printing och additiv tillverkning av metalliska material. 

– Additiv tillverkning är en ny metod för resurseffektiv tillverkning som ger unika möjligheter att gå från data to thing snabbt och flexibelt. Det omtalas ofta som nästa industriella revolution och utvecklingen inom området sker snabbt över hela världen, säger Pavel Krakhmalev, professor i materialteknik på Karlstads universitet.

Med 3D-utskrifter i metall, även känt som Metal Additive Manufacturing, AM, har det blivit möjligt att få nya och innovativa produkter till marknaden snabbare och till lägre kostnad än tidigare. 3D-utskrifter i metall har fått stort genomslag i flyg- och fordonsindustrin och har under de senaste åren snabbt spridit sig till bland annat medicinska produkter. Dessa resultat av additiv tillverkning är både prototyper i hög kvalitet och slutanvändarprodukter i mindre och medelstora serier. 

Stora investeringar

Nu inviger Karlstads universitet AT-LAB, ett laboratorium för additiv tillverkning finansierat av EU-medel via Tillväxtverket tillsammans med Region Värmland. Laboratoriet arbetar i nära samverkan med regionalt näringsliv och klusterorganisationen IUC/Stål & Verkstad. Laboratoriet blir bland annat först i Sverige med 3D-printern AM400 Renishaw.

– Additiv tillverkning är ett strategiskt mycket viktigt utvecklingsområde för Uddeholm. Vi har gjort stora investeringar i tillverkning av pulver till additiv tillverkning vid vår anläggning i Hagfors. Efterfrågan ökar inom detta område och just nu bygger vi en större anläggning till i Hagfors. Vårt samarbete med Karlstads universitet är därför av stor strategisk betydelse för Uddeholms AB, säger Anna Medvedeva, forskningschef Uddeholms AB.

Källa: PLM Group, Karlstad universitet

5 april 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng