Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Red Hat gör öppet till standard

Från outsider till den som driver utvecklingen har Red Hat gjort en mycket speciell resa under sina 12 år. Vd Johan Fredriksson har varit med från början på ett företag där öppen källkod sitter i väggarna och det är kul varje dag.

– Intresset för open source bara ökar. Både i utvecklarfallet där man kanske går direkt in i communitys, men också från enterprise där men dels vill sänka kostnader, dels komma åt agiliteten och få del av utvecklingen men kanske inte vill bli en open source-spelare själv, säger Johan Fredriksson, Regional Director Nordics and Baltics på Red Hat under Red Hat Forum i Stockholm.

Sammanfatta dina 12 år på Red Hat.

– Jag kom in bland de första fem i Norden. Idag är vi drygt 200 medarbetare. Vid den tiden var vi inte i några affärskritiska lösningar utan fick diskutera och förklara fenomenet open source och varför det behövs. Under den här tiden har det förändrats jättemycket. Idag går man direkt till öppen källkod och vi är de facto-valet. Om vi tidigare spelade försvar har vi gått till att spela anfall nu.

Hur ser intresset ut om du jämför Norden och Baltikum?

– Tittar vi tillbaka lite var det mycket enklare att komma ut som öppen källkod-spelare i Finland av det enkla skälet att Linux kommer därifrån. Där tog det fart ganska fort med deras stora företag. Övriga länder i Norden var lite mer traditionella men idag har det jämnat ut sig. Tittar vi på Baltikum har marknaden generellt varit mindre mogen och företagen mindre. Men idag är öppen källkod deras absoluta förstahandsval. Så för oss är marknaden ganska balanserad idag.

Krav på att bli kostnadseffektivare, effektivare och agilare driver många till öppen källkod och Red Hat.

johan fredriksson , Regional Director Nordics and Baltics på Red Hat

– Idag jobbar vi med de riktigt stora företagsnamnen och utmaningen som återstår är att nå ut och bli lika kända bland äldre och medelstora företag.

Har it-avdelningar tid för nyheter?

– Ja, delvis har man det. Vi tillför också nya perspektiv i form av snabbare innovation och lägre kostnader. Det är möjligheter som intresserar många. Därför behöver vi också bygga upp en organisation med många konsultpartners och en egen konsultlåda som kan hjälpa kunden att förändras. Ofta behövs det någon typ av störning för att söka förändring. Till exempel driver krav på att bli kostnadseffektivare, effektivare och agilare många till öppen källkod och Red Hat.

Beskriv dina kommande 12 år.

– Kulturen inom Red Hat är väldigt speciell. Den drivs av öppen källkod och kulturen kring öppen källkod. Det bolaget väldigt öppet och transparent och vi kan tala om allt. Om jag skulle gå vidare är svårigheten att hitta liknande engagemang och drivkraft. Men jag hoppas få vara minst 12 år till på Red Hat. Jag har ingen anledning att gå någon annan stans och så länge bolaget vill ha mig vill jag ha bolaget. Det är en fantastisk arbetsplats där vi har kul varje dag.

12 september 2018 Reporter elisabeth nore ledarskap Foto fredrik kron, adobestock

Rekommenderad läsning

sveriges-riksdagshus.jpg

Öppen data för Sverige

16 apr 2020 digit

Inför öppenhet som standard, ta bort avgifterna för särskilt värdefulla datamängder och koordinera svensk datapolitik. Det är tre av punkterna som DIGG föreslår att regeringen ska ta ställning till. 

blå 3draket skjuts upp.jpg
video

Snabb it på Nordea

19 nov 2019 digit

Automation och ett öppet API har påskyndat all utveckling på Nordeas it-avdelning. Utöver snabbare resultat har det nya arbetssättet också sparat tid för bankens medarbetare.

arbetsformedlingen-kö.jpg
video

Fler i jobb med Openshift

31 okt 2019 digit

Förra året kom beskedet att Arbetsförmedlingen minskar antalet handläggare med 4 500 personer och digitala lösningar blev ännu mer efterfrågade. Openshift och ett agilt arbetssätt hjälper Arbetsförmedlingen att påskynda sina leveranser att matcha jobbsökare och arbetsgivare.

lantmateriet-mixedrealirt-960640.jpg

MR och containrar för Lantmäteriet

15 okt 2018 digit

När Lantmäteriet omvärldsbevakar så är det bland annat Windows Server 2019, mixed reality, containrar och automatisering som är i fokus. Gemensamt för lösningarna är att de ska kunna leda till en ökad effektivisering inom flera olika områden. 

 

tre punkiga tuffa ungdomar på gatan tittar hemlighetsfullt mot kameran.jpg
video

Öppen källkod för jobbsökare

17 sep 2018 digit

Med open source-plattformen jobtechdev.se vill Arbetsförmedlingen hitta ett nytt sätt att samverka med marknaden. Utvecklare kan nu ta del av verktyg för att bygga tjänster för rekryterare och arbetssökande.

två läkare står och gör sig redo för en operation.jpg
video

Containrar Kalmars komplement

10 sep 2018 digit

Kalmar läns landsting undersöker möjligheten att införa en generell containerplattform. Plattformen ska fungera som ett komplement till landstingets nuvarande drift och kunna bredda utbudet för användarna. 

 

team-som-paddlar-jattefort.jpg
video

Toppform för Skatteverket

7 sep 2018 digit

För Skatteverket har Red Hat OpenShift inneburit snabbare utvecklingsprocesser och nya samarbeten. Nu står flera delar av verksamheten i kö för att vara med i plattformen.

en herde är ute med sina får i ett stort landskap.jpg

Azure är lika med ansvar

21 maj 2018 digit

Microsofts molntjänst växer med nya funktioner och användningsområden. När stora moln breder ut sig krävs också en ansvarsfull hantering av molnets innehåll, enligt Nicole Herskowitz, general manager för Microsoft Azure.

redhat.png (2)

Red Hat köper Core OS

1 feb 2018 digit

Red Hat har förvärvat Core OS, ett bolag med ledande lösningar för containermiljöer.