Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Red Hat gör öppet till standard

Från outsider till den som driver utvecklingen har Red Hat gjort en mycket speciell resa under sina 12 år. Vd Johan Fredriksson har varit med från början på ett företag där öppen källkod sitter i väggarna och det är kul varje dag.

Text elisabeth nore Foto fredrik kron, adobestock 12 september 2018 ledarskap

– Intresset för open source bara ökar. Både i utvecklarfallet där man kanske går direkt in i communitys, men också från enterprise där men dels vill sänka kostnader, dels komma åt agiliteten och få del av utvecklingen men kanske inte vill bli en open source-spelare själv, säger Johan Fredriksson, Regional Director Nordics and Baltics på Red Hat under Red Hat Forum i Stockholm.

Sammanfatta dina 12 år på Red Hat.

– Jag kom in bland de första fem i Norden. Idag är vi drygt 200 medarbetare. Vid den tiden var vi inte i några affärskritiska lösningar utan fick diskutera och förklara fenomenet open source och varför det behövs. Under den här tiden har det förändrats jättemycket. Idag går man direkt till öppen källkod och vi är de facto-valet. Om vi tidigare spelade försvar har vi gått till att spela anfall nu.

Hur ser intresset ut om du jämför Norden och Baltikum?

– Tittar vi tillbaka lite var det mycket enklare att komma ut som öppen källkod-spelare i Finland av det enkla skälet att Linux kommer därifrån. Där tog det fart ganska fort med deras stora företag. Övriga länder i Norden var lite mer traditionella men idag har det jämnat ut sig. Tittar vi på Baltikum har marknaden generellt varit mindre mogen och företagen mindre. Men idag är öppen källkod deras absoluta förstahandsval. Så för oss är marknaden ganska balanserad idag.

Krav på att bli kostnadseffektivare, effektivare och agilare driver många till öppen källkod och Red Hat.

johan fredriksson , Regional Director Nordics and Baltics på Red Hat

– Idag jobbar vi med de riktigt stora företagsnamnen och utmaningen som återstår är att nå ut och bli lika kända bland äldre och medelstora företag.

Har it-avdelningar tid för nyheter?

– Ja, delvis har man det. Vi tillför också nya perspektiv i form av snabbare innovation och lägre kostnader. Det är möjligheter som intresserar många. Därför behöver vi också bygga upp en organisation med många konsultpartners och en egen konsultlåda som kan hjälpa kunden att förändras. Ofta behövs det någon typ av störning för att söka förändring. Till exempel driver krav på att bli kostnadseffektivare, effektivare och agilare många till öppen källkod och Red Hat.

Beskriv dina kommande 12 år.

– Kulturen inom Red Hat är väldigt speciell. Den drivs av öppen källkod och kulturen kring öppen källkod. Det bolaget väldigt öppet och transparent och vi kan tala om allt. Om jag skulle gå vidare är svårigheten att hitta liknande engagemang och drivkraft. Men jag hoppas få vara minst 12 år till på Red Hat. Jag har ingen anledning att gå någon annan stans och så länge bolaget vill ha mig vill jag ha bolaget. Det är en fantastisk arbetsplats där vi har kul varje dag.

Rekommenderad läsning

Öppen källkod för jobbsökare

17 sep 2018 digit

tre punkiga tuffa ungdomar på gatan tittar hemlighetsfullt mot kameran.jpg tre punkiga tuffa ungdomar på gatan tittar hemlighetsfullt mot kameran.jpg tre punkiga tuffa ungdomar på gatan tittar hemlighetsfullt mot kameran.jpg video

Med open source-plattformen jobtechdev.se vill Arbetsförmedlingen hitta ett nytt sätt att samverka med marknaden. Utvecklare kan nu ta del av verktyg för att bygga tjänster för rekryterare och arbetssökande.

Containrar Kalmars komplement

10 sep 2018 digit

två läkare står och gör sig redo för en operation.jpg två läkare står och gör sig redo för en operation.jpg två läkare står och gör sig redo för en operation.jpg video

Kalmar läns landsting undersöker möjligheten att införa en generell containerplattform. Plattformen ska fungera som ett komplement till landstingets nuvarande drift och kunna bredda utbudet för användarna. 

 

Toppform för Skatteverket

7 sep 2018 digit

team-som-paddlar-jattefort.jpg team-som-paddlar-jattefort.jpg team-som-paddlar-jattefort.jpg video

För Skatteverket har Red Hat OpenShift inneburit snabbare utvecklingsprocesser och nya samarbeten. Nu står flera delar av verksamheten i kö för att vara med i plattformen.

Red Hat: open source från nörd till industri

18 okt 2016 digit

Nyfolkjpg.jpg Nyfolkjpg.jpg Nyfolkjpg.jpg

 

Allt fler företag använder sig av open source för att sänka sina kostnader och få fram innovativa it-lösningar.

Nästan alla teknologier som driver utvecklingen har sitt ursprung i open source, säger Ted Schönbeck, nordisk teknikchef på Red Hat.

Volvo Cars förbättrar tjänster med containrar

13 apr 2017 digit

198296_Volvo_s_90_range960x640.jpg 198296_Volvo_s_90_range960x640.jpg 198296_Volvo_s_90_range960x640.jpg

Att använda sig av containrar för sina tjänster blir allt vanligare och några som tidigt hängt på är Volvo Cars som idag använder det för stora delar av sin verksamhet.

Ta hjälp av 16 miljoner utvecklare

1 nov 2016 digit

ted red hat snip.JPG ted red hat snip.JPG ted red hat snip.JPG video

Ted Schönbeck, teknisk chef, Red Hat och Anders Jansson, specialist datacenter, Atea, diskuterar fördelarna med öppen källkod och vad som krävs för att ta steget dit.

Nordeas devop störst i Europa

29 sep 2017 digit

2016_wahlroos2_highres_2.jpg 2016_wahlroos2_highres_2.jpg 2016_wahlroos2_highres_2.jpg

När Nordea utvecklar sin digitala plattform berörs 11 miljoner kunder i 16 länder. Containerplattformen OpenShift är en förutsättning för en snabb förändringsprocess och flexibla möjligheter att testa nya tjänster.

Open source allt viktigare för Microsoft

27 okt 2016 digit

optolexiajpg.jpg optolexiajpg.jpg optolexiajpg.jpg

Maktkampen mellan Red Hat och Microsoft är över. Den globala överenskommelsen från i somras har nu för första gången resulterat i ett svenskt samarbetsavtal. I praktiken öppnar det för fler rena open source-lösningar, som till exempel Optolexias screeningmetd för att tidigt upptäcka barn med dyslexi.

Öppen källkod lyfter kommuner

20 okt 2016 it i skolan

skolbarnjpg.jpg skolbarnjpg.jpg skolbarnjpg.jpg

Öppna källkodslösningar blir en allt viktigare del i kommunernas utvecklingsarbete. Detta betonas också i den handlingsplan för EU-utveckling som Sveriges kommuner och landsting, SKL, håller på att ta fram.