Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Toppform för Skatteverket

För Skatteverket har Red Hat OpenShift inneburit snabbare utvecklingsprocesser och nya samarbeten. Nu står flera delar av verksamheten i kö för att vara med i plattformen.

Text anne hammarskjöld Foto fredrik kron, adobestock 7 september 2018 digit

– På Skatteverket började vi med vår OpenShift containerplattform i början av året så det har gått oerhört snabbt. Då startade vi dels GITS-projektet, dels drog vi igång ett pilotprojekt för att utveckla en applikation på plattformen. Piloten handlar om skatteberäkning som är en jätteviktig funktion för oss. Den ska ut till alla medborgare och ur vårt perspektiv är det en bra, okomplicerad pilot för att testa ny teknik, säger Lillemor Ehrner, Head of App Development på Skatteverket på Red Hat Forum i Stockholm.

Hur har det gått?

– Än så länge går den fint. Vi kom igång innan sommaren och har kört i drift sedan dess. Det är några mindre problem men i det stora hela har det fungerat bra, säger Jerker Moberg, Head of GITS Architecture.

Vad innebär det att arbeta på en OpenShift-plattform?

– Det snabbar på utvecklingen och det ser man även på en relativt liten applikation som för skatteberäkningar. Här görs driftsättningar varje vecka och det kan vi inte göra på den gamla plattformen. Det är också en kick för våra medarbetare som tycker det är jättekul att jobba med helheten för att få fram den här produkten. Till det kommer nya möjligheter till samarbeten mellan våra olika avdelningar, säger Lillemor Ehrner.

Jerker, hur ser du på det?

– Ur vårt perspektiv ger plattformen nya möjligheter att förbättra automatiseringen och kunna få in saker i produktion på ett smidigare sätt. Det innebär mindre arbete och smidigare flöden för oss. Vi flyttar också tekniken närmare utvecklingssidan på ett sätt som lovar gott för framtiden.

Vad händer närmast?

– Nu kommer några verksamhetskritiska applikationer och det är såklart både nervöst och spännande. Nästa applikation är en stor och viktig pilot som vi bedömer kommer gå bra. Till nyår räknar vi med att kunna släppa fram fler delar av vår verksamhet och det är många som vill upp på den här plattformen.

Varför valde ni Red Hats plattform?

– Det som gjorde valet enkelt för oss är möjligheten att ha både ett privat och ett publikt moln. Annars hade det krävts ganska stora åtgärder för att klassificera de olika projekten. Det här är ett bra sätt att lära oss tekniken, inte minst om vi senare väljer att gå ut i det publika molnet, avslutar Lillemor Ehrner.

Rekommenderad läsning

arbetsformedlingen-kö.jpg
video

Fler i jobb med Openshift

31 okt 2019 digit

Förra året kom beskedet att Arbetsförmedlingen minskar antalet handläggare med 4 500 personer och digitala lösningar blev ännu mer efterfrågade. Openshift och ett agilt arbetssätt hjälper Arbetsförmedlingen att påskynda sina leveranser att matcha jobbsökare och arbetsgivare.

tax-skatteverket.jpg
video

Snabb skatt med Openshift

9 okt 2019 digit

Med Skatteverkets Openshift-plattform jobbar it rekordsnabbt med utveckling. Funktionen skatteberäkning blev en succé och nu väntar nya team på att starta. Dessutom har det nya arbetssättet inneburit att Skatteverket är en het arbetsplats för jobbsökare.

lantmateriet-mixedrealirt-960640.jpg

MR och containrar för Lantmäteriet

15 okt 2018 digit

När Lantmäteriet omvärldsbevakar så är det bland annat Windows Server 2019, mixed reality, containrar och automatisering som är i fokus. Gemensamt för lösningarna är att de ska kunna leda till en ökad effektivisering inom flera olika områden. 

 

tre punkiga tuffa ungdomar på gatan tittar hemlighetsfullt mot kameran.jpg
video

Öppen källkod för jobbsökare

17 sep 2018 digit

Med open source-plattformen jobtechdev.se vill Arbetsförmedlingen hitta ett nytt sätt att samverka med marknaden. Utvecklare kan nu ta del av verktyg för att bygga tjänster för rekryterare och arbetssökande.

fyra-flygande-containrar.jpg
video

Red Hat gör öppet till standard

12 sep 2018 ledarskap

Från outsider till den som driver utvecklingen har Red Hat gjort en mycket speciell resa under sina 12 år. Vd Johan Fredriksson har varit med från början på ett företag där öppen källkod sitter i väggarna och det är kul varje dag.

två läkare står och gör sig redo för en operation.jpg
video

Containrar Kalmars komplement

10 sep 2018 digit

Kalmar läns landsting undersöker möjligheten att införa en generell containerplattform. Plattformen ska fungera som ett komplement till landstingets nuvarande drift och kunna bredda utbudet för användarna. 

 

redhat.png (2)

Red Hat köper Core OS

1 feb 2018 digit

Red Hat har förvärvat Core OS, ett bolag med ledande lösningar för containermiljöer.

en livräddningsbåt ute till havs med en helikopter ovanför.jpg

Snabbare hjälp med Openshift

24 apr 2018 digit

SOS International utvecklar smarta appar så att du snabbt ska få hjälp om olyckan är framme när du är utanför Sverige. I det arbetet kommer Red Hats containerplattform att vara oumbärlig.

villaomrade-960640.jpg
video

Openshift maxar ekonomin

5 dec 2019 digit

Ett nytt EU-direktiv ska utveckla och säkra elektroniska betalningar. För kreditupplysningsföretaget Asiakastieto innebär det nya affärsmöjligheter men också en större mängd data att hantera och har därför valt plattformen Openshift.