Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Toppform för Skatteverket

För Skatteverket har Red Hat OpenShift inneburit snabbare utvecklingsprocesser och nya samarbeten. Nu står flera delar av verksamheten i kö för att vara med i plattformen.

– På Skatteverket började vi med vår OpenShift containerplattform i början av året så det har gått oerhört snabbt. Då startade vi dels GITS-projektet, dels drog vi igång ett pilotprojekt för att utveckla en applikation på plattformen. Piloten handlar om skatteberäkning som är en jätteviktig funktion för oss. Den ska ut till alla medborgare och ur vårt perspektiv är det en bra, okomplicerad pilot för att testa ny teknik, säger Lillemor Ehrner, Head of App Development på Skatteverket på Red Hat Forum i Stockholm.

Hur har det gått?

– Än så länge går den fint. Vi kom igång innan sommaren och har kört i drift sedan dess. Det är några mindre problem men i det stora hela har det fungerat bra, säger Jerker Moberg, Head of GITS Architecture.

Vad innebär det att arbeta på en OpenShift-plattform?

– Det snabbar på utvecklingen och det ser man även på en relativt liten applikation som för skatteberäkningar. Här görs driftsättningar varje vecka och det kan vi inte göra på den gamla plattformen. Det är också en kick för våra medarbetare som tycker det är jättekul att jobba med helheten för att få fram den här produkten. Till det kommer nya möjligheter till samarbeten mellan våra olika avdelningar, säger Lillemor Ehrner.

Jerker, hur ser du på det?

– Ur vårt perspektiv ger plattformen nya möjligheter att förbättra automatiseringen och kunna få in saker i produktion på ett smidigare sätt. Det innebär mindre arbete och smidigare flöden för oss. Vi flyttar också tekniken närmare utvecklingssidan på ett sätt som lovar gott för framtiden.

Vad händer närmast?

– Nu kommer några verksamhetskritiska applikationer och det är såklart både nervöst och spännande. Nästa applikation är en stor och viktig pilot som vi bedömer kommer gå bra. Till nyår räknar vi med att kunna släppa fram fler delar av vår verksamhet och det är många som vill upp på den här plattformen.

Varför valde ni Red Hats plattform?

– Det som gjorde valet enkelt för oss är möjligheten att ha både ett privat och ett publikt moln. Annars hade det krävts ganska stora åtgärder för att klassificera de olika projekten. Det här är ett bra sätt att lära oss tekniken, inte minst om vi senare väljer att gå ut i det publika molnet, avslutar Lillemor Ehrner.

7 september 2018 Uppdaterad 4 november 2020 Reporter anne hammarskjöld digit Foto fredrik kron, adobestock

Rekommenderad läsning

Skatteverket

Skatteverkets molnstrategi

11 feb 2021 digit

Myndigheters närvaro i molnet är ett hett diskussionsämne, speciellt efter Schrems II-domen i somras. Men för Skatteverket är molnet en självklarhet, inte minst när det kommer till de europeiska cloudtjänsterna. Dessutom har myndigheten en molngrupp som löpande granskar vilka molntjänster som kan användas.

Rött Skynke Som Öppnas Med Två Händer På Varje Sida

Framtidens skatt med öppna API:er

11 jan 2021 digit

Framöver kan företagens omfattande arbete med redovisning och deklaration vara ett minne blott. Nu arbetar Skatteverket, tillsammans med banker och utvecklare, för en automatiserad deklaration.

Blåbär I Händer

Miljarder till bredband

17 sep 2020 digit

Regeringen satsar ytterligare 2,2 miljarder på utbyggnaden av bredband. Satsningen görs för att stärka Sveriges digitalisering och kommer att fördelas under de kommande fem åren.

Nedbrunnen Bil

It mot kriminalitet

2 sep 2020 säkerhet

Regeringen inrättar ett råd för att digitalisera och därigenom utveckla rättsväsendet. Arbetet ska leda till effektivare ärendehantering och ökade analys- och uppföljningsmöjligheter. 

kvinna står nere vid havet i röd jacka och mössa.jpg

Nyheter från Red Hat Summit

4 maj 2020 digit

Openshift virtualization innebär en ännu mer öppen och hybridvänlig it-hantering. Det framhöll Paul Cormier, CEO Red Hat, under Red Hat Summit, som i år lockade 80 000 deltagare.

färgglada shoppingkassar.jpg

Mot hållbar e-handel

3 mar 2020 digit

E-handeln i Sverige har fyrdubblats på tio år. För att tackla de koldioxidutsläpp detta medför föreslår nu myndigheten Trafikanalys en rad åtgärder till regeringen.

forskare i labbet.jpg
video
Ett samarbete mellan Red Hat och Voister

Universitet som väljer Openshift

13 feb 2020 digit

Göteborgs universitet ska byta plattform för sin webbplats. I arbetet kommer Red Hat Openshift att hjälpa utvecklarna med att hantera, utveckla och testa alla appar som byggs, med det tydliga målet att allt ska gå snabbare.

sverige-flagga-data.jpg

Vinst med samlad data

13 dec 2019 digit

Regeringen hoppas att miljarder ska sparas genom en gemensam digital infrastruktur. Därför har man nu beslutat om en förvaltningsgemensam sådan för informationsutbyte och ett nationellt ramverk för grunddata inom den offentliga förvaltningen.

villaomrade-960640.jpg
video

Openshift maxar ekonomin

5 dec 2019 digit

Ett nytt EU-direktiv ska utveckla och säkra elektroniska betalningar. För kreditupplysningsföretaget Asiakastieto innebär det nya affärsmöjligheter men också en större mängd data att hantera och har därför valt plattformen Openshift.