Red Hat gör öppet till standard

Från outsider till den som driver utvecklingen har Red Hat gjort en mycket speciell resa under sina 12 år. Vd Johan Fredriksson har varit med från början på ett företag där öppen källkod sitter i väggarna och det är kul varje dag.

– Intresset för open source bara ökar. Både i utvecklarfallet där man kanske går direkt in i communitys, men också från enterprise där men dels vill sänka kostnader, dels komma åt agiliteten och få del av utvecklingen men kanske inte vill bli en open source-spelare själv, säger Johan Fredriksson, Regional Director Nordics and Baltics på Red Hat under Red Hat Forum i Stockholm.

Sammanfatta dina 12 år på Red Hat.

– Jag kom in bland de första fem i Norden. Idag är vi drygt 200 medarbetare. Vid den tiden var vi inte i några affärskritiska lösningar utan fick diskutera och förklara fenomenet open source och varför det behövs. Under den här tiden har det förändrats jättemycket. Idag går man direkt till öppen källkod och vi är de facto-valet. Om vi tidigare spelade försvar har vi gått till att spela anfall nu.

Hur ser intresset ut om du jämför Norden och Baltikum?

– Tittar vi tillbaka lite var det mycket enklare att komma ut som öppen källkod-spelare i Finland av det enkla skälet att Linux kommer därifrån. Där tog det fart ganska fort med deras stora företag. Övriga länder i Norden var lite mer traditionella men idag har det jämnat ut sig. Tittar vi på Baltikum har marknaden generellt varit mindre mogen och företagen mindre. Men idag är öppen källkod deras absoluta förstahandsval. Så för oss är marknaden ganska balanserad idag.

Krav på att bli kostnadseffektivare, effektivare och agilare driver många till öppen källkod och Red Hat.

johan fredriksson, Regional Director Nordics and Baltics på Red Hat

– Idag jobbar vi med de riktigt stora företagsnamnen och utmaningen som återstår är att nå ut och bli lika kända bland äldre och medelstora företag.

Har it-avdelningar tid för nyheter?

– Ja, delvis har man det. Vi tillför också nya perspektiv i form av snabbare innovation och lägre kostnader. Det är möjligheter som intresserar många. Därför behöver vi också bygga upp en organisation med många konsultpartners och en egen konsultlåda som kan hjälpa kunden att förändras. Ofta behövs det någon typ av störning för att söka förändring. Till exempel driver krav på att bli kostnadseffektivare, effektivare och agilare många till öppen källkod och Red Hat.

Beskriv dina kommande 12 år.

– Kulturen inom Red Hat är väldigt speciell. Den drivs av öppen källkod och kulturen kring öppen källkod. Det bolaget väldigt öppet och transparent och vi kan tala om allt. Om jag skulle gå vidare är svårigheten att hitta liknande engagemang och drivkraft. Men jag hoppas få vara minst 12 år till på Red Hat. Jag har ingen anledning att gå någon annan stans och så länge bolaget vill ha mig vill jag ha bolaget. Det är en fantastisk arbetsplats där vi har kul varje dag.

12 september 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter elisabeth noreledarskapFoto fredrik kron, adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng