Plattor säker succé i gruvan

Bolidens smältverk tar emot koncentrat av guld och tellur från bland annat Renströmgruvan.

När Boliden inför plattor i en av sina underjordsgruvor är skiftlagens delaktighet helt avgörande. Tillgången till poddradio 1 300 meter ner i berget har blivit en oväntad ambassadör för digitalisering.

– På Boliden arbetar vi med digitalisering med hjälp av surfplattor i Renströmgruvan som är en av våra underjordsgruvor. Här får varje medarbetare en surfplatta för att kunna lösa arbetsuppgifter som tidigare varit manuella. Som att kunna hämta information som behövs för att fatta beslut utan att som tidigare kontakta driftcentralen. Eller att behöva använda radion för att skicka information till andra, säger Andreas Stenlund, it-chef gruvor, Boliden under it-arenan i Skellefteå.

Vad finns på plattorna?

– Vi har börjat med några enkla saker för att komma igång. Till exempel direkta genvägar till vårt intranät med tillgång till produktionskartor som visar var man ska göra nästa arbete. Avvikelserapportering är en annan viktig del. För oss på Boliden är säkerhet ett prioriterat och jätteviktigt område. Nu kan alla som upptäcker en potentiell fara skicka ett foto av den via en speciell app för vidare hantering och snabb uppföljning.

– Hittills har vi rullat ut cirka 40 plattor till ett skiftlag och inom några månader rullar vi ut de återstående cirka 80 plattorna. Nu jobbar vi för att medarbetarna ska få bättre överblick av sina arbetsordrar. Nu ligger de som en lista som var och en kan starta och stoppa så att arbetsledarna direkt ser vem som gör vad och hur långt man kommit. Det är en lösning som ger bättre uppföljningar och förenklar för alla att planera sitt arbete.

Berätta om uppkopplingen.

– Vi har byggt ut trådlösa nätverk i princip alla våra underjordsgruvor. Renström har ett fullt utbyggd trådlöst nätverk med vanlig wifi-teknik. Sedan gör vi försök i andra gruvor med att testa 5G bland annat.

Hur räknar ni hem satsningen?

– Vi är tidiga med att jobba så här och det finns inte så mycket siffror att jämföra med. Vår förhoppning är att 80 procent av våra medarbetare ska välja det här arbetssättet, som i praktiken innebär att de driver digitaliseringen av Bolidens gruvor. Om vi sedan ponerar att de 80 medarbetarna i Renströmgruvan sparar 30 minuter på manuell inrapportering, samt start, stopp och avslut varje dag – då sparar vi snabbt väldigt mycket tid.

Boliden och Renströmgruvan

I Bolidenområdet i det mineralrika Skelleftefältet i Västerbotten gjordes det första guldfyndet som lade grunden för Bolidens verksamhet. Här har företaget sedan produktionsstarten på 1920-talet brutit malm i nära 30 gruvor. Idag består området av underjordsgruvorna Renström, Kristineberg och Kankberg samt dagbrottet Maurliden.

Med undantag för Kankberg bryts det komplexmalm som innehåller zink, koppar, bly, guld och silver i samtliga gruvor. I området finns även anrikningsverk samt ett lakverk för guld- och tellurproduktion. Koncentraten levereras sedan vidare till Bolidens smältverk, blysmältverk i Europa och tellurkunder Asien. 

Källa: boliden.com

Vilka är de stora utmaningarna?

– Den viktigaste utmaningen nu är att fortsätta utveckla samtalet med verksamheten så att ingen känner att it kommer och bestämmer över deras huvuden. Vi träffar de olika skiftlagen för att få veta vad de vill åstadkomma och deras önskemål och förhoppningar har resulterat i en lista med olika åtgärdspunkter.

– En annan utmaning är att teknikmognaden ser olika ut. Vissa medarbetare är väldigt erfarna och har använt surfplattor förut, medan det för andra är något helt nytt. Här är det viktigt att hitta rätt nivå mittemellan. Det andra är ett rent tekniskt problem och handlar om single sign on. Vi har flera olika system och vill hitta en gemensam motor så att användarna med en inloggning är inne i alla.

Vad tycker medarbetarna så här långt?

– Något som redan blivit väldigt uppskattat är möjligheten att kunna lyssna på webbradio i gruvan. Det brukar av naturliga skäl inte funka 1 300 meter under jord och är ett stort plus i kanten. Många gillar också att kunna köra videosamtal via Skype. Det har också blivit populärt med Messenger och möjligheten att till exempel bygga egna arbetsgrupper. Det här är en typ av incitament för att använda moderna verktyg som vi faktiskt inte kunde vi inte förutse, avslutar Andreas Stenlund.

 

 

13 september 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter tim lefflerdigit Foto boliden

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng