Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Ett enkelt val för Boliden

Med en helt ny överblick av säkerhet, maskinernas nyttjandegrad och antal borrhål har användningen av Power BI på Boliden på bara några månader gått från utvärdering till en självklarhet.

Text anne hammarskjöld Foto creative commons 15 mars 2018 digit

aitik-koppargruva-norr-om-polcirkeln2.jpg

– Säkerhet är ett prioriterat område inom Boliden och nu kan vi följa anmälda avvikelser, till exempel risken för att halka eller tillbud, på ett nytt sätt. Vi kan se hur de fördelar sig över dygnet och jämföra med tidigare perioder. Det har gett oss en helt annan visibilitet och verkligen bidragit till ett ännu bättre förebyggande arbete, säger Andreas Stenlund, it-chef på Bolidens affärsområde gruvor efter drygt fyra månader med Power BI.

Läs mer: Därför väljer Sandvikens skolor den gula knappen

I drygt nittio år har Boliden prospekterat, utvunnit och förädlat basmetaller som zink, koppar, nickel och bly samt ädelmetallerna guld, silver och platina. Med sex gruvområden i Sverige, Finland och på Irland har företaget länge skrapat på ytan efter ett lämpligt affärscase för att utvärdera Power BI. Valet föll på koppardagbrottet Aitik där lösningen erbjöd tydliga värden för verksamheten.

– Aitik använder många datakällor från många olika system. Det har inneburit mycket manuell hantering, från att föra in i statistik i Excel-ark till lösa lappar. För caset valde vi att gå vidare med fyra datakällor, hur många hål som borrats under dygnet, nyttjandegraden av truckar och lastare, klimat samt säkerhet, sammanfattar Andreas Stenlund.

Kort utvärdering

Copy-paste av data känns väldigt 1990-tal.

Andreas Stenlund , it-chef på Bolidens affärsområde gruvor

Utvärderingen startade i slutet av 2017 men resultaten är redan så goda att lösningen nu används på Sveriges största koppardagbrott tio mil norr om Polcirkeln.

– Vi börjar varje morgon med det vi kallar daglig styrning, en pulsmätning av verksamheten, för att se hur det går. Tidigare behövde vi ett antal skärmar, lappar med mera, med mera. Med Power BI får vi en helt annat annan överblick av datan och den visibiliteten är en stor fördel.

Uppkopplade gruvor

Boliden har gjort stora investeringar i gruvornas infrastruktur och Power BI är en naturlig förlängning av ett uppkopplat arbetssätt.

– I våra underjordsgruvor jobbar vi till exempel med uppkopplade maskiner och nu kommer vi kunna följa upp och jämföra nyttjandegraden på ett effektivare sätt. Men säkerheten är som sagt alltid prioriterad och vi märker ett stort tryck internt, alla vill ha samma lösning för avvikelserapportering som Aitik och vi kommer börja där för de andra sajterna.

Brytning dygnet runt

Aitik strax söder om Gällivare i Norrbotten är Sveriges största koppardagbrott. Här bryts dygnet runt malmfyndigheter av kopparkis innehållandes koppar, guld och silver.

Arbetet i Aitik sker med några av världens största maskiner. Bland dem finns bergtruckar som väger 570 ton med last, där bara hjulet är fyra meter i diameter och grävmaskiner som rymmer upp till 45 kubikmeter berg i skoporna. Maskinerna körs av nästan lika många kvinnor som män, vilket gör Aitik till en av världens mest jämställda gruvor.

Med närmare 700 anställda är Aitik den största privata arbetsgivaren i Gällivare kommun.

Källa: Boliden

Det är inte enbart den goda infrastrukturen som gör att Power BI är en tillgång för Boliden.

– Att göra en copy-paste av data känns väldigt 1990-tal. Nu slipper vi lägga tid på reaktiv data och kan lägga mer tid på att planera framåt och förbättra våra processer, helt enligt tankarna om lean production, avslutar Andreas Stenlund.

Rekommenderad läsning

Man I Orange Bygguniform Står På Solcell Och Fixar

Störst på förnybart

14 dec 2020 digit

Amazon är världens största köpare av förnybar energi. Det kommuniceras efter att bolaget investerar i ytterligare 26 vind- och solenergiprojekt, vilket totalt motsvarar 6,5 gigawatts.

Kretskort Leab 960640
video
Ett samarbete mellan Microsoft och Voister

Leab kretsar kring Azure

4 dec 2020 digit

Leab går från att drifta sin it lokalt till att nu lägga det mesta i Microsoft Azure. Det ska förenkla det dagliga arbetet och ge ökad säkerhet och flexibilitet.

Ett Modernt Vardagsrum

Ny teknik hos Bostaden

23 nov 2020 digit

Först i Sverige med indraget internet till sina bostäder. Bostadsföretaget Bostaden i Umeå fortsätter sin resa att nyttja teknik som skapar nytta för boende och medarbetare. Nästa steg är bland annat en RPA-lösning, som ska ger mer tid till kvartersvärdar och till personalen som hanterar lägenhetshyror.

Videomöte Teams 960640

Kontroll i Teams

8 sep 2020 digit

Nu lanserar Microsoft ytterligare en nyhet i Teams. Den nya funktionen spotlight innebär att mötesarrangören kan kontrollera vyn för samtliga deltagare.

Boliden Digital Arbetsplats
video

Bolidens smarta arbetsplats

17 aug 2020 digit

Boliden använder sig av arbetsplats som tjänst vilket innebär att många delar av den digitala arbetsplatsen levereras i samma tjänst. Det har inneburit bättre omvärldsbevakning, minskad arbetsbelastning och sänkta utgifter. 

Fyra Bensinpump
voister trend 2020

När viruset kom till Qstar

12 aug 2020 digit

Med Teams utrullat till alla medarbetare och proaktiva säkerhetsrutiner var Qstar redo för distansarbete när pandemin krävde hemmajobb. För att allt ska fungera krävs både hög flexibilitet och en ökad omvärldsbevakning.

Riksdag Sverige

Sveriges AI-miss

29 jun 2020 digit

Sverige har missat möjligheten att AI-utbilda korttidspermitterade under coronapandemin. Nu behöver vi som land få till en demokratisering av tekniken, fokusera hårt på tillämpningar och politiker med mer positiv inställning. Det menar Daniel Akenine, Microsoft och Luka Crnkovic-Friis, Peltarion. 

flera gamla telefonlurar i luften i olika färger.jpg

Teams nu i Slack

2 apr 2020 digit

Slack närmar sig Teams och har lanserat en app som gör att användare kan ringa in till Temas. Intresset har hittills varit mycket stort.

autopilot-i-ett-flygplan.jpg
video
ett samarbete mellan microsoft och voister

Bodens nya autopilot

25 feb 2020 digit

Alla nya datorer i Boden kopplas numera till Microsofts tjänst Autopilot, ett verktyg som förenklar för både skolelever och anställda. För att få teknisk hjälp har kommunen en chattbot dit elever kan vända sig med sina frågor.