Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Ett enkelt val för Boliden

Med en helt ny överblick av säkerhet, maskinernas nyttjandegrad och antal borrhål har användningen av Power BI på Boliden på bara några månader gått från utvärdering till en självklarhet.

Text anne hammarskjöld Foto creative commons 15 mars 2018 digit

aitik-koppargruva-norr-om-polcirkeln2.jpg

– Säkerhet är ett prioriterat område inom Boliden och nu kan vi följa anmälda avvikelser, till exempel risken för att halka eller tillbud, på ett nytt sätt. Vi kan se hur de fördelar sig över dygnet och jämföra med tidigare perioder. Det har gett oss en helt annan visibilitet och verkligen bidragit till ett ännu bättre förebyggande arbete, säger Andreas Stenlund, it-chef på Bolidens affärsområde gruvor efter drygt fyra månader med Power BI.

Läs mer: Därför väljer Sandvikens skolor den gula knappen

I drygt nittio år har Boliden prospekterat, utvunnit och förädlat basmetaller som zink, koppar, nickel och bly samt ädelmetallerna guld, silver och platina. Med sex gruvområden i Sverige, Finland och på Irland har företaget länge skrapat på ytan efter ett lämpligt affärscase för att utvärdera Power BI. Valet föll på koppardagbrottet Aitik där lösningen erbjöd tydliga värden för verksamheten.

– Aitik använder många datakällor från många olika system. Det har inneburit mycket manuell hantering, från att föra in i statistik i Excel-ark till lösa lappar. För caset valde vi att gå vidare med fyra datakällor, hur många hål som borrats under dygnet, nyttjandegraden av truckar och lastare, klimat samt säkerhet, sammanfattar Andreas Stenlund.

Kort utvärdering

Copy-paste av data känns väldigt 1990-tal.

Andreas Stenlund , it-chef på Bolidens affärsområde gruvor

Utvärderingen startade i slutet av 2017 men resultaten är redan så goda att lösningen nu används på Sveriges största koppardagbrott tio mil norr om Polcirkeln.

– Vi börjar varje morgon med det vi kallar daglig styrning, en pulsmätning av verksamheten, för att se hur det går. Tidigare behövde vi ett antal skärmar, lappar med mera, med mera. Med Power BI får vi en helt annat annan överblick av datan och den visibiliteten är en stor fördel.

Uppkopplade gruvor

Boliden har gjort stora investeringar i gruvornas infrastruktur och Power BI är en naturlig förlängning av ett uppkopplat arbetssätt.

– I våra underjordsgruvor jobbar vi till exempel med uppkopplade maskiner och nu kommer vi kunna följa upp och jämföra nyttjandegraden på ett effektivare sätt. Men säkerheten är som sagt alltid prioriterad och vi märker ett stort tryck internt, alla vill ha samma lösning för avvikelserapportering som Aitik och vi kommer börja där för de andra sajterna.

Brytning dygnet runt

Aitik strax söder om Gällivare i Norrbotten är Sveriges största koppardagbrott. Här bryts dygnet runt malmfyndigheter av kopparkis innehållandes koppar, guld och silver.

Arbetet i Aitik sker med några av världens största maskiner. Bland dem finns bergtruckar som väger 570 ton med last, där bara hjulet är fyra meter i diameter och grävmaskiner som rymmer upp till 45 kubikmeter berg i skoporna. Maskinerna körs av nästan lika många kvinnor som män, vilket gör Aitik till en av världens mest jämställda gruvor.

Med närmare 700 anställda är Aitik den största privata arbetsgivaren i Gällivare kommun.

Källa: Boliden

Det är inte enbart den goda infrastrukturen som gör att Power BI är en tillgång för Boliden.

– Att göra en copy-paste av data känns väldigt 1990-tal. Nu slipper vi lägga tid på reaktiv data och kan lägga mer tid på att planera framåt och förbättra våra processer, helt enligt tankarna om lean production, avslutar Andreas Stenlund.

Rekommenderad läsning

powerbi-desktopjpg.png

Nya affärer med Power BI

14 nov 2016 digit

Power BI gör det möjligt att hantera data via bland annat kartor och diagram.

– Du kan analysera data och hitta mönster och insikter, och därmed få tillgång till konkurrensfördelar."

burmanWEBB.jpg

Boliden utvinner ny konkurrenskraft

25 sep 2017 ledarskap

För gruv- och smältbolaget Boliden innebär digitalisering att erbjuda medarbetarna säkrare arbetsplatser. Men också en möjlighet att jobba effektivare och konkurrera med världsmarknadens giganter.

 

alger-i-narbild-med-bubblor.jpg

Grönare elektronik med alger

2 mar 2018 digit

Nu ska Rise och Boliden undersöka om algodlingar kan minska utsläppen av växthusgaser från metallindustrin.

bolidens-smaltverk.jpg
video

Plattor säker succé i gruvan

13 sep 2018 digit

När Boliden inför plattor i en av sina underjordsgruvor är skiftlagens delaktighet helt avgörande. Tillgången till poddradio 1 300 meter ner i berget har blivit en oväntad ambassadör för digitalisering.

dronare-i-fjallen.jpg

Drönare guld för gruvor

5 okt 2018 digit

En specialutvecklad drönare ska upptäcka sprickor i dagbrott och bidra till att lösa mysteriet med hur malmkroppar bildas. Hugin finansieras av LKAB och Boliden och kan på en halvtimme scanna av och fotografera en ytan motsvarande 75 fotbollsplaner.

två killar på boliden med en platta i en gruva.jpg
video

BI gör Boliden bättre

16 dec 2019 digit

Boliden tar hjälp av Power BI för att få struktur och koll på all data. I kombination med plattor i gruvorna är planen att verktygen ska förbättra bolagets processer och även vara ett stöd för medarbetarna att ta nya digitala kliv.

maskinist nere i bolidens gruva står och fjärrstyr en maskin.jpg
video

Bolidens plan för 2024

21 okt 2019 digit

Uppkopplade gruvor med hjälp av 5G, allt fler medarbetare som jobbar digitalt och en konstant, hög säkerhet. Det är planen för Boliden, enligt CIO Göran Kördel. 

tjej meckar i produktionen med en volvobil.jpg
video

CEVT bygger för framtiden

11 jun 2018 digit

Geelykoncernens innovationscentrum CEVT, China Euro Vehicle Technology, lever som man lär. Här jobbar it-avdelningen helt agilt för snabb och lösningsorienterad support till Geelys dotterbolag i Europa och USA. Snart samlas alla bolag i Sverige under ett tak byggt för hur vi jobbar 2025.

AdobeStock_9198755_Oatly_960x640.jpg

Oatly skördar framgångar med Office 365

15 okt 2016 digit

Med sina havrebaserade produkter har Oatly på relativt kort tid vuxit sig stora både nationellt och internationellt. För it-avdelningen har det inneburit att man skrotat en åldrig infrastruktur och infört Office 365 för samarbete.