Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Ett enkelt val för Boliden

aitik-koppargruva-norr-om-polcirkeln2.jpg

Med en helt ny överblick av säkerhet, maskinernas nyttjandegrad och antal borrhål har användningen av Power BI på Boliden på bara några månader gått från utvärdering till en självklarhet.

– Säkerhet är ett prioriterat område inom Boliden och nu kan vi följa anmälda avvikelser, till exempel risken för att halka eller tillbud, på ett nytt sätt. Vi kan se hur de fördelar sig över dygnet och jämföra med tidigare perioder. Det har gett oss en helt annan visibilitet och verkligen bidragit till ett ännu bättre förebyggande arbete, säger Andreas Stenlund, it-chef på Bolidens affärsområde gruvor efter drygt fyra månader med Power BI.

Läs mer: Därför väljer Sandvikens skolor den gula knappen

I drygt nittio år har Boliden prospekterat, utvunnit och förädlat basmetaller som zink, koppar, nickel och bly samt ädelmetallerna guld, silver och platina. Med sex gruvområden i Sverige, Finland och på Irland har företaget länge skrapat på ytan efter ett lämpligt affärscase för att utvärdera Power BI. Valet föll på koppardagbrottet Aitik där lösningen erbjöd tydliga värden för verksamheten.

– Aitik använder många datakällor från många olika system. Det har inneburit mycket manuell hantering, från att föra in i statistik i Excel-ark till lösa lappar. För caset valde vi att gå vidare med fyra datakällor, hur många hål som borrats under dygnet, nyttjandegraden av truckar och lastare, klimat samt säkerhet, sammanfattar Andreas Stenlund.

Kort utvärdering

Copy-paste av data känns väldigt 1990-tal.

Andreas Stenlund , it-chef på Bolidens affärsområde gruvor

Utvärderingen startade i slutet av 2017 men resultaten är redan så goda att lösningen nu används på Sveriges största koppardagbrott tio mil norr om Polcirkeln.

– Vi börjar varje morgon med det vi kallar daglig styrning, en pulsmätning av verksamheten, för att se hur det går. Tidigare behövde vi ett antal skärmar, lappar med mera, med mera. Med Power BI får vi en helt annat annan överblick av datan och den visibiliteten är en stor fördel.

Uppkopplade gruvor

Boliden har gjort stora investeringar i gruvornas infrastruktur och Power BI är en naturlig förlängning av ett uppkopplat arbetssätt.

– I våra underjordsgruvor jobbar vi till exempel med uppkopplade maskiner och nu kommer vi kunna följa upp och jämföra nyttjandegraden på ett effektivare sätt. Men säkerheten är som sagt alltid prioriterad och vi märker ett stort tryck internt, alla vill ha samma lösning för avvikelserapportering som Aitik och vi kommer börja där för de andra sajterna.

Brytning dygnet runt

Aitik strax söder om Gällivare i Norrbotten är Sveriges största koppardagbrott. Här bryts dygnet runt malmfyndigheter av kopparkis innehållandes koppar, guld och silver.

Arbetet i Aitik sker med några av världens största maskiner. Bland dem finns bergtruckar som väger 570 ton med last, där bara hjulet är fyra meter i diameter och grävmaskiner som rymmer upp till 45 kubikmeter berg i skoporna. Maskinerna körs av nästan lika många kvinnor som män, vilket gör Aitik till en av världens mest jämställda gruvor.

Med närmare 700 anställda är Aitik den största privata arbetsgivaren i Gällivare kommun.

Källa: Boliden

Det är inte enbart den goda infrastrukturen som gör att Power BI är en tillgång för Boliden.

– Att göra en copy-paste av data känns väldigt 1990-tal. Nu slipper vi lägga tid på reaktiv data och kan lägga mer tid på att planera framåt och förbättra våra processer, helt enligt tankarna om lean production, avslutar Andreas Stenlund.

15 mars 2018 Uppdaterad 20 januari 2020 Reporter anne hammarskjöld digit Foto creative commons

Rekommenderad läsning

Fyra Människor Håller Upp Varsin Färgglad Chattbubbla Framför Ansiktet

Slutchattat i Teams

17 feb 2021 digit

Nu kan du stänga av chattfunktionen under möten för att minimera distraktionen för deltagarna. Det är en lösning som har efterfrågats av många, inte minst av lärare. 

Skatteverket

Skatteverkets molnstrategi

11 feb 2021 digit

Myndigheters närvaro i molnet är ett hett diskussionsämne, speciellt efter Schrems II-domen i somras. Men för Skatteverket är molnet en självklarhet, inte minst när det kommer till de europeiska cloudtjänsterna. Dessutom har myndigheten en molngrupp som löpande granskar vilka molntjänster som kan användas.

Hjärtan Molnet

Rekord för molnet

8 feb 2021 digit

Globala investeringar i molninfrastruktur växte med 32 procent under det fjärde kvartalet 2020. Marknaden omsatte 39,9 miljarder dollar under perioden, vilket är 10 miljarder mer än samma period 2019 och därmed den största ökningen någonsin. 

Hp Reverb G2 På Tjej 3
video
Ett samarbete med HP

Maxa VR med HP

29 jan 2021 digit

Utbildning och samarbete i VR minskar utbildningskostnader, sparar tid och är bättre för miljön. Utöver bättre spelupplevelse, vill HP med sin nya generation VR-headset göra tekniken mer tillgänglig för fler verksamheter och användningsområden.  

Magnus Wink Slöjd2

Digital slöjd

28 jan 2021 digit

Magnus Wink utbildar lärare i bland annat slöjd och sedan pandemin har han gjort det digitalt och helt på distans. Några av utmaningarna har handlat om att hålla nere maskinljudet och att faktiskt spara snarare än att förlora tid.

Man I Orange Bygguniform Står På Solcell Och Fixar

Störst på förnybart

14 dec 2020 digit

Amazon är världens största köpare av förnybar energi. Det kommuniceras efter att bolaget investerar i ytterligare 26 vind- och solenergiprojekt, vilket totalt motsvarar 6,5 gigawatts.

Kretskort Leab 960640
video
Ett samarbete med Microsoft

Leab kretsar kring Azure

4 dec 2020 digit

Leab går från att drifta sin it lokalt till att nu lägga det mesta i Microsoft Azure. Det ska förenkla det dagliga arbetet och ge ökad säkerhet och flexibilitet.

Ett Modernt Vardagsrum

Ny teknik hos Bostaden

23 nov 2020 digit

Först i Sverige med indraget internet till sina bostäder. Bostadsföretaget Bostaden i Umeå fortsätter sin resa att nyttja teknik som skapar nytta för boende och medarbetare. Nästa steg är bland annat en RPA-lösning, som ska ger mer tid till kvartersvärdar och till personalen som hanterar lägenhetshyror.

Videomöte Teams 960640

Kontroll i Teams

8 sep 2020 digit

Nu lanserar Microsoft ytterligare en nyhet i Teams. Den nya funktionen spotlight innebär att mötesarrangören kan kontrollera vyn för samtliga deltagare.