Bolidens växande datamängd

En växande datamängd från sensorer och IoT gör att företags datacenter måste moderniseras och utökas för att kunna hantera allt större datamängder. Det menar Robert Ekberg driftchef på Boliden, som nu planerar för Bolidens uppdaterade datacenter.

 

– Vi har en väldigt traditionell datacentermiljö som är byggd på blocklagring. Vi kollar nu på nästa steg mot en modernare miljö, djupare konvergerat eller någon form där emellan. Det är utmaningen. Sedan har vi centrala datacenter som är utlokaliserade på varje verksam ort och vi vill få någon form av koppling mellan de två, säger Robert Ekberg, driftchef på Boliden.

Vad är det som gör att ni behöver göra denna förändring?

– I stort är det framförallt en växande datamängd, i form av sensordata och från autonoma maskiner, som genererar olika informationsflöden som vi inte haft på samma sätt tidigare. Vi har alltid växt kraftigt datamängdsmässigt men inte på det här sättet, och just nu går det väldigt fort.

Hur ser planen ut för Boliden när det gäller big data?

– Det är en stor utmaning. Vi vet inte vad vi vill göra med all data eller hur vi vill hantera den men vi vill vara redo för att kunna hantera den på rätt sätt. Det är som Mikael Dell säger, att det kommer finnas allt fler saker som genererar data hela tiden.

– Vi har kommit väldigt långt när det kommer till sensorer och IoT. Det är en stor fördel för gruvdrift, att ta det till nästa steg.

Vad tror du valet blir när ni väl är framme vid beslutet kring ert nya datacenter?

– Det är en jättesvår fråga och något vi försöker att jobba på. Jag skulle tro att det kommer handla om en mix. Vi kommer inte gå fullt ut på det allra hetaste utan kommer förmodligen behöva någon sorts kombination. Fast jag vill att det ska ligga i framkant ändå.

29 maj 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Elisabeth NoredigitFoto Fredrik Kron, Stefan Berg

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng