Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Boliden utvinner ny konkurrenskraft

För gruv- och smältbolaget Boliden innebär digitalisering att erbjuda medarbetarna säkrare arbetsplatser. Men också en möjlighet att jobba effektivare och konkurrera med världsmarknadens giganter.

Text Tim Leffler Foto Boliden 25 september 2017 ledarskap

burmanWEBB.jpg

För Bolidens Technology Project Manager Peter Burman är förbättrad säkerhet det enskilt viktigaste när företaget börjar digitalisera sina arbetsrutiner.

– Idag är byggbranschen statistiskt mindre säker än gruvbranschen så där har vi faktiskt kommit en bra bit, säger Peter Burman, Technology Project Manager på Boliden.

Säkerhet i fokus

Digitalisering i gruvbranschen handlar förstås som hos så många andra företag om att effektivisera verksamheten. Men på Boliden handlar det kanske framförallt om säkerhet.

– Tack vare att vi nu har wifi i alla våra gruvor kan vi se arbetarnas positionering, och således också vilka säkerhetsutrymmen de sökt upp om det skulle börja brinna. Utbyggnaden av wifi gjorde oss förstås också attraktivare för andra företag att samarbeta med, säger Peter Burman.

ds 2016.jpg

Digitala strategier

Peter Burman är en av talarna under Digitala strategier 22 november. Anmäl dig här. 

Boliden har till exempel precis gått in i ett samarbete med Volvo, som håller på att testa sin första generation av förarlösa lastbilar gruvorna. Tanken är förstås att de självkörande lastbilarna skulle kunna minska risken för skador ännu mer, och att betydligt färre arbetare skulle behöva åka ner till de mest riskfyllda zonerna.

– Säkerhet är alltid vårt huvudsakliga mål, säger Peter Burman.

Början på resan

Precis som i alla andra branscher som står inför stora digitaliseringsförändringar, är det omöjligt att säga exakt var mest krut bör läggas och vilka satsningar som kommer att bli lönsamma.                  

– Man kan jämföra med tidningsbranschen där ju digitaliseringen har gjort det nödvändigt för dem att tänka på hur de kan vara fortsatt lönsamma och relevanta utanför ett papperstidningsformat. Vi är precis i början av vår digitaliseringsresa och vi kommer också behöva identifiera vad som är vår ”papperstidning”, säger han.

Ju bättre digitalisering desto mer malm

I takt med automatiseringen dyker också ofrånkomligen frågan om hur många jobb som står på spel upp.

Men detta är inte något som kommer att drabba gruvbranschen enligt Peter Burman. Effektiviseringen kan istället komma att göra så att mer malm bryts. När man i dag bryter malm letar man ofta upp de platserna med högst koncentration, och bryr sig inte om att bryta på ställen i bergen med lite malm, så kallad marginalmalm, eftersom det inte är lönsamt.

– Effektiviseringen kan snarare göra det lönsamt att bryta marginalmalm. Om vi idag har 50 personer i en gruva som bryter en viss mängd malm, kommer de fortsatt att behövas eftersom vi framtiden kanske kan bryta tre gånger så mycket malm, säger Peter Burman.

Hur långt har gruvindustrin kommit i sitt digitaliseringsarbete om man jämför med andra branscher?

– Inte så långt som man skulle kunna önska, tyvärr. I första hand beror det på att de stora gruvjättarna inte gjort sin hemläxa. Om de största gruvbolagen – som är uppemot tio gånger så stora som Boliden – inte efterfrågar smartare maskiner blir det svårare för oss som ett mindre bolag att få vår röst hörd. Trots det ligger vi långt före alla andra, och i vårt senaste stora projekt i Kankbergsgruvan har vi tillsammans med andra stora svenska företag har vi bland annat börja köra fjärrstyrda hjullastare som ett steg i att stärka effektivisera gruvdriften. Först nu har de stora gruvjättarna också börjat röra på sig.

”Steal with pride”

1832_BOL_5205.jpg

Peter Burman, Technology Project Manager, Boliden

För att hålla sig à jour med de senaste tekniska lösningar måste man våga hämta inspiration från andra, menar Peter Burman.

– Det finns en devis som jag alltid påminner mina medarbetare om: att vi måste komma ifrån tanken att ”vi är speciella”. Alla yrken lider nog av det syndromet; att man tänker sig att lösningar som fungerar för andra företag inte kommer att fungera på det företag man själv arbetar på. Men där måste vi tänka precis tvärtom. Wifi:et på ett kontor kan visst fungera i en gruva. Ett annat exempel är de arbetstelefoner som vi använder idag och som står emot fukt och som man kan tvätta med sprit, utvecklades från början till sjukhuspersonal. Så: steal with pride, säger han.

 

Rekommenderad läsning

Boliden_960x640.jpg
video

Utbildning ger resultat mot ransomware

6 okt 2016 säkerhet

Ransomware och andra hot botas bäst med utbildning. Efter att Boliden införde korta lektioner agerar medarbetarna snabbt och rätt vid attacker.

Aitik-koppargruva-norr-om-polcirkeln.jpg

Ett enkelt val för Boliden

15 mar 2018 digit

Med en helt ny överblick av säkerhet, maskinernas nyttjandegrad och antal borrhål har användningen av Power BI på Boliden på bara några månader gått från utvärdering till en självklarhet.

alger-i-narbild-med-bubblor.jpg

Grönare elektronik med alger

2 mar 2018 digit

Nu ska Rise och Boliden undersöka om algodlingar kan minska utsläppen av växthusgaser från metallindustrin.

dronare-i-fjallen.jpg

Drönare guld för gruvor

5 okt 2018 digit

En specialutvecklad drönare ska upptäcka sprickor i dagbrott och bidra till att lösa mysteriet med hur malmkroppar bildas. Hugin finansieras av LKAB och Boliden och kan på en halvtimme scanna av och fotografera en ytan motsvarande 75 fotbollsplaner.

kvinna öppnar kyl i mörkt kök och har en förvånad min.jpg
video

På e-handelns läppar

19 nov 2018 digit

Idag räcker det inte med ett snyggt gränssnitt på sajten. Inom kort är klockan, bilen och kylen enheter där alltmer handel kommer att äga rum. Därför måste vi vänja oss vid att erbjuda unified commerce.

Boliden Digital Arbetsplats
video

Bolidens smarta arbetsplats

17 aug 2020 digit

Boliden använder sig av arbetsplats som tjänst vilket innebär att många delar av den digitala arbetsplatsen levereras i samma tjänst. Det har inneburit bättre omvärldsbevakning, minskad arbetsbelastning och sänkta utgifter. 

maskinist nere i bolidens gruva står och fjärrstyr en maskin.jpg
video

Bolidens plan för 2024

21 okt 2019 digit

Uppkopplade gruvor med hjälp av 5G, allt fler medarbetare som jobbar digitalt och en konstant, hög säkerhet. Det är planen för Boliden, enligt CIO Göran Kördel. 

barne3WEBB.png
video

Allt börjar i ledningsgruppen

24 nov 2017 ledarskap

Synlighet och tillgänglighet är viktiga ledaregenskaper i en snabbrörlig och digitaliserad värld. Det menar Hélène Barnekow som driver Telia mot en innovativ struktrur.