Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Nu kodar Köping

Läroplanens krav på digital kompetens är en utmaning på många sätt. I Köping är lösningen en gemensam hemsida med stöd och inspiration för både lärare och elever. Välkommen till kommunen som andas programmering.

Text anne hammarskjöld Foto adobestock, anders olsson 20 september 2018 it i skolan

glad-tjej-programmerar-robot.jpg

– Vi vill sprida lust och glädje kring programmering. Det handlar också om att använda våra resurser på ett klokt sätt. Alla behöver inte uppfinna hjulet varje gång utan hellre utgå från material som redan finns men göra det så tillgängligt som möjligt, säger Anders Olsson, it-samordnare på Köpings kommun och en av upphovspersonerna till hemsidan köpingkodar.nu som vänder sig till kommunens cirka 350 lärare och skolpersonal samt elever från förskolan till gymnasiet.

Han berättar att Köping som så många andra kommuner noga följt arbetet med Skolverkets nya skrivningar om digital kompetens och programmering som trädde i kraft i somras. En stor fråga var hur Köping skulle kunna möta lärarnas behov av stöd i klassrummet.

teamet-bakom-koping-kodar.jpg

Anders Olsson och Lillian Brevik är stolta över men inte färdiga med köpingkodar.nu.

Trygg kompetensutveckling

Svaret blev att ta fram en hemsida med information om programmering och kodning som både erbjuder kompetensutveckling för lärare och rektorer och en röd pedagogisk tråd för eleverna genom hela deras utbildning. Förutom mycket diskussioner och research i arbetsgruppen har ett öra mot rälsen varit en stor tillgång för arbetet med sajten.

– Jag är mycket ute på skolorna och på plats i klassrummen. Samtalen med lärarna är värdefulla och har varit en tillgång för planeringen av sajtens innehåll och upplägg, säger Lillian Brevik som arbetar på den kommunala teknik- och entreprenörsskolan KomTek i Köping, och tillsammans med Anders Olsson samt lärarna Birger Eriksson och Linda Eriksson medlem i arbetsgruppen bakom sajten.

Alla behöver inte uppfinna hjulet varje gång utan hellre utgå från material som redan finns men göra det så tillgängligt som möjligt.

anders olsson , it-samordnare i Köpings kommun

Lektionsplanering och robotar

Med det plattformsoberoende programspråket Javascript som huvudfåra är innehållet på köpingkodar.nu tydligt organiserat i block enligt årskurser, uppgifter och förväntade kompetenser. Till exempel analog programmering och förmågan att skapa och följa stegvisa instruktioner under F-3. Block F-6 vänder sig mot pedagogerna och block 7-9 samt gymnasiet vänder sig till eleverna.

– Här kan lärarna hitta hjälp med lektionsplanering och länkar till andra användbara sidor inom området. Dessutom kan man boka programmerbara robotar som lånas ut enligt ett schema. Den lösningen är också ett exempel på hur vi delar resurser som annars kan vara svårt för en enskild skola att köpa in, säger Lillian Brevik.

Backa från gymnasiet

För att presentera sajten och möjligheterna den erbjuder har arbetsgruppen ordnat informationsträffar på kommunens skolor. Den typen av möten fortsätter man nu med.

– De reaktioner vi har fått så här långt är väldigt positiva och man uppskattar stödet. Vi är också tydliga med att sajten å ena sidan ska erbjuda en gemensam, pedagogisk grund. Samtidigt kan innehållet ses som förslag och den lärare som vill testa något eget uppmuntrar vi och hoppas att resultatet blir något vi kan dela på sajten, säger Anders Olsson.

Efter ett års förberedelser och drygt en termin efter lanseringen är arbetsgruppen stolt men inte nöjd.

– Vi fortsätter jobba för att sajten ska skapa trygghet och glädje både för oss i kommunen och för skolor i andra delar av landet. Den är inte klar och det blir den aldrig givet hur fort utvecklingen går. Vi ska också bygga klart gymnasiedelen, sammanfattar Anders Olsson.

Vad är ert bästa knep för att få till den röda tråden i innehållet?

– Tänk hela vägen. Vad ska eleverna kunna på gymnasiet och backa därifrån, avslutar Lillian Brevik.

 

Rekommenderad läsning

Academedia_960x640.jpg
podcast

Academedias elever lär lärare

14 jul 2017 it i skolan

Petter Hallman, CIO på Academedia, deltog under Almedalsveckan och pratar i Voister-podden om vad som är högst på agendan under 2017, hur koncernen jobbar med hållbarhet och hur intresset för programmering kan öka.

robotbett_960x640.jpg
video

Robotar ska lära barn att programmera

1 feb 2017 it i skolan

Genom att bygga robotar ska barn lära sig om datorer, elektronik, ingenjörskap och programmering. Bakom konceptet ligger Peli de Halleux, utvecklare på Microsoft Research, och hans team.

finn upp bild tjej.jpg

Finn upp ökar elevernas digitala kunnande

5 mar 2017 it i skolan

Finn upp är Sveriges största uppfinnartävling för grundskolan. Syftet är att utveckla elevernas kreativitet, entreprenöranda och digitala kunnande inför kommande arbetsliv.

 

 

programmering snip.JPG

Skolprogrammering - ett mål som infriades

11 jul 2016 it i skolan

Dåligt intresse för it-utbildningar fick Christine Kastner Johnson att vilja få in programmering i skolan. Tre år senare har planerna uppfyllts. I Almedalen fick bland annat politiker och lärare testa programmering för första gången, en av dem var Inger Källgren Sawela, kommunstyrelsens ordförande i Gävle.

programmering .jpg

"All grund till digitalisering ligger i programmering"

4 nov 2016 digit

Organisationen Swedsoft vill öka antalet programmerare, bland annat arbetar de med att få in nyanlända på marknaden.
– Vi behöver de nyanländas kunnande om vi vill fortsätta vara världsledande, säger Gabriel Modéus, generalsekreterare på Swedsoft.

LindaLiukas_960x640.jpg

"Lär barnen att programmera i skolan"

17 jan 2017 it i skolan

När Linda Liukas var 23 bestämde hon sig för att återuppväcka glädjen i att programmera. Resultatet blev ett nätverk, Rails Girls, som haft programmeringsträffar för kvinnor i över 270 städer, och en barnboksserie om programmering.

småbarnWEBB.jpg

Kodning på dagis i Ystad

3 nov 2017 it i skolan

Green screen, Blue-Bots och virtuella kiosker. På Soldalens förskola i Ystad är digitala verktyg en självklar del av pedagogiken.

skola-nordmaling.jpg

Så blev Nordmaling bäst i klassen

4 jan 2018 it i skolan

Västerbottens bästa skolor ligger i Nordmaling och är resultatet av delakulturen och ett genuint intresse för digitalisering. Men frågan är hur långt man kommit utan rektor Birgitta Tornberg.

AdobeStock_90046923_2.jpg
video

Gävle gillar programmering

21 sep 2017 it i skolan

Gävle kommun har anställt en processledare för att möta skolornas intresse för programmering enligt den nya läroplanen. Samtidigt skiftar perspektivet från att fokusera på tekniken till att sätta pedagogiken i första rummet.