Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Nu kodar Köping

glad-tjej-programmerar-robot.jpg

Läroplanens krav på digital kompetens är en utmaning på många sätt. I Köping är lösningen en gemensam hemsida med stöd och inspiration för både lärare och elever. Välkommen till kommunen som andas programmering.

– Vi vill sprida lust och glädje kring programmering. Det handlar också om att använda våra resurser på ett klokt sätt. Alla behöver inte uppfinna hjulet varje gång utan hellre utgå från material som redan finns men göra det så tillgängligt som möjligt, säger Anders Olsson, it-samordnare på Köpings kommun och en av upphovspersonerna till hemsidan köpingkodar.nu som vänder sig till kommunens cirka 350 lärare och skolpersonal samt elever från förskolan till gymnasiet.

Han berättar att Köping som så många andra kommuner noga följt arbetet med Skolverkets nya skrivningar om digital kompetens och programmering som trädde i kraft i somras. En stor fråga var hur Köping skulle kunna möta lärarnas behov av stöd i klassrummet.

teamet-bakom-koping-kodar.jpg

Anders Olsson och Lillian Brevik är stolta över men inte färdiga med köpingkodar.nu.

Trygg kompetensutveckling

Svaret blev att ta fram en hemsida med information om programmering och kodning som både erbjuder kompetensutveckling för lärare och rektorer och en röd pedagogisk tråd för eleverna genom hela deras utbildning. Förutom mycket diskussioner och research i arbetsgruppen har ett öra mot rälsen varit en stor tillgång för arbetet med sajten.

– Jag är mycket ute på skolorna och på plats i klassrummen. Samtalen med lärarna är värdefulla och har varit en tillgång för planeringen av sajtens innehåll och upplägg, säger Lillian Brevik som arbetar på den kommunala teknik- och entreprenörsskolan KomTek i Köping, och tillsammans med Anders Olsson samt lärarna Birger Eriksson och Linda Eriksson medlem i arbetsgruppen bakom sajten.

Alla behöver inte uppfinna hjulet varje gång utan hellre utgå från material som redan finns men göra det så tillgängligt som möjligt.

anders olsson , it-samordnare i Köpings kommun

Lektionsplanering och robotar

Med det plattformsoberoende programspråket Javascript som huvudfåra är innehållet på köpingkodar.nu tydligt organiserat i block enligt årskurser, uppgifter och förväntade kompetenser. Till exempel analog programmering och förmågan att skapa och följa stegvisa instruktioner under F-3. Block F-6 vänder sig mot pedagogerna och block 7-9 samt gymnasiet vänder sig till eleverna.

– Här kan lärarna hitta hjälp med lektionsplanering och länkar till andra användbara sidor inom området. Dessutom kan man boka programmerbara robotar som lånas ut enligt ett schema. Den lösningen är också ett exempel på hur vi delar resurser som annars kan vara svårt för en enskild skola att köpa in, säger Lillian Brevik.

Backa från gymnasiet

För att presentera sajten och möjligheterna den erbjuder har arbetsgruppen ordnat informationsträffar på kommunens skolor. Den typen av möten fortsätter man nu med.

– De reaktioner vi har fått så här långt är väldigt positiva och man uppskattar stödet. Vi är också tydliga med att sajten å ena sidan ska erbjuda en gemensam, pedagogisk grund. Samtidigt kan innehållet ses som förslag och den lärare som vill testa något eget uppmuntrar vi och hoppas att resultatet blir något vi kan dela på sajten, säger Anders Olsson.

Efter ett års förberedelser och drygt en termin efter lanseringen är arbetsgruppen stolt men inte nöjd.

– Vi fortsätter jobba för att sajten ska skapa trygghet och glädje både för oss i kommunen och för skolor i andra delar av landet. Den är inte klar och det blir den aldrig givet hur fort utvecklingen går. Vi ska också bygga klart gymnasiedelen, sammanfattar Anders Olsson.

Vad är ert bästa knep för att få till den röda tråden i innehållet?

– Tänk hela vägen. Vad ska eleverna kunna på gymnasiet och backa därifrån, avslutar Lillian Brevik.

 

20 september 2018 Uppdaterad 17 december 2020 Reporter anne hammarskjöld it i skolan Foto adobestock, anders olsson

Rekommenderad läsning

Fyra Människor Håller Upp Varsin Färgglad Chattbubbla Framför Ansiktet

Slutchattat i Teams

17 feb 2021 digit

Nu kan du stänga av chattfunktionen under möten för att minimera distraktionen för deltagarna. Det är en lösning som har efterfrågats av många, inte minst av lärare. 

Minecraftfyrkanter Mot Vit Bakgrund

Västerås i Minecraft

11 nov 2020 digit

Under höstlovet jobbade närmare 200 ungdomar med att skapa ett nytt Västerås, men nu i Minecraft. Resultatet blev ett nytt utseende av staden och även nya bussturer som tar vägen förbi luckan på McDonalds. 

Tecknade Röda Äpplen Mot Vit Bakgrund

Chans till Guldäpple

25 sep 2020 it i skolan

Bäst i Sverige på att använda digitala medel i sin undervisning. Det är kriteriet bakom de tre nomineringarna till Guldäpplet 2020.

Videomöte Teams 960640

Kontroll i Teams

8 sep 2020 digit

Nu lanserar Microsoft ytterligare en nyhet i Teams. Den nya funktionen spotlight innebär att mötesarrangören kan kontrollera vyn för samtliga deltagare.

Skol Och Coronaprylar Mot Vit Bakgrund

Rise om skolhösten

2 sep 2020 it i skolan

Vårens undervisning online nådde blandade resultat, vilket kan ha lett till en utbildningsskuld som behöver åtgärdas. Det menar Lars Lingman på Rise.

Glada Barn Med Böcker Mot Gul Bakgrund

Skolan som klarar corona

13 aug 2020 it i skolan

När höstterminen drar igång kommer det vara med fortsatta restriktioner på grund av pandemin. Grundskolan Nya Elementar i Bromma är rustade med Apple Classroom och Teams, och har dessutom samlat goda erfarenheter från vårterminen.

Retorik Vr Scen

Retorikträna i VR

10 aug 2020 digit

Nu kan studerande på Påhlmans handelsinstitut träna retorik i VR. De kan testa att tala inför en större eller mindre publik och olika engagerad. Tanken är att det ska öka elevernas färdigheter och självförtroende att tala inför en grupp.

49 I Guldbokstäver

Så växer Teams

23 jun 2020 digit

Snart kan 49 personer synas samtidigt på skärmen. Det är en av nyheterna i Microsoft Teams, som kommer att lanseras i höst.

Disketter Mot Gul Bakgrund

Skolans edtech-kris

10 jun 2020 it i skolan

Kommuner kommer att ha olika svårt att satsa på digitala skolverktyg efter coronapandemin, vilket i sin tur leder till en alltmer ojämlik skola. Det menar Jannie Jeppesen, vd Swedish Edtech Industry.