Deep learning i växthus

gullig-kanin-ater-morot.jpg

Med hjälp en avancerad kombination av rörelseplanering och bildanalys har EU-projektet SWEEPER utvecklat en skörderobot som är den första av sitt slag. Nu är förhoppningen att den ska lösa bristen på arbetskraft bland Europas grönsaksodlare.

– Roboten använder deep learning för att hitta och undvika hinder som kvistar och stammar och styr robotarmen med en kombination av rörelseplanering och bildanalys, säger Thomas Hellström, professor på Institutionen för datavetenskap vid Umeå universitet som tillsammans med sitt forskarteam deltar i EU-projektet SWEEPER som pågått i snart fyra år.

Deep learning är AI-begrepp och innebär att komplexa neurala nätverk används för att lära datorn att till exempel känna igen föremål i bilder. I stället för att styra armens gripverktyg till en given (x,y,z)-koordinat styrs armen från en 3D-kamera monterad på gripverktyget så att paprikan centreras i bilden. Dessa AI-inspirerade lösningar bidrar till en robust funktion som inte påverkas av mekanisk instabilitet och förslitning.

Paprikor är speciellt svåra att skörda eftersom man måste skära av paprikan väldigt exakt.

thomas hellström, professor på Institutionen för datavetenskap vid Umeå universitet

Utvecklat styrningen

Idén till roboten kommer från ett tidigare EU-projekt CROPS där forskarna la grunden för de tekniker som nu förfinats till en robot som klarar av uppgiften att skörda paprikor i växthusmiljö. Varför skörda just paprika?

– Det råder stor brist på kunnig arbetskraft för att skörda både tomater, gurkor, och paprikor. Paprikor är speciellt svåra att skörda eftersom man måste skära av paprikan väldigt exakt för att inte skada frukten eller växten, säger Thomas Hellström i ett pressmeddelande.

Från 24 till 10 sekunder

I det europeiska samarbetsprojektet har Umeå universitet haft ansvar för integration av all mjukvara och hårdvara. Umeåforskarna har också utvecklat den överordnade styrningen av robotens beteende och kameraguidad kontroll av robotens arm. En del arbete återstår innan roboten är en verklig produkt.

– Tiden för att skörda en paprika är just nu 24 sekunder, men den måste ner till under tio sekunder för att kunna bli en kommersiell produkt. En patentansökan är inlämnad, och ett spinoff-företag har startats i Nederländerna för att ta över exploateringen av forskningsresultaten.

Forskargruppen vid Umeå universitet med Thomas Hellström, Ola Ringdahl, och Peter Hohnloser har samarbetat med forskare och företagare från Israel, Belgien och Nederländerna. Projektet är EU-finansierat med en totalbudget på över 4,5 M€.

 

21 september 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng