Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Deep learning i växthus

Med hjälp en avancerad kombination av rörelseplanering och bildanalys har EU-projektet SWEEPER utvecklat en skörderobot som är den första av sitt slag. Nu är förhoppningen att den ska lösa bristen på arbetskraft bland Europas grönsaksodlare.

Text anne hammarskjöld Foto adobestock 21 september 2018 digit

gullig-kanin-ater-morot.jpg

– Roboten använder deep learning för att hitta och undvika hinder som kvistar och stammar och styr robotarmen med en kombination av rörelseplanering och bildanalys, säger Thomas Hellström, professor på Institutionen för datavetenskap vid Umeå universitet som tillsammans med sitt forskarteam deltar i EU-projektet SWEEPER som pågått i snart fyra år.

Deep learning är AI-begrepp och innebär att komplexa neurala nätverk används för att lära datorn att till exempel känna igen föremål i bilder. I stället för att styra armens gripverktyg till en given (x,y,z)-koordinat styrs armen från en 3D-kamera monterad på gripverktyget så att paprikan centreras i bilden. Dessa AI-inspirerade lösningar bidrar till en robust funktion som inte påverkas av mekanisk instabilitet och förslitning.

Paprikor är speciellt svåra att skörda eftersom man måste skära av paprikan väldigt exakt.

thomas hellström , professor på Institutionen för datavetenskap vid Umeå universitet

Utvecklat styrningen

Idén till roboten kommer från ett tidigare EU-projekt CROPS där forskarna la grunden för de tekniker som nu förfinats till en robot som klarar av uppgiften att skörda paprikor i växthusmiljö. Varför skörda just paprika?

– Det råder stor brist på kunnig arbetskraft för att skörda både tomater, gurkor, och paprikor. Paprikor är speciellt svåra att skörda eftersom man måste skära av paprikan väldigt exakt för att inte skada frukten eller växten, säger Thomas Hellström i ett pressmeddelande.

Från 24 till 10 sekunder

I det europeiska samarbetsprojektet har Umeå universitet haft ansvar för integration av all mjukvara och hårdvara. Umeåforskarna har också utvecklat den överordnade styrningen av robotens beteende och kameraguidad kontroll av robotens arm. En del arbete återstår innan roboten är en verklig produkt.

– Tiden för att skörda en paprika är just nu 24 sekunder, men den måste ner till under tio sekunder för att kunna bli en kommersiell produkt. En patentansökan är inlämnad, och ett spinoff-företag har startats i Nederländerna för att ta över exploateringen av forskningsresultaten.

Forskargruppen vid Umeå universitet med Thomas Hellström, Ola Ringdahl, och Peter Hohnloser har samarbetat med forskare och företagare från Israel, Belgien och Nederländerna. Projektet är EU-finansierat med en totalbudget på över 4,5 M€.

 

Senaste nytt

5G mobilens räddning

16 augusti 2019

Försäljningen av smarta mobiler minskar med 2,5 procent under 2019. Det är först under 2020 som det kommer att ske en ökning, och det sker i samband med introduktionen av 5G. Det uppger analytikerfirman Gartner. 

Plattor mot hjärtsvikt

16 augusti 2019

Om patienter med hjärtsvikt får tillgång till sin information hemma, blir de tryggare och gör inte lika många sjukhusbesök. Det konstaterar Skånes universitetssjukhus i en ny undersökning.

Explosion för SD-WAN

15 augusti 2019

Marknaden för SD-WAN kommer att växa med 30 procent per år de kommande åren. 2023 lär marknaden vara värd över fem miljarder dollar. Detta enligt analytikerfirman IDC. 

Fejktunga testar whiskey

15 augusti 2019

Forskare i Glasgow har tagit fram en artificiell tunga som både kan åldersbestämma whiskey och även ha koll om den är förfalskad. Innovationen bygger på hur guld och aluminium förändrar sig i olika miljöer.

Ryssland vs Google

14 augusti 2019

Ryssland har ökat trycket på Google att censurera politiska och, vad de anser, illegala demonstrationer i landet. Landets medienämnd Roskomnadzor har hört av sig till Google och insisterat på att man måste sluta marknadsföra dessa olagliga event på Youtube.

Bättre än antibiotika

14 augusti 2019

En nyutvecklad antibakteriell gel framställd av bakteriedödande virus, bakteriofager-virus, öppnar för en rad viktiga tillämpningar inom medicin och miljöskydd. Gelen kan vara en lösning på det växande hotet från antibiotikaresistenta virus.