Svenskt EU-projekt om självkörande bilar

bilar-gata-960640.jpg

VTI leder en serie tester i ett större EU-projekt om automatiserad körning. Projektet ska fokusera dels på acceptans bland olika grupper i samhället, dels på teknikutveckling.

– För att få acceptans och på ett bra sätt kunna införa automatiserade fordon på våra vägar måste vi ta hänsyn till åsikter, förväntningar och behov från både medborgare och intressenter. Som en del i projektet ska VTI genomföra en enkätundersökning om acceptans, säger Anders Lindström, forskningschef på VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut.

Målet med EU-projektet är att öka säkerheten med och förbättra acceptansen för automatiserade fordon. I december genomfördes de första körtesterna på en testbana i Slovenien.  

Den andra delen i projektet handlar om att utveckla fordonens gränssnitt och förarstödsystem utifrån de behov och förväntningar som framkommer. Dessutom ska projektgruppen utveckla tekniken för att upptäcka föremål som kommer i fordonets väg, till exempel för att undvika kollision med oskyddade trafikanter.

Sju länder

Tanken är att projektet ska föreslå nya testmetoder och testprotokoll för biltillverkare och dess underleverantörer.

– Eftersom VTI har bred erfarenhet och avancerad teknisk utrustning kan vi bidra med bland annat tester i körsimulator, simuleringar med oskyddade trafikanter i VR och kunskap när det gäller detektorutveckling, säger Niklas Strand, forskare på VTI.

I projektet BRAVE, Bridging gaps for the adoption of automated vehicles, deltar elva organisationer, forskningsinstitut och universitet från sju länder. Projektet ska vara klart till sommaren 2020. Projektgruppen på VTI är ansvarig för det arbetspaket som handlar om testning och validering.

Källa: VTI

19 februari 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto Anders Lindström, VTI

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng